Din oras

Se inchide centrul inaugurat cu pompa de catre USAMV la Viterbo

Proiectul universitatilor clujene, in fruncte cu USAMV care se anunta grandios in urma cu cinci ani, la inaugurare, va fi in curand inchis. Oficialii universitatii invoca preturile mari la chirie, inscrierile putine si criza, iar lichidarea unitatii este parafata intr-o Hotarare de Guvern care mai cuprinde si alte specializari din cadrul unor institutii de invatamant superior din Romania.

Deschiderea Centrului de Studii de Invatamant la Distant a a avut loc in septembrie 2009, in prezenta rectorilor tuturor universitatilor de stat din Cluj, mai putin cel al Universitatii “Babes-Bolyai” care l-a delegat pe decanul de atunci de la Teologie. Se dorea ca un consortiu al tuturor acestor institutii sa organizeze cursuri de invatamant in Italia, in special pentru romanii stabiliti in aceasta tara. Fostul Primar Sorin Apostu a semnat atunci o colaborare cu edilii orasului Viterbo, iar inaugurarea s-a facut cu un spectacol fastuos cu dansuri si muzica populara. Centrul urma sa fie coordinat de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca. 

„Uniunea Universitatilor Clujene a deschis acest proiect cu Universitatea Tuscia pentru a ajuta comunitatea romana din Italia, atit ca sa isi perfecteze studiile, cit si pentru a le oferi putina cultura, pentru a-i ajuta sa nu se dezradacineze. Expectanta este sa avem un minim de 250 de studenti, avind in vedere ca este un interes deosebit in aceasta regiune”, declara atunci rectorul Doru Pamfil.

Astazi, centrul face parte din lista celor patru universitati si 135 de programe de studii care urmeaza sa fie inchise de catre Guvern din anul universitar urmator.

“Celelalte universitati nu si-au mai respectat acordul si s-au retras din proiect, asa ca in ultimii ani totul a ramas pe umerii USAMV.  Noi am cerut lichidarea, avand in vedere numarul mic de studenti inscrisi. Chiria pentru spatii era mare, a trecut si criza economica peste noi, asa ca am decis sa inchidem”, a declarat Doru Sabau, purtatorul de cuvant al USAMV, pentru Ziar de Cluj. 

Foto: culturaromena.it

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *