Din oras

Scolile speciale din Cluj, lobby pentru excursii in Polonia

6 experti din scolile speciale din regiunea poloneza Malopolska au venit la Cluj sa vada tehnicile de predare cu care se prezinta in fata clasei profesorii de la scolile omoloage de la poalele Feleacului.

Sase experti, directorii sau directorii adjuncti ai scolilor speciale pentru copii si tineri cu dizabilitati si nevoi  speciale din Voievodatul Malopolska au ajuns in aceste zile in Cluj-Napoca si vor face un tur in unitatile de invatamant omoloage. Potrivit coordonatorului proiectului, Consiliul Judetean (CJ) Cluj, dascalii polonezi se vor familiariza cu metodele si tehnicile terapeutice folosite de specialistii clujeni.

Proiecte pentru Liceul pentru Deficienti de Auz

De-a lungul vizitei, profesorii polonezi viziteaza Centrul pentru Educatie Incluziva, Liceul pentru Deficienti de Auz, Liceul pentru Deficienti de Vedere, Scoala SAMUS, Scoala Speciala Transilvania si Directia de Asistenta Speciala.

Potrivit oficialilor, Liceul pentru Deficienti de Auz le va prezenta profesorilor activitatile pregatite pentru Scoala Altfel.

“Le vom prezenta activitatile desfasurare in timpul Saptamanii Altfel: clasele mici confectioneaza cosulete cu oua, copiii picteaza oua din ghips. Pe langa asta vor fi si activitatile de specialitate, printre care interventia timpurie, la copiii cu varste foarte mici. Noi ii invatam sa vorbeasca. Daca nu reusesc, abia atunci introducem limbajul semnelor”, a spus directoarea Liceului pentru Deficienti de Auz din Cluj-Napoca, Zoe Piontchevici.

La unitatea de invatamant au cursuri 210 elevi cu deficiente de auz din 21 de judete din tara.

Potrivit oficialilor institutiei, in cadrul schimbului cultural promovat intre scolile din Polonia si cele cluejene, prieteniile legate i-au ajutat atat pe dascali, cat si pe elevi sa se implice in proiecte comune.

“Un grup de 7 copii pleaca maine in Polonia intr-un parteneriat, gratie programului tineret in actiune. Avem parteneri si schimburi de experienta care ne ajuta foarte mult. Copiii reusesc sa mearga acolo si sa imparatseasca experienta pe care o au in cadrul unei mese rotunde”, a continuat Piontchevici.

Excursii pentru elevi si profesori

In cadrul vizitei urmeaza sa aiba loc o serie de demonstratii si stagii practice cu participarea specialistilor ambelor parti si a copiilor cu nevoi speciale. Parteneriatul se va concretiza, intr-o prima faza, cu o serie de excursii oferite atat elevilor cat si profesorilor din Cluj-Napoca in Polonia.

“Azi i-am primit pe directorii de scoli special din regiunea Malopolska. Am discutat despre crearea unor parteneriate posibile. Dorim sa formam un parteneriat si sa propunem proiecte tip ERASMUS plus – proiecte de mobilitati dedicate atat elevilor cat si profesorilor”, a spus Vasilica Cismasu, directoarea Centrului pentru Educatie Incluziva din Cluj-Napoca.

In prezent, sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj functioneaza 10 institutii de invatamant special in cadrul carora sunt scolarizati 1.815 copii cu nevoi educative speciale, elevi si prescolari cu varste cuprinse intre 3 si 21 de ani.

Foto: buzznews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version