Din oras

Scrisoare deschisa pentru Emil Boc: "Nu faceti educatie segregata la Pata Rat pentru bani europeni"

Scris de 482

Regizorul Mona Nicoara i-a adresat primarului Clujului, Emil Boc, o scrisoare prin care ii solicita sa opreasca segregarea romilor din colonia Pata Rat. Scrisoarea vine ca o reactie la declaratiile recente ale lui Emil Boc, referitoare la construirea din fonduri europene a unei gradinite destinate exclusiv copiilor romi de la Pata Rat. Regizorii Mona Nicoara si Miruna Coca-Cozma au documentat si filmat pe parcursul mai multor ani o initiativa similara realizata la Targu Lapus, ale carei rezultate au fost considerate un adevarat esec. Filmarile au stat la baza documentarului Scoala noastra, film care arata ca, in ciuda unor intentii bune, rezultatul final a fost un esec.

“Stimate domnule Primar Boc:

Am citit azi in presa despre proiectul de gradinita finantat din fonduri europene, anuntat de dumneavoastra in Pata Rat. Sunt, marturisesc, alarmata simultan de substanta si de prezentarea proiectului.

Sunt activist pentru drepturile omului si regizor de film documentar. Din 2006 si pana in 2010 am urmarit indeaproape un proiect similar de “integrare” a romilor la Targu Lapus, Maramures. Filmul rezultat, “Scoala Noastra,” prezentat la Tribeca, TIFF si in peste alte 60 de festivaluri in intreaga lume, arata exact cum fonduri europene destinate teoretic integrarii sunt folosite pentru a propaga in fapt segregarea.

Conform articolelor din presa, gradinita anuntata de dumneavoastra va fi “destinata exclusiv copiilor romi din comunitatea de la Pata Rat”. Este vorba, deci, despre o gradinita segregata, construita intr-un cartier deja segregat. Astfel de gradinite si scoli indeobste nu contribuie la integrare, ci, dimpotriva, incurajeaza separatia etnica pe termen lung. Educatia segregata atrage de obicei cadre didactice care nu si-au gasit locul in invatamantul de masa, si care, de multe ori, aduc cu ele un bagaj de atitudini fata de romi—inclusiv asteptari scazute si stereotipuri—care afecteaza negativ stima de sine si performantele academice ale copiilor. Astfel, copiii care provin din gradinite si scoli segregate sunt mai greu de integrat ulterior in invatamantul de masa, fiind mai in urma la invatatura decat colegii lor din scolile de masa. In plus, educatia segregata ii priveaza si copiii ne-romi de un mediu scolar divers, si pe copiii romi de experiente comune la o varsta frageda, cand stereotipurile inca nu sunt internalizate si solidificate. Simplu spus, educatia inclusiva ne ajuta pe toti.

O gradinita segregata, cu dotari europene, costa mai mult, creeaza resentimente printre majoritari si poate face mult mai mult rau pe termen lung decat un autobuz care duce copii romi la gradinite si scoli de masa cumbinat eventual cu compensarea unor profesori de sprijin—care pot conduce la integrare reala si la performante scolare mult mai bune. Experienta de la Targu Lapus arata ca parintii romi, atunci cand pot alege intre o institutie segregata si una de masa, o prefera intodeauna pe cea de masa, pentru ca stiu ca astfel copii lor pot avea un inceput mai bun in viata.

Prezentarea proiectului de la Pata Rat ca o noua politica de integrare a romilor, asa cum a aparut in presa, pune doar sare pe rana. Acelasi discurs superficial pro-integrare a fost folosit si la Targu Lapus, unde am filmat, si intr-o serie de alte locuri pe care le-am vizitat in prospectie pentru film. Sunt convinsa ca o minima consultare cu Ministerul Educatiei, care a administrat fondurile PHARE pentru integrarea scolara a romilor, va va confirma ca ele au fost adeseori folosite, in fapt si in ciuda celor mai bune intentii, pentru a perpetua segregarea.

Va cer sa re-evaluati proiectul anuntat si consecintele lui. Educatia romilor si integrarea scolara sunt domenii complexe, iar autoritatile locale de multe ori nu au pregatirea necesara pentru a lua decizii singure in acest domeniu. Dar in Romania exista expertiza: Fondul de Educatie al Romilor (Roma Education Fund, o institutie sprijinta de Banca Mondiala, Institutul pentru o Societate Deschisa, si Comisia Europeana) si UNICEF sunt convinsa ca va stau de dispozitie cu informatiile necesare pentru a concepe proiecte de integrare reale. Daca va este de ajutor, va pot furniza si filmul “Scoala Noastra,” impreuna cu un ghid de vizionare care poate sa fie de ajutor si functionarilor locali si cadrelor didactice.

In speranta ca nu este prea tarziu,

Mona Nicoara”

Colonia de romi de la Pata Rat reprezinta una dintre marile probleme ale municipiului Cluj-Napoca, situatia celor de aici atragand atentia grupurilor de aparare a drepturilor omului, a presei locale, nationale si internationale, precum si a institutiilor europene.ULTIMA ORĂ

 • Acum 20 mins Politica
  Preşedintele Iohannis a semnat decretul care conferă atribuții sporite polițiștilor locali pe drumurile publice. Adică orice ”Pristanda” angajat pe cumetrie în banul public, cu școală ”de Rutieră” cât trenul, are dreptul să ne tragă pe dreapta?
 • Acum 1 hour Analiza
  #ȘMENGEN: Tabloul Împăratului  Franz Josef, din crâșma doamnei Mullerova, e în continuare plin de rahat mâncat cu polonicul
 • Acum 3 hours Rautacisme
  CÂȚI DINTRE DUMNEAVOASTRĂ, DRAGI CLUJENI, VĂ PUTEȚI PERMITE 9000 DE LEI SĂ BEȚI O CAFEA CU EMIL BOC? Excepție ăia pentru care certificare ISO anti-mită se oprește la ușa Urbanismului de Cumetrie
 • Acum 3 hours Politica
  IAR S-A FÂSÂIT ”ROMÂNIA EDUCATĂ”. Cu o alocare de numai 2,1% din PIB pentru Educație, studenții amenință ci proteste publice ”față de nepăsarea clasei politice”
 • Acum 5 hours Eveniment
  Investiție de 2,41 de miliarde de lei: CFR a semnat contractul pentru electrificarea lotului 4 al liniei Cluj – Episcopia Bihor. Cu un obiectiv de toată jena: 160 de kilometri pe oră pe 47 de kilometri de cale ferată
 • Acum 5 hours In vizor
  Un director de la Direcția Județeană de Finanțe Cluj acuzat că ia bani în parcul de la Avram Iancu. ”Nu este adevărat acest lucru. Acolo sunt camere”
 • Acum 7 hours Eveniment
  ÎNCĂ O PĂDURE DE HÂRȚOAGE (că ”mijloace electronice”, din părți): Din 1 ianuarie 2023, contractele de închiriere vor fi înregistrate, obligatoriu, la ANAF
 • Acum 8 hours Din oras
  CLUJ: Primul muzeu etnografic din România împlinește un secol de la deschidere
 • Acum 23 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 1 day Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 1 day Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 1 day Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE