Analiza

Scumpirile la energie au triplat factura de consum a autobuzelor electrice din Cluj

Scris de 235

Clujul a adoptat ideea autobuzelor electrice cu puțin timp înainte ca prețul energiei electrice să bubuie la nivel național. Eco, dar tot mai costisitor, potrivit datelor obținute de Ziar de Cluj.

Astfel, costul energiei electrice consumate în ultima lună a anului trecut este de trei-patru ori mai mare decât în lunile anterioare ale lui 2021. 

Pe străzile municipiului cu cea mai scumpă calitate a vieții circulă un număr de 41 de autobuze electrice. Mai mult chiar, autoritățile pregătesc introducerea autobuzelor autonome, adică fără șofer sau a celor pe model hibrid. 

Până atunci, municipiul Cluj-Napoca dispune de una dintre cele mai generoase flote de autobuze electrice la nivel național. 

Ecologia merge înaintea costurilor, chiar dacă însuși procesul de obținere a energiei nu e tocmai ecologic. 

Dincolo de calitatea-eco a serviciilor oferite clujenilor, nici costurile nu mai sunt ce erau odată: în decembrie 2021, consumul unui singur autobuz electric a fost de 6227 Kwh. Costul/autobuz a urcat la aproape 6 mii de lei – 5.932 lei. 

Merită să luăm în considerare și aspectul scumpirilor continue: costul de funcționare a crescut de aproape 3 ori. Și va continua să crească, potrivit tendințelor economice înregistrate sub guvernare penelistă. 

Creșterea prețului la energia electică a făcut din ecologie un lux.

41 de autobuze electrice pe traseele din municipiul Cluj-Napoca

Consumul lunar minim, mediu şi maxim al unui autobuz electric în anul 2021 a fost de:

– Consum minim  = 1,31 kwh / km
– Consum mediu = 1,71 kwh / km
– Consum maxim = 2,28 kwh / km

Costul mediu lunar cu energia electrică al unui autobuz electric în anul 2021 a fost:
– 2216  lei / lună 

Consumul total anual şi costul cu energia electrică în anul 2021 al flotei de autobuze electrice ( 41 autobuze ) a fost de:

     –   2.247.729 Kwh 
     –   1.090.494 lei 

Costul mai ridicat din luna decembrie 2021 se datorează creşterii preţului de cumpărare a energiei electrice.

Dacă vom compara costurile de funcționare ale unui autobuz electric în mai 2021 – 1566 lei și decembrie 2021 – 5923 lei = majorare considerabilă de 3-4 ori a costurilor.

Consumul şi costul cu energia electrică al unui autobuz electric/ 12 luni / 2021:

Toate cele 41 de autobuze electrice au circulat în fiecare lună, mai puţin în zilele în care au staţionat pentru revizii, reparaţii şi reparaţii în urma accidentelor de circulaţie.

Go eco, go expensive 

Consumul variază în funcție de temperatura exterioară, viteză, de stilul de condus, de specificul traseului (rampe, opriri/porniri dese semafor, trafic aglomerat etc).

Asemenea unor altor proiecte anunțate de autorități, dar încă nerealizate, și introducerea în circulație a autobuzelor cu hidrongen ține de viitor, chiar dacă deocamdată Primăria nu dispune de un cost estimat pentru aceste tipuri de bus. 

În schimb, potrivit reprezentanților administrației locale, autoritățile au în plan și o stație de producere hidrogen. În acest moment se lucrează la un studiu de oportunitate în parteneriat cu UTCN, care va fi urmat și de un studiu de fezabilitate pentru stația de producere hidrogen. 

Viitorul este electric, dar nu ne scutește de costuri, nici nu vom salva planeta prin aceste investiții. Ne vom lăuda în continuare că o «ardem» eco, însă vom plăti la fel, poate chiar mai mult ca până acum, dacă prețul energiei electrice continuă să crească. 


 ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours In vizor
  BOALA GREA A ”DOTTORILOR”: IMPOSTURA NAȘTE AUTORITARISM ȘI RĂZBUNARE. Ciucă și Bode au inițiat o lege care prevede doar închisoarea pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice. Orice protest va putea fi declarat tulburarea ordinii publice în viziunea acestor, chipurile, liberali
 • Acum 8 hours Politica
  PSD îl acuză pe Rareș Bogdan de dezinformare pe subiectul OMV
 • Acum 11 hours Rautacisme
  DIN ÎNTÂMPLARE nora inexistentului și inutilului ”sitimanajăr” Șurubaru este angajata Eco Garden și tot din coincidență soțul inspectorului școlar șef, Marinela Marc, este angajat la Supercom. Tot coincidență este și faptul că aceste firme sunt în pita banului public
 • Acum 12 hours PubliNews
  GlobalLogic finalizează cu succes achiziția Fortech
 • Acum 14 hours Din oras
  “Răspunsul” CTP după mârlănia semnalată luni de Ziar de Cluj: Veteranii și văduvele de RĂZBOI, luptătorii din Revoluție și urmașii eroilor din Cluj, au gratuitate la transport urban. Dar căldură în mijloacele de transport în comun şi lipsă de mitocănie la propriii angajaţi, când?
 • Acum 14 hours In vizor
  “DOTTORE” Bode a dat din nou în judecată Universitatea ”Babeș Bolyai” ca să obțină anularea hotărârii prin care Comisia de Etică s-a autosesizat și i-a analizat teza de doctorat
 • Acum 14 hours Politica
  Ministerul de Externe l-a convocat pe ambasadorul Ungariei după ce un înalt oficial de la Budapesta a spus că România îngrădește arborarea steagului secuiesc. Tot mai încolţit de lipsa banilor şi izolat pe plan european, FIDESZ bagă băţul naţionalismului prin gardul României
 • Acum 14 hours General
  #UNIŢI_SALIVĂM_ROMÂNIA: Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, este urmărit penal
 • Acum 14 hours Editorial
  Bilanţ calp pe activitatea anti-drog din Cluj. Realitatea este că, impostura administrativ politică din România a reuşit performanţa ca, în 16 ani, să scadă vârsta consumatorului de droguri: de la 14 ani, la 10 ani!
 • Acum 16 hours Eveniment
  VAL DE FRIG LA CLUJ: Clujenii fără adăpost sunt duși în centrele Primăriei. Oficialităţile apelează la populaţie: “Să ne anunțați dacă vedeți persoane fără adăpost”
 • Acum 17 hours In vizor
  DUPĂ COMPROMITEREA “DOTTORATELOR” LA UBB Cluj-Napoca, “OCHIUL ŞI TIMPANUL” se reorientează cu “licenţele” spre UT Cluj-Napoca
 • Acum 18 hours Politica
  Președintele UDMR, Kelemen Hunor: “Comasarea alegerilor locale și parlamentare nu este posibilă constituțional în acest moment”
 • Acum 1 day Eveniment
  ȚARA LUI ”DOTTORE” IMPUNE LEGI ABERANTE: Fermierii sunt revoltați: În România, dacă nu ai diplomă de Bac, nu mai poți face agricultură! Subvențiile APIA ar urma să fie acordate doar fermierilor care au certificate de formare profesională, pentru care e nevoie de diplomă de bac
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE