In vizor

Școlile, deschise cu orice preț, în plin val pandemic? Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean: „Noi suntem o categorie de salariați sacrificați. Sunt foarte mulți profesori bolnavi”

Scris de 323

De la începutul pandemiei, măsurile de combatere a răspândirii noului coronavirus au fost haotice, autoritățile schimbând regulile parcă arbitrar, bazându-se mai mult pe considerente politice, decât sanitare. 

Când varianta virală aflată în circulație era mai puțin infecțioasă, școlile treceau în online dacă rata de infectare depășea 3 la mie, iar mai mult de 40% dintre profesori erau nevaccinați (chiar dacă și cei vaccinați, și cei nevaccinați se pot infecta și pot răspândi infecția). 

Acum, când avem de-a face cu varianta Omicron, de care, vaccinat sau nevaccinat, e foarte greu să te ferești, când rata oficială a incidenței a depășit 25 la mia de locuitori în județul Cluj și 30 în Cluj-Napoca (astăzi județul înregistra 26,97, iar municipiul 34.79), nu se mai ține cont de incidență, ci de rata de ocupare a paturilor din spitale – și cu această rată autoritățile jonglând, pentru a da bine cifrele, pentru a rămâne școlile deschise. Cu ce preț? 

Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean, a explicat pentru Ziar de Cluj:

„Se iau decizii așa, de pe azi pe mâine și nefondate și destul de ciudate. Acum contează care este procentajul de ocupare a paturilor din spital, dacă urcă peste 75%. Și la Cluj era ultima statistică 68, dar, după spusele prefectului, era în jur de 80%. Și atunci cică s-a făcut un Comitet de Urgență, vezi Doamne, la nivelul Prefecturii, și s-a stabilit să mai aloce 300 de paturi de pe azi pe mâine și astfel au scăzut la 65. 

Se merge pe decizia care se ia la nivelul Comitetului acesta de Urgență, în care se spune că dacă nu este peste 75% ocuparea paturilor din spitale se merge fizic la școală.

Foarte mulți colegi, cât și elevii, sunt în număr tot mai mare de infectări, astfel încât, sigur că suplinirile se fac foarte greu de către colegi și se fac supliniri colegiale, fiindcă, din păcate, aceste supliniri nu se plătesc. 

Deci, este o problemă, dar, mai mult de atât, multe școli și multe clase fac acel învățământ hibrid, jumătate online, jumătate cu prezență fizică a elevilor. Ori, nici lucrul acesta nu este benefic, de multe ori, la copiii care sunt în clasă nu vine un profesor de specialitate, ci personal auxiliar sau mai știu eu cine și atunci sigur că copiii doar stau fizic în școală. 

Totuși, știind că este valul acesta așa mare și este o problemă, trebuie avut în vedere că, mai ales, nu avem personal. Deci, nu mai avem în școli personal cu ce să suplinim. Și, atunci, măcar o săptămână, până când trece valul acesta, ar fi trebuit să se examineze și să se ia o decizie corectă, politică. 

Sunt cazuri, și aici iarăși nu este făcută procedura, fiindcă este procedura aceea, că la 3 cazuri de Covid în clasă se suspendă activitatea, dar nu este prevăzută pentru profesori, la ce număr sau la ce procentaj nu se mai poate efectua procesul instructiv-educativ în școală. Dacă, Doamne ferește, toți din școală sunt infectați, cine mai intră la suplinire? Că și așa am avut cazuri unde ziceau că sunt 35 de profesori și 6 absentează, deci aceia 6 foarte greu îi poți suplini. 

Sunt foarte tracasați și foarte surmenați, la momentul acesta, colegii. Vă dați seama, că trebuie să fii atent și la elevul care e online, și la elevul care e în clasă, plus să îi supraveghezi în pauză, plus alte atribuții care ți se dau, deci nu este benefică toată activitatea asta! Nu vedem unde se dă randament! Numai așa, ca să se spună la modul declarativ că, într-adevăr, școlile sunt deschise pentru a efectua activitățile didactice? Nu e concludent.

Sunt foarte mulți profesori bolnavi, noi am tras un semnal de alarmă și am zis: poate se revine asupra deciziei care, într-adevăr, s-a luat la nivelul Comitetului acesta de Urgență, la nivel de Cluj, și poate se reexaminează situația, având în vedere că sunt atâtea cazuri de Covid în unitățile școlare. 

Noi suntem o categorie de salariați sacrificați, cei din învățământ. Probabil, numărul este mai mic, de a se da concediu medical acestei categorii, decât dacă s-ar intra online și atunci părinții, sigur, ar trebui să stea lângă copii și să își ia acele indemnizații sau acele concedii medicale. Ori, atunci ar fi mai mare efort financiar și atunci s-a zis că lasă să stea ăștia, să crape acolo!”ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 5 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 7 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 8 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 10 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 10 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 12 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 13 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE