Un sut in dos e un pas inainte. Jurnalistul Liviu Alexa nu s-a lasat doborat de esecul pierderii licentei locale de radio si vrea sa continue pe drumul pionieratului in media, drum inceput acum 10 ani cu Citynews, lansand un produs absolut inedit: un radio pentru IT-isti, pentru industria de tehnologie si comunicatii, un radio dedicat celei mai importante resurse de bogatie a Romaniei: inteligenta.
„Ideea mi-a venit recent, cand ma gandeam ce o sa fac cu toata aparatura comandata si platita pentru radioul pe care l-am pierdut. Vedeti dumneavoastra, eu din asta traiesc, din media, si am avut surpriza sa imi ia pita de la gura un milionar rasfatat. Treaba lui, sa ii fie de bine!
Dar ce sa fac cu sculele comandate? Sa le arunc? Si mi-a venit in cap ideea unui radio de nisa, un radio pozitiv dedicat industriei IT. Eu ador nisele si cred ca IT-ul romanesc, compus acum din circa 16 000 de firme si cam 200 000 de angajati, va deveni in viitorii 10 ani o forta economica mai importanta decat restul sectoarelor. Poate cea mai importanta.
Asa ca vom lansa foarte curand un radio online, RADIO IT, care isi va concentra eforturile spre a expune nevoile, problemele si aspiratiile industriei IT, dar si pentru a „traduce” Romaniei cat de importanti sunt acesti oameni si acest sector pentru viitorul nostru.
RADIO IT va targeta cel mai bine platit sector economic al tarii, peste 200 000 de oameni care sunt platiti de la 1500 de euro spre cer, care sunt inteligenti, educati, practic, un sector premium”, spune Liviu Alexa, proprietarul unui grup media clujean ce cuprinde un ziar online local, o televiziune locala si, in curand, o televiziune nationala de stiri, NCN, si o retea de 35 de publicatii locale online deschise in cele mai dinamice 35 de municipii resedinta de judet din Romania.
RADIO IT are toate sansele sa se transforme intr-un proiect de referinta pentru industrie, pentru toti IT-istii din Romania, pentru toate firmele din sector. Emisia online va avea o componenta editoriala cu focus pe problemele de zi cu zi ale angajatilor, dar si cu provocarile (de exemplu, fiscale) companiilor de IT si servicii.
„Va fi un radio pozitiv, un serviciu public pentru industria cu dezvoltarea cea mai dinamica din economia romaneasca.
Vom discuta deschis si fara inhibitii despre probleme ce ii vizeaza in primul rand pe angajati: de exemplu, faptul ca nu exista sindicate in marile companii de IT. Ingrijorarea pe care o am o au si ei, IT-istii: pe ei cine ii apara de abuzurile managementului sau patronatelor?
De ce un senior de la Sibiu sau Timisoara ia cu 30 la suta mai putini bani decat unul din Cluj sau Bucuresti? Cum este reprezentata viziunea angajatilor in strategiile macro de dezvoltare ale companiei? Sunt doar niste oi puse sa codeze, ideile lor nu conteaza?
Vom fi tribuna de la care ei isi vor putea exprima fara frica si presiuni opiniile. Trebuie sa cautam solutii in mod pozitiv si amiabil pentru ca dialogul dintre patronate si angajati sa aiba finalitatea unui parteneriat, nu a unei relatii „Taci, lucreaza, ca eu te platesc”.
Apoi, vom fi portavocea companiilor in fata guvernantilor si a factorilor de decizie. Nu conteaza ce guverne vor veni si de ce culoare politica fi-vor ele, cu totii trebuie sa intelegem ca IT-ul romanesc va da 10 la suta din PIB peste cel mult 5 ani. Nu spune nimeni ca trebuie ca industria IT sa primeasca privilegii, firmele de IT nu au nevoie de privilegii, ci de coerenta fiscala si legislativa, au nevoie de stabilitate si predictibilitate, au nevoie de un Stat care sa stimuleze educarea creierelor si folosirea civilizata a inteligentei romanesti in folosul tarii, ca sa nu ne mai pierdem cele mai bune minti ale Romaniei”, crede initiatorul proiectului care spune ca nu se teme de faptul ca nu are licenta terestra de emisie pe radio:
„Pai, ce vorbim?! Tocmai aici e spilul, vreti sa emitem in AM pentru IT-isti? Asta e buna, sunt oameni conectati la tehnologie, oameni ai online-ului si ai aplicatiilor, doar ei asta mananca pe paine toata ziua”.
RADIO IT, usa de intrare a marilor branduri pentru 200 000 de romani premium
Liviu Alexa nu se teme de atingerea break-even-ului, ci, din contra, crede ca RADIO IT va fi pe profit mai repede ca mass-media traditionale.
„Banci, telecom, asigurari, producatori auto, agentii de turism, retail, nu exista segment care sa nu isi doreasca acces la o audienta premium care castiga constant de la 1500 de euro in sus, cu salarii care stau in medie spre 3-4000 de euro si urca spre 10 000. Angajatii din IT sunt educati, castiga bine si castiga bine constant, industria e in continua dezvoltare. Intrebati pe oricine in piata imobiliara sau auto: IT-istii cumpara in ponderea cea mai mare apartamente si masini. Cine nu vrea sa aiba acces la 200 000 de romani premium? RADIO IT va asigura o expunere profesionista si un dialog al marilor branduri cu cei mai bine platiti romani.
Eu zic ca IT-ul romanesc, in ciuda expansiunii incredibile din ultimii 6 ani, e abia la inceputul dezvoltarii. Romania e inca virgina la capitolul investitii in IT. Statul Roman va fi obligat de evolutia mondiala a tehnologiei sa investeasca, sa se updateze. Administratiile locale traiesc inca pe calculatoare din Evul Mediu si cu imprimante pe ace. CFR-ul, sistemul de asigurari de sanatate, Fiscul si cate si mai cate domenii de interes strategic fac baita in promiscuitatea dosarelor cu sina, a ghiseelor cu functionare plictisite si iritate, iar lumea din jurul nostru respira alt tempo.
Acum 10 ani, iPhone nu exista, acum un robot mic si rotund imi aspira singur prin casa cat eu sunt plecat, tot ce stim noi ca exista in jurul nostru se va schimba radical in urmatorii 10 ani. Sa va dau un exemplu: in America, se investeste maxim in acest moment intr-o aplicatie si intr-un sistem de cisterne mobile cu benzina pentru alimentare, punctele fixe, benzinariile nu vor mai exista. Farmaciile sunt inlocuite in State cu puncte automatizate de livrare a medicamentelor, cele mai dinamice banci din Europa sunt online! Viitorul nostru va fi modelat de tehnologie”, declara Liviu Alexa.
RADIO IT va putea fi ascultat din 15 ianuarie 2018 pe adresa www.RadioIT.ro si, chiar daca va emite online (prin domeniul.ro si aplicatia de mobil) va avea o emisie „normala” de radio, cu matinal si emisiuni informative, cu muzica aleasa pe recomandarile exclusive ale angajatilor din IT, cu pastile de educatie financiara, sanatate, dezvoltare personala, psihologie, cultura urbana, si foarte multe emisiuni pe teme specifice industriei.
„Am vrut sa facem acest anunt de Ziua Romaniei, sa lansam anuntul de inaugurare al RADIO IT de 1 Decembrie, fiindca este un radio dedicat celor ce ofera deja prosperitate Romaniei, aceiasi ce vor conta si in urmatoarea suta de ani, daca tot e sa discutam de Centenar. Logo-ul si sloganul au fost create de fratele meu, Dragos Alexa, expert in identitate de brand, si cred ca sunt extraordinare, oglindesc respectul nostru fata de specialistii IT, fata de industrie”.