In vizor

Scrisoare pentru viitorul rector al UBB Cluj: "Sunteti sau nu de acord cu cumulul de functii in universitate?"

Peste 20 de profesori ai UBB le-au cerut celor trei candidati la functia de rector al universitatii sa isi exprime public opinia privind cumulul de functii din institutie. Semnatarii au solicitat profesorilor Ioan Aurel Pop, Ciprian Marcel-Pop si Gheorghe Fatacean o pozitionare personala publica, oficiala si non-ambigua in legatura cu dubla calitate, de senator si membru in conducerea executiva, interzisa de Carta UBB, dar acceptata de Ministerul Educatiei, printr-un ordin de anul trecut.

Scrisoarea deschisa a fost publicata pe platforma democratieubb.ro si este semnata de 21 de profesori universitari:

”Mizand pe principiul delimitarii cat mai clare intre conducerea “executiva” (Rector, prorectori, director general administrativ, decani, prodecani, sefi de departament) si cea deliberativ-legislativa la nivelul cel mai inalt de reprezentare (Senat), Carta Universitatii noastre stipuleaza in Art. 60 (2): <>.

In opinia semnatarilor prezentei scrisori deschise, aceasta separare minimala a puterilor/ competentelor in cadrul conducerii UBB reprezinta o garantie a democratiei universitare si o prevedere absolut necesara pentru asigurarea rolului de ponderare (si control procedural) al Senatului in raport cu Rectoratul Universitatii. In opinia noastra, mai cu seama ocupantii pozitiilo rnumite (ulterior alegerii Rectorului) de prorector, decan, prodecani – adica persoanele desemnate in mod direct sau indirect de catre Rector pentru a-i desfasura politica executiva la nivelul Universitatii si al facultatilor – trebuie sa ramana (asa cum de altfel stipuleaza si Carta) in incompatibilitate cu calitatea de membru in Senat.

Pe de alta parte, Ordinul nr. 3751 din 29 aprilie 2015, emis de catre Ministrul Educatiei, Sorin Campeanu (in perioada guvernarii Ponta), contine, in Metodologia-cadru referitoare la procesul de stabilire si de alegere a structurilor si functiilor de conducere la nivelul institutiilor din sistemul national de invatamant superior, un articol 17 (2) <>, menit sa elimine “de la centru” efectele prevederii mai-sus-mentionate din Carta noastra sau din regulamentele interne ale oricarei Universitati de stat care a inteles sa statueze separarea democratica a puterilor in propria ei conducere.

Textul acestui articol e cum nu se poate mai explicit in acest sens: <>.

Urmare a acestui ordin ministerial, mai multi actuali pro-rectori si decani din cadrul UBB au candidat si au fost alesi in noul nostru Senat. In cadrul dezbaterilor purtate in acest for (in vechea si actuala lui componenta), in datele de 15 si 16 februarie 2016, nici unul dintre acestia nu a aratat in vreun fel ca si-ar asuma spiritul (si litera) documentului fundamental al Universitatii din conducerea careia fac parte – Carta UBB, cu alte cuvinte domniile-lor nu au declarat ca intentioneaza sa renunte fie la calitatea de senator, fie la cea de membru in conducerea executiva.

Prin semnarea acestei scrisori, va atragem atentia ca oricare dintre Dvs. va putea, daca doreste si isi asuma aceasta, ca, in cazul in care este ales Rector, sa rezolve problema mai sus-prezentata prin simpla conditionare a eventualei numiri ca prorector/ decan (si, prin intermediul decanilor, ca prodecan) de retragerea din Senat a respectivelor persoane. Cum bine stim, Rectorul ales isi desemneaza echipa; el se afla, asadar, in pozitia de a demonstra tuturor membrilor corpului academic, dar si publicului in general, daca in calitate de principal conducator al Universitatii, intelege sa aplice prevederile Cartei, documentul ei fundamental.

Va solicitam public, asadar, sa precizati daca, in eventualitatea alegerii Dvs. ca Rector in mandatul 2016-2020,

a) veti pune in aplicare prevederile articolului 60 (2) din Carta, acceptand sa numiti in functiile de prorectori si, in masura posibilitatilor, de decani doar persoane care nu fac parte din Senat sau, desi au fost alese, se retrag din componenta acestuia,
sau

b) veti da intaietate (desi nu sunteti sub nici o forma obligat sa o faceti, decizia privitor la prorectori, spre exemplu, apartinandu-va in intregime) ordinului ministrului Sorin Campeanu si veti numi/ veti accepta numirea in functii de conducere a unor persoane care au ales sa ignore prevederile Cartei UBB.
incheiem acest apel public atragandu-va respectuos atentia ca pozitionarea Dvs. clara si explicita fata de Carta si tipul de democratie universitara reprezentat (cel putin in scripte) de catre UBB nu doar ca va influenta, cum e si firesc, votul in alegerile care se apropie, dar va avea un ecou important in dezbaterea publica, la nivel national, privind organizarea si functionarea Universitatilor romanesti”.

Pana acum, nici unul dintre cei trei candidati nu au raspuns cererilor din scrisoare. Potrivit biroului de presa al universitatii, democratieubb.ro este o platforma independenta de UBB Cluj. Alegerile pentru noul rector al universitatii vor avea loc in 1 martie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *