In vizor

Școlile din comunele județului Cluj – prejudiciate de administrațiile locale cu sute de mii de lei

Unul dintre motivele pentru care școlile din comune au încă toalete în curte ori pentru care tavanele din școli se dărâmă peste elevi, iar copiii sunt nevoiți să meargă kilometri întregi pe jos pentru a sta în frigul sălilor de clasă, rezidă în tunurile financiare efectuate cu sârguință de către Unitățile Administrativ Teritoriale ale acestor comune. 

Practic, autoritățile care ar fi trebuit să se ocupe de buna administrare a unităților de învățământ din subordine, de atragerea fonduriloe europene pentru îmbunătățirea condițiilor de învățământ și pentru investițiile necesare în acest sens, aceste autorități întruchipează adevărate structuri specializate în deturnarea fondurilor bugetare.

Să facem un parcurs punctual prin câteva din școlile Județului Cluj, conform prejudiciilor consemnate de Curtea de Conturi pentru anul 2016:

Liceul Tehnologic ″Ștefan Pașcu″ Apahida În anul 2015, primarul Grigore Fati aloca prin intermediul CL suma de 47.000 de lei pentru ″Pomul de Crăciun″ al angajaților din primărie, 70 la număr. Pentru Liceul Ștefan Pașcu, în vederea organizării Crăciunului, au fost alocați 39.300 de lei, la un număr de peste 800 de elevi. 

În anul 2016, afirmă raportul citat, abaterile financiar-contabile care au fost constatate la același liceu, se ridică la suma de 172.000 de lei. Din această sumă, 55.000 de lei au constituit ″plata nelegală în perioada 2016-2017 reprezentând prime de vacanță aferente perioadei 2008/2009 către personalul Liceului Tehnologic Ștefan Pașcu Apahida″. În acest sens, măsurile dispuse de camera de conturi se referă la ″stabilirea prejudiciului cauzat entității prin plata primelor de vacanță acordate necuvenit și va lua măsuri pentru recuperarea acestuia, în condițiile legii″. 

Școala Gimnazială Bonțida și Școala Profesională Răscruci  Ei bine, fostul Liceu Tehnologic din Răscruci, transformat în anul 2015 în Școală Profesională, unde numărul tot mai mic de elevi a dus la scăderea numărului cadrelor didactice, în vederea încadrării în bugetul aprobat, figurează de asemenea în raportul Curții de Conturi. Constatările acestuia prevăd că în aceste două unități de învățământ din Comuna Bonțida ″nu au fost înregistrate în contabilitate, provizioanele în sumă de 206.630 lei, având ca obiect plata diferențelor salariale cuvenite personalului didactic din învățământul de stat, pentru perioada 01.10.2008 – 13.05.2011, stabilite conform normelor legale″. Suma estimată a abaterii este de 443.000 lei. Recomadările formulate de camera de conturi prevăd următoarele: ″stabilirea prejudiciului cauzat bugetului ordonatorului terțiar de credite Școala Gimnazială Bonțida, urmare efectuării de plăți nelegale pentru accize, și recuperarea acestuia, inclusiv a foloaselor nerealizate calculate până la data recuperării, în condițiile legii″. De asemenea, aceleași prevederi sunt formulate și cu privire la Școala Profesională Răscruci.

Școala Gimnazială Gîrbău Abaterile financiare din cadrul acestei unități de învățământ sunt de 373.000 de lei și se referă la exactitatea și realitatea datelor reflectate în situațiile financiare. Astfel, ″pentru drepturile salariale stabilite prin sentințe judecătorești, în favoarea personalului Școlii Gimnaziale Gîrbău, devenite executorii până la data de 31.12.2016 nu s-au calculat și înregistrat în evidența contabilă provizioanele aferente – 233.000 lei. Înregistrarea în evidența contabilă a Școlii Gimnaziale Gârbău a activelor necurente de natura construcțiilor, a celor curente de natura stocului de lemne de foc și a obligațiilor către furnizori s-a efectuat fără respectarea principiului contabilității de angajamente – 56.000 lei″. 

Aici, în bogata comună Gârbău, neregulile nu se opresc: nu au fost realizate venituri din încheierea contractului de folosință a vestiarelor și terenului de fotbal ale Școlii Gimnaziale Gârbău către Asociația Viitorul Gârbău, în total 24.000 lei. 
Slăbiciunea pentru fotbal a administrației bonțidene este evidentă: au fost ″efectuate plăți fără bază legală către Asociația Județeană de Fotbal Cluj-Napoca, care nu au legătură cu obiectul de activitate al entității verificate″. Fără bază legală au fost, de asemenea, achitate 11.000 de lei pentru servicii de transport persoane pentru Asociația Viitorul Gârbău. Plata nejustificată a serviciilor de transport pentru elevi, chiar pentru perioada vacanțelor – total 7.000 de lei.

Grădinița cu Program Prelungit Veseliei din municipiul Gherla – are un prejudiciu stabilit de 37.000 de lei. Liceul Teoretic Petru Maior, din același orășel făcut municipiu la apelul bocancilor pe vremea lui Nea’ Ceașcă (să dea bine statistic), prejudiciu de 10.000 de lei. Grădinița cu Program Prelungit Arici Pogonici290.000 lei, iar totalul abaterilor financiare în unitățile de învățământ din Gherla este de 2.583.000 de lei. 

Școala Gimnazială din comuna Râșca are un prejudiciu stabilit în valoare de 275.000 de lei. 
Școala Gimnazială din comuna Beliș – abateri financiare de 24.000 de lei.

Lista este, în mod evident, foarte lungă. Este de apreciat efortul depus de Curtea de Conturi în acest sens. Dacă cel puțin în aceste cazuri, instanțele de anchetă s-ar autosesiza, atunci școlile din județul Cluj ar fi reabilitate, elevii ar putea beneficia de condiții potrivite de studiu, iar cadrele didactice ar fi motivate în activitățile educaționale în care sunt antrenate. Concluzia este foarte simplă: condițiile mizerabile din școlile județului Cluj se datorează, în bună măsură, autorităților locale, primăriilor din comunele respective, precum și raporturilor de cumetrie stabilite cu nonșalanță în instituțiile de stat. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version