Din oras

Scolile clujene lucreaza pe sisteme de operare vechi, in urma scandalului Microsoft

Chiar daca seful Inspectoratului Scolar Cluj spunea la finalul saptamanii trecute ca scandalul Microsoft nu ne ajunge la Cluj, ca este doar o chestiune petrecuta la Bucuresti, care nu ne afecteaza, in realitate si in scolile clujene s-a revenit de la inceputul anului la sisteme de operare mai vechi, in lipsa licentelor actualizate.

De la 1 ianuarie 2014, licentele software Microsoft Windows 7/8, Office 2010/2013 si Server 2008/2012, care proveneau din acordurile incheiate de Ministerul Educatiei cu firma Microsoft, au ramas neacoperite din punct de vedere legal. La Liceul de Informatica Tiberiu Popoviciu din Cluj-Napoca de la inceputul anului se lucreaza pe Windows Vista si versiunea din 2007 a Office. Directorul scolii spune ca nu le este afectata activitatea.

“Toate scolile sunt in aceeasi situatie. Lucram cu licente care au regim de uz permanent, ne descurcam cu ele, ne putem desfasura activitatea fara probleme. Este vorba de Windows 8 si Office 2013 la care am renuntat de la inceputul anului si am revenit la Vista, dar repet, activitatea didactica se desfasoara fara niciun fel de probleme cu aceste sisteme de operare. Aproape un an am folosit Windows 8 si Office 2013”, a aratat Simona Haidu, directorul Liceului de Informatica.

Aceasta a mai spus ca deocamdata nu s-a pus problema achizitionarii licentelor din fonduri proprii, chiar daca exista foarte multe oferte avantajoase pe piata.
Nu la fel sta situatia la Liceul Teoretic Nicolae Balcescu, unde s-au cumparat licente noi pentru un laborator.

“La finalul anului trecut am primit o adresa de la Inspectorat si am procedat intocmai cum s-a recomandat in acea adresa. Asa functionam si acum. Am achizitionat din fonduri proprii licente pentru un laborator, pentru 30 de statii. Nu mai tin minte cat a costat, dar am avut o oferta cu reducere, nu cred ca a fost foarte mult, ne-am descurcat din fonduri proprii. Era nevoie, avem copii care merg si la olimpiade”, a subliniat directorul liceului Balcescu, Marinela Zamfir.

Intrebati de EVZ de ce nu s-au mai cumpărat noi licente, reprezentantii Ministerului Educatiei s-au rezumat sa spuna ca „situatia a fost generata de expirarea acordului cu Microsoft pentru licente educationale”.

Scandalul licentelor educationale a izbucnit in iunie anul trecut, dupa ce Corpul de Control al Prim-ministrului a verificat Ministerul pentru Societatea Informationala si Ministerul Educatiei Nationale, in legatura cu inchirierea de licente educationale.

Foto: http://www.li.cj.edu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *