In vizor

Scriitorul Vasile Gogea acuză practicile sălbatice ale Urbanismului clujean. Între timp, acolo se fac angajări. Urbanismul “duduie” în timp ce proiectele imobiliare sunt, chipurile, blocate

Într-o scrisoare deschisă publicată pe blogul său, scriitorul clujean Vasile Gogea acuză practicile neortodoxe din urbanismul clujean:

“Din surse interne Primăriei, dar și din surse care au legături cu „sindicatul dezvoltatorilor” urbani din Cluj-Napoca, am aflat cu stupoare că există o „hartă secretă” a Clujului, pe care sunt delimitate codificat „zonele viabile” și „zonele neviabile” în perspectiva imediată sau medie a municipiului. De această „hartă” beneficiază dezvoltatorii, care traducînd  în „limbaj economic și urbanistic” aparent „politic corect”, iau cu asalt, prin toate mijloacele (persuasiune, intimidare, supunere la stres continuu, „oferte de nerefuzat” ș.a.m.d.) aceste zone, în care locuitorii sunt, în majoritate oameni în vîrstă, cu venituri modeste, cultură civică și juridică precare.” – susține Vasile Gogea.

Ce vă spuneam noi în anii trecuți? Ca numai PUZ-ul mai e de vanzare la Cluj-Napoca. De altfel, când procurorii DNA dorm, funcționarii de la “Urbanism” joacă PUG-ul în picioare. La Cluj-Napoca s-a inventat “duplexul” cu 4 etaje! (doar de exemplu). Asta pentru a nu mai pomeni cum președintele CJ Cluj, Alin Tișe, și-a permis să-și construiască, fără autorizație, 2 etaje în plus la blocul său de birouri și cum l-au “pus în legalitate” cei de la Urbanismul cluj-napocean.

Și câte și mai câte alte abuzuri…

Cert este că atât de bine se mișcă lucrurile pe la Urbanism, încât aceștia au nevoie, pot și doresc să angajeze încă opt persoane. În schema de angajări a municipalității clujene s-au scos la concurs mai multe posturi pentru concursuri care vor avea loc în luna noiembrie. Dosarele se pot depune de acum.

La Direcția generală de urbanism se angajează opt persoane. Imobiliarele duduie la Cluj-Napoca, în ciuda faptului că însuși primarul a declarat, în repetate rânduri, că sunt zeci de proiecte blocate.

”Vă spun eu că este blocată, eu sunt cel care conduce ședințele de urbanism, și puteți să îi întrebați pe cei care fac studii de trafic. Sunt cel puțin 10 proiecte cu peste 200 -300 de milioane de euro, care sunt blocate la această oră deoarece este necesară realizarea unor studii suplimentare de trafic, ca să se coreleze cu centura metropolitană, pentru că nu se pot aproba. (…) Sunt autorizații avizate anterior, dar vorbesc de cele care există în pregătire și care sunt în fază de blocaj datorită nerealizării centurii metropolitane. Și PUG -ul a fost creionat pe baza acestei centuri. Trebuie ca Guvernul să dea drumul la studiul de fezabilitate și apoi la construire, pentru că Uniunea Europeană a aprobat finanțarea de 150 de milioane de euro pentru cei 38 de km”, explica, în iulie, Emil Boc.

În octombrie, proiectele blocate de Boc pe bază de lipsă de centură au ajuns la 56 (este interesant cum de nu se blochează și proiectele amicilor politici, dar asta-i povestea altora, nu avem noi de ce să ne băgăm în ea).

”Azi, avem 56 de proiecte imobiliare blocate, aflate în diverse stadii de analiză de circulație pentru că nu sunt alternative. Proiectele sunt din zonele critice: Borhanci, Soporului, Câmpului, Bună Ziua, adică zone în care se presupune să existe o legătură cu centura. Dacă nu se realizează conexiunea cu Centura Metropolitană a Clujului pur și simplu nu poți să desenezi arterele de circulație la complexele imobiliare, care presupun 100 – 200 – 300 de apartamente. Stăm cu ele blocate pentru că nu există soluții de trafic. Pe celelalte artere se mai pot aproba, ca și pe Bună Ziua, numai după ce va fi lărgită strada la 3 sau 4 benzi și facem alternative. Până atunci stăm cu proiectele blocate. Clujul este blocat de București pe câteva proiecte majore de infrastructură, care temperează dezvoltarea lui. Și economică, și imobiliară și de trafic. Noi facem parkinguri, benzi dedicate pentru transport în comun, sensuri giratorii, încurajăm transportul în comun, cumpărăm mijloace de transport, dar centurile de ocolire țin de guvern peste tot în lume”.

Revenind la angajări, va exista o selecţie a dosarelor de înscriere, o probă scrisă și un interviu. Dosarele se pot depune în următoarele 20 de zile, iar data concursului este 22 noiembrie. Cel mai probabil ne vom procopsi cu încă opt indivizi capabili să facă varză a la Cluj din Urbanismul clujean, la fel ca și angajatorii lor.

Nu știm de ce Emil Boc nu-i dă de pământ pe acești funcționar ale căror practici sunt făcute public de ani de zile. Cert este că după scrisoarea lui Vasile Gogea, în discuție a intrat și scriitorul Dorin Tudoran. Într-o intervenie publică („Dezvoltatorii”) acesta face câteva acuzații extrem de dure:

În scrisoarea adresată primarului Emil Boc (AICI) încerci, în mod chibzuit, să păstrezi discuția în zona administrației publice, locale. Numai că dl Boc a practicat prea mulți ani, în chip nechibzuit, (sub)administrarea politicului, ca să mai fie atent la altceva.

Ești și nedrept cu domnul Emil Boc. Îl iei drept “constituționalist” și fost “Președinte al unui partid democrat și liberal”. Dl Boc este pe atât de constituționalist, pe cât este soția sa de poetesă. Partidul pe care l-a condus a fost atât de democrat și liberal încât a consolidat Statul de drept preferențial cunoscut azi și sub numele de cod “Noi suntem statul!” (…)

Mi-e teamă că azi, cineva în situația familiei tale ar avea nevoie nu de 100.000 de euro, ci de foarte multe milioane pentru a convinge o autoritate ”să se dea jos din pat”. Și tot n-ar fi de ajuns, fiindcă ceilalți, ”dezvoltatorii”, cum bine le spui tu, au mereu cu mult mai multe milioane la dispoziție pentru a-i ține în pat sau a-i face să se scoale din pat pe ”decidenți”.

Nouă, în locul lui Emil Boc, ne-ar fi extrem de rușine că am ajuns în situația de a citi aceste rânduri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *