Din oras

Scolile din Cluj-Napoca au nevoie de 16,6 milioane de lei pentru investitii in 2014. O parte din bani ar putea veni din Elvetia

Unitatile de invatamant din Cluj-Napoca au nevoie, in acest an, de 16,5 milioane de lei, potrivit listei de investitii noi publicate de municipalitate. O parte din costurile de finantare pentru reabilitarea termica a unitatilor de invatamant ar putea sa vina din Elvetia. Scolile din judetul Cluj au nevoie de inca 34 de milioane de lei pentru finalizarea investitiilor incepute acum 8 ani.

Scolile din municipiul Cluj-Napoca au nevoie, grosso modo, de 16,5 milioane de lei in acest an, bani de investitii si reabilitari, potrivit listei publicate de Primarie. O parte din investitiile noi din scoli ar putea sa fie finantate de catre Guvernul elvetian, dupa cum explica reprezentantii municipalitatii si sunt incluse intr-un program special. Intr-o prima faza, trei scoli din Cluj-Napoca ar urma sa primeasca intre 100 si 36 de mii de lei, bani pentru studiile de fezabilitate si proiectele tehnice destinate reabilitarii termice. Cele trei unitati de invatamant din municipiu incluse in Programul de Cooperare Romano-Elvetian sunt Colegiul National “George Cosbuc”, Liceul de Muzica “Sigismund Toduta” si cladirea Colegiului Economic, de pe strada Memorandumului.

“E important pentru noi sa gasim surse de finantare pentru scolile din municipiu. Ne-am dori sa putem sa le includem pe toate in lista de investitii, care reprezinta o foaie de intentie prealabila. Speram sa primim finantare din partea Guvernului elvetian pentru reabilitarea termica a celor trei unitati de invatamant, speram ca aceste proiecte sa fie eligibile”, a precizat purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca, Oana Buzatu.

Potrivit listei de investitii, Colegiul National “George Cosbuc” si Liceul de Muzica ar urma sa primeasca 100 de mii de lei fiecare pentru demararea studiilor de fezabilitate, precum si a Studiilor Tehnice necesare reabilitarii termice.

La Cosbuc reabilitarea termica a corpurilor de cladire ar insemna 6 sali de clasa in plus, create in edificiul unde functiona fostul dispensar.

“Fostul dispensar sportiv nu poate fi folosit. Gratie acestui proiect am putea sa reabilitam termic corpul A1 de cladire, construit in 1925. Asta ar insemna 6 sali de clasa in plus, inlocuirea sobelor cu centrala termica, montarea de termopane, precum si inlocuirea vechii central. La ora actuala functioneaza o centrala termica veche de 30 de ani”, a explicat directorul Colegiului National “George Cosbuc”, profesorul Lucian Popescu.

In acelasi capitol de finantare este inclus si Liceul de Muzica. Reabilitarea termica pentru Liceul “Sigismund Toduta” ar insemna costuri zero la gaz, incepand de iarna urmatoare.

“Reabilitarea termica ar cuprinde toata scoala, toate cele 4 corpuri de cladire – ABCD, plus sala de sport si cantina. Se va face o economie substantiala la factura de caldura. Studiile de fezabilitate sunt in desfasurare. E o idee foarte buna si economica, pentru ca factura la gaz in lunile de iarna este de 40 de mii de lei lunar si, gratie reabilitarii termice, ar ajunge la 0. Practic este vorba despre toate lucrarile care incumba o reabilitare termica: de la termopane la centrala termica proprie”, a explicat directorul Liceului de Muzica “Sigismund Toduta”, Vasile Sandean.

Pentru investitiile noi in scoli, Primaria Cluj-Napoca ar avea nevoie de 9,7 milioane de lei in acest an.  La capitolul Lucrari in derulare in scoli, municipalitatea ar avea nevoie de 3,6 milioane de lei. Valoarea totala a investitiilor noi din scolile si gradinitele dinmunicipiul Cluj-Napoca, previzionata pentru acest an, este de 16,5 milioane de lei.

Judetul Cluj, 34 de milioane de lei pentru finalizarea lucrarilor „istorice”

Scolile clujene au nevoie de inca 34 de milioane de lei, bani care sa asigure executia lucrarilor contractate incepand din 2006, dar inca neexecutate in tot judetul. Potrivit Inspectoratului Scolar al Judetului (ISJ) Cluj, la ora actuala exista lucrari abandonate in 27 de unitati de invatamant.

“Dorim sa atragem fonduri de la Ministerul Dezvoltarii pentru a finaliza aceste lucrari de investitii. Cea mai veche dateaza din 2006 si cea mai noua din 2011. Este vorba despre lucrari in valoare de 34.114.021 lei cu TVA. Acestea includ si campusurile din Dej si Huedin, precum si Liceul pentru Deficienti de Auz, dar si lucrari in Jucu, Huedin, Aschileu si Vad. Majoritatea sunt lucrari contractate in 2007, 2008 si 2009, dar neexecutate”, a explicat seful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, pentru Ziar de Cluj.

Cladirea de pe Memorandumului, costuri de 2,1 milioane de lei

Conform listei de investitii in scoli, cladirea Colegiului Economic “Iulian Pop”, situata in Cluj-Napoca, pe strada Memorandumului nr. 22 ar costa 2,1 milioane de lei. Edificiul, aflat acum in paragina, ar urma sa fie atribuit, dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare, Scolii “Ioan Bob”.

“M-a interesat soarta cladirii de pe Memorandumului 22 si am si discutat acest aspect cu primarul Emil Boc, pentru ca nu prea avem alta solutie cu Scoala “Ioan Bob”: eu acolo as fi mutat scoala, insa costurile pentru reabilitarea cladirii sunt foarte mari. Este o cladire in paragina. Colegiul Economic oricum ne ajuta cu clasele, insa aceasta ar fi fost cea mai buna solutie”, a precizat Cuibus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version