Anchete

Se ascute concurenta in zona scolilor private la Cluj. Transylvania College vs. Royal School in Transylvania PLUS Marturia socanta a unei mame

Dupa ce a dominat multi ani piata clujeana, “imperiul” Transylvania College are din aceasta toamna o concurenta serioasa, Royal School in Transylvania. Ziar de Cluj a realizat o analiza a ofertelor celor doua structuri. Taxele nu sunt deloc modeste, insa, pentru cele cateva mii de euro platiti anual de parinti, elevii invata lucruri pe care scolile publice nu le pot oferi, in sisteme diferite de cel obisnuit de la noi. Numele uneia dintre scoli este acoperit de laurii unor premii importante, cifre impresionante certifica evolutia proiectului, insa marturia mamei unui elev al faimosului colegiu aduce semne de intrebare asupra felului in care acesta este coordonat. Celalalt proiect isi propune o abordare revolutionara a educatiei propunandu-si sa instruiasca absolventi cu perspective vaste si clare asupra societatii, capabil sa se autoevalueze, sa faca alegeri bune in viata.

Transylvania College se promoveaza drept “singura scoala din Romania acreditata pe curiculum romanesc, curriculum national al Angliei si curriculum Cambridge”. Pentru anul scolar urmator, oficialii unitatii estimeaza o crestere cu 10% a numarului de elevi inscrisi, cei mai multi urmand sa inceapa cursurile din ciclul primar, atat pe linia romaneasca, cat si pe cea britanica. Mai exact, Transylvania College estimeaza peste 625 de copii inscrisi in anul 2015-2016 si se asteapta ca in ciclul prescolar, la cresa si gradinita, sa fie inscrisi circa 140 de copii, pentru ciclul primar 280 de elevi, in timp ce, pentru gimnaziu, Transylvania College estimeaza un numar de 110 elevi in urmatorul an scolar. Liceul din cadrul scolii are aproximativ 95 de elevi pentru anul scolar 2015-2016. 

Prima promotie de absolventi ai liniei britanice

Cea mai mare crestere a fost inregistrata pe linia internationala britanica in ciclul primar, care a inceput cu doar 5 elevi in anul 2011 si are in prezent inscrisi aproximativ 130 de elevi.

“In acest an, linia internationala britanica are prima promotie de absolventi ai ciclului primar. La evaluarea finala, care a constat in examene in limba engleza la mai multe discipline, acesti elevi au obtinut rezultate exceptionale, multi dintre ei stapanind deja cunostinte la nivel de gimnaziu”, a declarat in urma cu cateva saptamani Ruxandra Mercea, director executiv Transylvania College.

In timp ce unii dintre elevii care termina acum liceul la Transylvania College doresc sa-si continue studiile la universitati din tara, diplomele Cambridge obtinute fiindu-le recunoscute pentru admitere, majoritatea aleg sa studieze in strainatate. Dupa remiterea a 20 de aplicatii la universitati de prestigiu din Marea Britanie, Elvetia, Australia, Germania, Austria sau Olanda, viitorii absolventi ai Liceului International Cambridge au primit 60 de oferte.

“Desi rezultatele si oportunitatile de care elevii scolii se bucura sunt exceptionale, taxele de scolarizare oferite de Transylvania College sunt la o treime din cele percepute in scoli similare din alte orase”, au tinut sa sublinieze reprezentantii scolii clujene intr-un comunicat de presa. 

In anul scolar 2014 – 2015, elevi din 25 de tari, de pe 6 continente, au ales Transylvania College.  Elevii care doresc sa urmeze cursurile gimnaziului si ale Liceului International Cambridge, insa nu locuiesc in Cluj-Napoca, au posibilitatea de a se caza la internatul pe care scoala il ofera, dupa model britanic.

„Prezenta unei scoli britanice in regiune ajuta mult Clujul in atragerea de investitori straini, care aleg acest oras datorita faptului ca pot sa le ofere copiilor lor o educatie la cele mai inalte standarde internationale”, a explicat Ruxandra Mercea.

Burse de 100.000 de euro in programul „Frate de Carte”

Se ofera si burse de studiu in valoare de 100.000 euro, integrale sau partiale, “acelor elevi care, prin rezultatele academice exceptionale, prin premiile internationale si nationale si prin activitatile de implicare in comunitate reprezinta valorile scolii”. In anul 2002 a fost infiintat programul de burse „Frate de Carte” prin care pana acum au fost sustinuti peste 88 de copii proveniti din medii defavorizate, acestia avand acces la “educatia de excelenta, corespunzatoare potentialului lor intelectual”. 25% din valoarea Programului de Burse este sustinuta de Fundatia Transylvania College din surse proprii, 35% de catre donatori individuali şi sponsori, iar 40% din suma este sustinuta din donatiile si sponsorizarile oferite in cadrul Balului Anual organizat de Transylvania College.

Pentru anul scolar 2015 – 2016, Transylvania College va acorda cel putin doua noi burse de studiu, una pentru gimnaziu si una pentru liceu. 

Premii si realizari

Colegiul s-a clasat pe locul 2 in judetul Cluj si respectiv pe locul 26 la nivel national in urma rezultatelor obtinute la Evaluarea Nationala. Saptamana trecuta,  16 elevi de clasa a VIII-a, care urmeaza cursurile pe curiculum romanesc au sustinut cele doua examene, la limba romana si matematica, obtinand o medie generala pe scoala de 9,24, in crestere cu 0,24 comparativ cu media din 2014. 99% dintre note au fost cuprinse intre 8 si 10, iar cea mai mare medie obtinuta a fost de 9,80.

Pentru admiterea in cadrul liceului pe curriculum Cambridge din cadrul Transylvania College, toti candidatii, atat cei interni, cat si candidatii externi, trebuie sa sustina inca doua examene, unul  la matematica, in limba engleza, si unul de limba engleza. in plus, ei trebuie sa se prezinte la un interviu cu directorului liceului. 

Fundatia Transylvania College, unic fondator al Gradinitei Happy Kids si al scolii Transylvania College, The Cambridge International School in Cluj a fost infiintata in 1993 de catre Simona Baciu, impreuna cu sotul ei,  Dan Baciu. Fondatorii sunt si in momentul de fata activ implicati in acrivitatea  scolii. 

Un parinte al unei eleve de la Transylvania College:  “Este o presiune foarte mare de a strange bani sub orice forma”

Din perspectiva parintilor elevilor incadrati in acest colegiu privat, lucrurile stau altfel. Mama unei eleve inscrise la Transylvania College ne-a acordat un interviu, sub protectia anonimatului. Sistemul de aici ofera multe avantaje, de la baza materiala, o abordare mai adaptata a curriculei si felul in care copiii invata engleza, insa dezavantajele sunt coplesitoare.

Ce v-a convins sa inscrieti fetita acolo?
O prietena m-a convins sa vizitez scoala. Baza materiala (clasele, sala de sport, laboratoarele, piscina, sala de mese) sunt absolut minunate. Cel mai tare m-a convins faptul ca fac cinci ore de engleza pe saptamana, la care se adauga conversatia intre elevi si profesori (care e tot in engleza si in alte situatii decat cele didactice – toate acestea daca ai sansa sa nimeresti invatatorul sau proful bun), faptul ca exista o uniforma unitara, siguranta in scoala.

“Nu stii de la un an la altul cine iti va preda”

Cum s-a acomodat, cum e cu copiii/profesorii?

In primul an, fetita mea nu avea acelasi nivel al limbii engleze ca ceilalti colegi care veneau de la gradinita Happy Kids. Practic, in primul an nu prea intelegea nimic. In al doilea an a recuperat foarte bine aceasta diferenta. 
 
Care ar fi avantajele de a invata la aceasta scoala?
O engleza buna, siguranta in scoala, o alta abordare a curriculei romanesti, atat de invechite si insipide etc.

Parintii nu mai sunt chemat la sedinte, dar sunt “bombardati” cu facturi

Ce schimbari credeti ca ar trebui aplicate acolo?

Fluctuatia foarte mare de personal. Practic, nu stii de la un an la altul cine iti va preda. Anul acesta, pentru prima data au anuntat cine sunt invatatorii/profesorii de anul viitor scolar la finalul acestui an, inainte de a lua vacanta. Dar nici acestia nu sunt siguri.

Cresterea taxelor de la un an la altul. Dupa ce platesti factura de scolarizare, primesti in continuu facturi pentru: masa, manuale, uniforma. Pe mine personal, ma streseaza ca nu sunt toate la un loc si ca le tot primesc. Unii parinti se plang ca primesc aceleasi facturi de doua ori. Este o presiune foarte mare de a strange bani sub orice forma. De exemplu, daca un after school de dans in oras cu acelasi profesor costa 100 de lei, aici costa 120 sau 150 de lei.

Dreptul egal al promovarii copiilor din scoala, nu doar ai personalului scolii care merg in tabere, participa la competitii, sunt acceptati in cluburile scolare (afterschool-uri) cu numar limitat de locuri. Tratarea nediscriminatorie a copiilor, indiferent cine le sunt parintii.

O mai multa atentie asupra problemelor ridicate de parinti, o abordare obiectiva a problemelor existente, nu ascunderea lor sub pres.

Reintroducerea sedintelor cu parintii. Au fost desfiintate tocmai pentru a nu mai da ocazia parintilor de a se plange. 

O mai buna gestionare a conflictelor care apar intre copii.

Mi se pare aberant sa faci baluri de strangere de fonduri in conditiile in care scoala incaseaza intre 4.000 si 7.000 de euro doar taxa de scolarizare de la 600 de elevi, asta fara a mai pune la socoteala restul facturilor.

Imbulzeala de la masa de amiaza a copiilor mari care uneori nu mai ajung sa aleaga, ci mananca ce a ramas din felurile zilei. Fiecare clasa mananca la o anumita ora. Cei care ajung ultimii nu mai au de unde alege. 

Mentionam ca la linia romana taxa este de aproximativ 4.000 de lei pe an, iar la cea internationala ajunge undeva la 6.000 de euro. Sumele cresc o data cu evolutia copiilor, ajungand sa fie mai consistente pentru clasele mai mari. 

Royal School in Transylvania contraataca: a patra cale in educatie, dupa model britanic
 
Din septembrie, Clujul va avea o noua oferta educationala, mai exact o scoala pe model britanic, unde cursurile sunt sustinute atat in engleza, cat si in limba materna. Pe langa cunostintele-propriu zise, in care partea de IT ocupa un loc esential, educatia Royal School se axeaza pe dezvoltare personala, implicare in comunitate, caritate, dar si pe deprinderi practice. Noua scoala se arata a fi o concurenta serioasa celor de la Transylvania College, mai ales ca taxele scolare sunt mult mai accesibile si se vor oferi chiar burse pentru elevii valorosi proveniti din familii modeste. 

Initiativa este o premiera in Europa Centrala  si de Sud Est si se afla sub auspiciile Maiestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei. Cursurile vor incepe de la 1 septembrie, in cladirea Cluj Business Center, pentru inceput cu clase primare si o clasa de gimnaziu, cu elevi intre 4 si 12 ani. Acestia vor invata dupa Curriculumul National al Angliei. Oferta educationala contine si studierea limbii romane, maghiare sau germane, ca limbi materne.

 

Cine sunt cei 13 fondatori ai scolii?

O noutate adusa de Royal School in Transylvania ar fi promovarea unei asa-zise „a patra cale in educatie”, materializata intr-o forma de guvernare inedita, cu 13 fondatori:

Erika Hristea, de la Secpral Pro Instalatii,

Sergiu Biris – fondatorul Trilulilu, 

Vasile Andrei Vita, fondatorul Vitacom,

avocata Alexandra Gioarsa,

Sorin Teglas de la MGV Transilvania,

trainerul si antreprenorul Lorand Soares Szasz,

Marie Druguet de la Distral,

Sorin Gadola, fiul actionarului de la Energobit, 

Radu Vargancsek de la Boema,

Carl Widell, managerul Ecolor,

avocatul Ionut Dragan din Cluj IT Cluster,

fondatorul Julian Hingley si

Dan Dunca, fondator Dunca Estates.

 

Acestia au intrat in fundatie cu donatii intre 10.000 si 30.000 de euro. In plus, exista si un consiliu de 39 de guvernatori, specialisti in diverse domenii, din tara si din strainatate. 

 

Se pregatesc clujenii viitorului: asi in engleza, IT, iubitori de voluntariat si fapte bune

„Nu este o scoala privata, nu este o scoala de stat, nu este o scoala a bisericii. Este o scoala a comunitatii. Noi educam cetatenii Europei Secolului XXI: oameni care comunica intr-o limba comuna care este engleza, stapanesc perfect tehnologia, fac voluntariat, acte de caritate si au o buna educatie care le va permite sa aleaga o meserie ceruta de piata, pe masura abilitatilor personale”, a precizat Julian Hingley, directorul Royal School in Transylvania. 

“Tinerii si copiii din Romania inca studiaza dupa un sistem invechit”

Oficialii scolii isi propun “o noua viziune asupra educatiei, care sa imbine latura academica si cea sociala, intr-o institutie creata de comunitate pentru a creste o noua generatie care va schimba societatea romaneasca si va promova o cale europeana”.

“Era nevoie de o asemenea scoala pentru ca tinerii si copiii din Romania inca studiaza dupa un sistem invechit, care nu mai corespunde cerintelor sociale si economice ale secolului nostru. De asemenea, pentru ca orasul Cluj-Napoca este o comunitate multi-culturala in plina dezvoltare, ce resimte nevoia unui alt tip de sistem educativ. O educatie care sa promoveze transparenta si sa ofere posibilitatea unei alegeri”, au aratat oficialii Royal Schol in Transylvania. 

Scoala este sponsorizata de Fundatia school for Europe si de un Consiliu al Guvernatorilor, in care sunt reprezentati parintii, profesorii si angajatorii. Ambitia organizatorilor este sa aiba inscrisi 160 de copii in primul an, majoritatea romani, dar si straini.

Se va pune accent pe pregatirea individuala

Echipa care va asigura partea educationala este formata din 20 de cadre didactice, educatori, invatatori si profesori de specialitate, din Romania si din strainatate. Fiecare clasa primara va avea doi profesori calificati care vor lucra in echipa, asigurandu-se ca fiecare copil este tratat ca un individ si ca raspund nevoilor educationale ale fiecaruia. Clasele de gimnaziu vor avea, pe langa profesori specialisti, o echipa formata din doi diriginti, care se vor ocupa in mod special de dezvoltarea afectiva si sociala a copiilor. In acelasi timp, se pun bazele unui program de formare profesionala care se adreseaza studentilor din UBB.

Anul scolar respecta structura anului academic din Anglia si Tara Galilor

Royal School debuteaza ca scoala primara, in care fiecare clasa va avea un spatiu propriu. De asemenea, va exista o prima clasa de gimnaziu in anul inaugural. Se mai ofera laborator de informatica, sala de sport, cantina si, pe masura ce scoala va creste, laboratoare separate, destinate studiului diferitelor materii.

Anul scolar 2015-2016 va incepe la 31 august si respecta structura anului academic din Anglia si Tara Galilor.

Programul academic debuteaza, zilnic, cu studiul limbii engleze si al matematicii. 

“Copiii deprind literele si cifrele incepand cu varsta de patru ani, cand totul se desfasoara prin intermediul jocului. Ei studiaza notiuni de istorie, geografie, stiinte, informatica. Experienta ne-a invatat ca, in ciuda varstei fragede, copiii de la 4 ani, sunt perfect capabili sa deprinda aceste notiuni si sa le foloseasca in viata de zi cu zi. Toate notiunile deprinse au aplicabilitate in viata reala. In plus, ne vom ocupa in egala masura de educatia lor artistica (plastica si muzicala), de sanatatea lor prin sport. Sanatatea si siguranta copiilor este prima noastra preocupare. De aceea o atentie deosebita va fi acordata programelor de nutritie implementate in scoala noastra”, au explicat reprezentantii scolii.

Care este profilul absolventului Royal School in Transilvania?

“Un elev care termina cursurile RS va fi un tanar pregatit pentru viata, atat din punct de vedere academic, cat si social. Absolventul nostru va beneficia de un portofoliu care va reflecta realizarile sale academice, dar si implicarea activa in viata comunitatii, experientele practice pe care le-a dobandit prin intermediul activitatilor si actiunilor organizate de scoala. Va fi un tanar cu perspective vaste si clare asupra societatii, capabil sa se autoevalueze, sa faca alegeri bune in viata pentru sine si pentru cei din jur. Un tanar care va sti foarte bine care ii este locul in mecanismul societatii”, au detaliat acestia.

In ceea ce priveste “darile” stabilite de Royal School, pentru scoala primara taxa anuala este de 4.970 euro, iar pentru gimnaziu 5.550. In taxa de scolarizare este cuprins primul set de uniforma, manualele necesare si masa de pranz. Banii pot fi achitata lunar, trimestrial sau anual. Se ia in calcul si acordarea in viitor a unor burse de studiu.

Absolventii Royal School vor avea acces la universitati care accepta diplomele Cambridge International Examinations

Examenele sustinute in RS vor respecta programul Cambridge International Examinations, recunoscut la nivel international. Prin urmare, elevii de aici se vor putea inscrie la orice universitate din lume care accepta acest sistem de diplome. Universitatile din Romania recunosc si ele, in majoritate, diplomele Cambridge.

“Elevii sunt monitorizati in permanenta si realizarile lor academice sunt discutate cu parintii. Sistemul nostru academic este construit astfel incat sa descoperim si sa evidentiem talentele fiecarui copil. De aceea, excelenta la matematica este valorizata la fel cu excelenta in arta sau sport. Fiecare copil este foarte bun la ceva si fiecare copil trebuie sa isi dezvolte propriile abilitati. Dupa o prima faza, corespunzatoare cu nivelului gimnazial, in care se studiaza materiile de baza la nivel general, fiecare copil isi va alege propriul drum in viata, bazat pe abilitatile lui. El va fi in masura sa aleaga, cu sprijinul specialistilor din scoala si al familiei, materiile pe care le va studia la nivel aprofundat in liceu. In acest fel, este redusa la minimum posibilitatea de esec la o materie sau alta. Curriculum-ul este bazat pe dobandirea abilitatilor prin continuitate si progres”, a explicat reprezentanta scolii. 

Limba de studiu va fi limba engleza, noua scoala clujeana urmand sa ofere un program de studiu construit special pentru studiul limbilor materne (din care vor face parte limbile romana, maghiara si germana), astfel incat sa se valorizeze mediul cultural al fiecarei familii. De la varsta de 7 ani vor invata o limba de circulatie europeana, astfel incat la sfarsitul programului de studiu, toti elevii vor cunoaste trei limbi. 

“Dupa o prima faza, in care deschidem portile scolii primare, Royal School va dezvolta gimnaziul si ciclul liceal. Planul nostru este ca pana la finele anului 2019 sa avem o prima generatie de absolventi care vor pleca spre diferite universitati”, au mai  precizat oficialii Royal School in Transylvania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version