Din oras

Școlile din Cluj nu se redeschid nici dacă rata infectării este sub 3/1000. Emil Boc: „Deciziile care vizează redeschiderea școlilor sunt luate de nivel național”

Primarul Emil Boc a făcut publică situația COVID-19 și rata infectării pe municipiu, precum și pe întregul județ, apreciind scăderea numărului de infectări. Din păcate, chiar dacă rata de infectare este sub 3/1000, unitățile de învățământ preuniversitar din Cluj nu pot fi redeschise, întrucât decizia în acest sens aparține Guvernului.

În cadrul primei ședințe de Consiliu local din acest an, Emil Boc a declarat că deși rata de infectare este în continuă scădere atât la nivelul municipiului, cât și la nivel județean, situația reală privind numărul infecțiilor cu COVID-19 va putea fi cunoscută abia la mijlocul lunii ianuarie. 

„Avem o continuă scădere a ratei de infectare pe județ și pe municipiu – 3,89 la mie în Cluj-Napoca, 2,94 la mie pe județ.

Cele bune să se adune, cele rele să se spele!

Eu cred însă că trebuie să așteptăm câteva zile după Anul Nou, să vedem cum va arăta situația după Crăciun și Revelion, situație pe care o vom cunoaște în jurul datei de 10-14 ianuarie”, a susținut Emil Boc în ședința de Consiliu local de luni. 

Emil Boc și-a exprimat speranța în responsabilitatea clujenilor, în contextul trendului descrescător al numărului de infectări cu COVID-19. Reducerea numărului de infectări ar putea favoriza o relaxare a măsurilor restrictive impuse de Guvernul PNL-ist.

Din păcate, deocamdată, în privința școlilor nu poate fi vorba de o reluare fizică a orelor.

„Sper că au fost responsabili clujenii, pentru că dacă acest trend descrescător se continuă, există șansele să se elimine o parte din restricțiile existente. 

Asta înseamnă că în primul rând trebuie să coborâm sub 3/1000 – astăzi suntem la 3,89 pe municipiu – și, în același timp, să se modifice și legislația la nivel național.

Spun asta pentru că deciziile care vizează redeschiderea școlilor sunt luate de nivel național, deci chiar dacă rata de infectare ar coborî sub 3/1000, nu se redeschid școlile.

Școlile se redeschid doar prin decizie națională anunțată de către Guvernul României”, a adăugat primarul Emil Boc.

Doar creșele rămân deschise.

„Ne dorim foarte mult redeschiderea școlilor. 

Creșele rămân deschise, așa cum am spus, această decizie aparține nouă, aparține comunității locale, prin structurile pe care le reprezentăm, și în privința creșelor nu intervin modificări cu privire la programul de derulare a creșelor”, a conchis edilul clujean.  

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni, pentru agerpres.ro, că îşi doreşte redeschiderea cât mai grabnică a şcolilor în format clasic, însă această decizie se va lua pe baza unei analize „responsabil” fundamentate, care să ia în considerare, în primul rând, evoluţia epidemiologică.

„Îmi doresc redeschiderea cât mai grabnică a şcolilor în format clasic.

În urma discuţiilor cu majoritatea celor implicaţi în procesul de educaţie, precum şi a discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, cu factori de decizie din cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi în campania de vaccinare, vă anunţ că această decizie se va lua pe baza unei analize responsabil fundamentate care să ia în considerare, în primul rând, evoluţia epidemiologică.

Aşteptăm rezultatele cu privire la numărul de infectări în urma vacanţei de iarnă, mai exact vom avea aceste rezultate în jurul datei de 15 ianuarie”, a afirmat ministrul.

El a precizat că a solicitat inspectoratelor şcolare o raportare numerică pe fiecare unitate de învăţământ cu privire la personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic care are disponibilitate de vaccinare anti-COVID.

Sorin Cîmpeanu a menţionat că, în funcţie de concluziile analizei, va fi pus în practică scenariul care va rezulta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *