In vizor

Școală, școală, vrem proiectant pentru studiu de fezabilitate! Pe cine? În Bună Ziua, n-avem pe cine!

O vorbă românească spune că, dacă ești prost de mic, când ești mare, numai te joci! La Cluj, se spune că dacă construiești prost un cartier de mic, când crește mare, numai te joci de-a remedierile urbanistice, cu rezultate nule.

De 30 de ani, în Bună Ziua s-au construit doar blocuri, cu girul Primăriei care le-a aprobat. Fără școli, fără grădinițe, fără parcuri, fără asfalt, pe multe străzi. Acum, după ce familiile cu copii din noul cartier-dormitor al Clujului pun o presiune imensă pe infrastructura rutieră și educațională a orașului care le oferă numai locuitorilor din Centru cea mai bună calitate a vieții, s-a trezit și municipalitatea să dezvolte „infrastructura educațională specifică învățământului primar și gimnazial în cartierul Bună Ziua”, cum altcumva, decât printr-un  „Studiu de Fezabilitate și Plan Urbanistic Zonal” scump?!

Contractul, anunțat în luna iunie,  avea o valoare de 570.000 de lei, fonduri bugetare, iar ofertele puteau fi depuse până la data de 20.07.2021. Procedura a fost însă anulată automat  în 5.08.2021 pe platforma e-licitatie.ro, „deoarece la data limită de depunere ofertă nu au existat ofertanți care au depus oferta”.

„Prin elaborarea studiului de fezabilitate, prestatorul va identifica și terenul, va analiza şi propune amplasamentul pentru școala generală (primară și gimnazială) cu dotările aferente în conformitate cu tema de proiectare”, prevedea caietul de sarcini.

Cum în Bună Ziua oricine știe că nu există terenuri pentru școli, grădinițe și parcuri, parcelele de teren libere în prezent fiind rezervate tot pentru blocuri, nu este de mirare că nimeni nu a ofertat Primăria pentru misiunea imposibilă de a găsi teren pentru școală.

La urma urmei, de ce să caute proiectantul un teren, care ulterior să fie expropriat, cu eventuale procese în instanță și lungi scandaluri și tergiversări? În loc ca Primăria, prin resurse proprii, să identifice terenul încă neconstruit, pretabil pentru școală, și să-l cumpere direct. Așa cum a procedat când a achiziționat, de pildă, apartamente – locuințe sociale de pe piața liberă, la prețul exorbitant al pieței.

Când într-adevăr se dorește rezolvarea urgentă a unei probleme, se găsește o soluție. Mai ales că Primăria Cluj-Napoca nu e tocmai una săracă. Atunci când doar ne jucăm de-a soluționarea problemei educaționale a unui întreg cartier, mergem însă pe proceduri care durează ani de zile, în așa fel încât numai copiii copiilor de acum din Bună Ziua să ajungă să învețe la o școală din cartier, fără a mai face naveta, la fel ca părinții lor, din cartierul dormitor în Zorilor sau în Centru.

Citiți și:

Boc abia a lansat licitaţia pentru un studiu de fezabilitate şi presa de facturier deja anunţă: „Şcoală publică, primară şi gimnazială, în Bună Ziua”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version