In vizor

ȘCOALA nu a influențat rata de infectare COVID-19 în rândul tinerilor. Se justifică trecerea la învățământul ONLINE?

Măsura închiderii școlilor în localitățile cu multe cazuri de coronavirus este o măsură apreciată de unii, contestată de alții. Cei care susțin închiderea școlilor consideră că elevii nu respectă măsurile de distanțare în clase sau în pauze, se îmbolnăvesc unii de la alții, mulți fiind asimptomatici, dar își îmbolnăvesc părinții și bunicii. Cei care contestă această măsură susțin că elevii ajung să interacționeze mai mult în afara școlii și astfel pot ajunge să se îmbolnăvească. Copiii mai mari se întâlnesc în mall-uri sau la terase, acolo unde nu sunt obligați să poarte mască. Iar cei mici se întâlnesc în parcuri sau în fața blocului. De altfel la Cluj-Napoca, Piezișa reprezintă principalul focar de infecție cu COVID-19, zonă frecventată de mulți minori.  

O statistică prezentată de edupedu.ro, analizând datele Ministerului Sănătății, confirmă faptul că școala nu a contribuit la creșterea ratei de infectare cu Sars-CoV-2 în rândul populației de vârstă 0-19 ani, prin raportare la numărul total de cazuri. 

La 6 săptămâni de la începutul anului școlar, în România au fost înregistrate 13.691 de cazuri de infecție cu Sars-CoV-2 la populația din grupa de vârstă 0-19 ani. 

Acest număr reprezintă 6,53% din numărul total de cazuri de infectare de la nivelul întregii populații, ajuns la 209.648 de infectați pe 25 octombrie 2020. 

La începutul cursurilor din acest an școlar numărul cazurilor din această grupă de vârstă reprezenta 6,18%. Raportând acest procent la cel din prezent, rezultă o creștere procentuală înregistrată între 14 septembrie și 25 octombrie de doar 0,35 puncte procentuale sau 5,6%. 

Procentul cazurilor 0-19 ani în total cazuri a avut o ușoară modificare în prima săptămână (0,12 ppc) de școală și în a doua (0,11 ppc), apoi situația fiind relativ stabilă, cu fluctuații de sub 0,1 puncte procentuale. 

Se poate remarca însă că, față de ratele de creștere de peste 30% de la o săptămână la alta din precedentele perioade analizate, în această săptămână care a trecut, 19-25 octombrie, creșterea a fost de o mai mică amploare – 13,8%. 

În 21 octombrie, înainte de închiderea școlilor erau 128 de elevi și 70 de cadre didactice confirmate pozitiv cu COVID-19. În 23 octombrie în județul Cluj erau confirmați pozitiv cu COVID-19 134 de elevi și 81 de cadre didactice, ar în 26 octombrie erau 132 de elevi și 86 de cadre didactice, Numărul acestora a crescut astfel și după închiderea școlilor.

Chiar dacă închiderea școlilor în localitățile care înregistrează un număr de cazuri mai mare de 3/1000 este o măsură stabilită la nivel național, premierul Ludovic Orban consideră că elevii nu se îmbolnăvesc în școală ci în afara ei. 

„Este o depăşire nu foarte mare, în raport cu procentul de 6,3% care a fost până la începerea şcolii, creşterea nu este foarte mare şi vă spun că îmbolnăvirile nu se produc în şcoală. În şcoală, copiii sunt sub supravegherea cadrelor didactice, poartă mască, sunt supravegheaţi inclusiv în pauze, riscul de îmbolnăvire nu apare în cadrul şcolii, ci în afara şcolii”, a declarat Orban.

Poate fi școala o cauză pentru creșterea numărului de îmbolnăviri?

Datele făcute publice de Ministerul Sănătății arată o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri la persoanele cu vârsta între 0-19 ani după începerea anului școlar, însă această creștere vine în contextul în care numărul cazurilor a crescut pentru toate categoriile de vârstă. 

Pe 18 martie 2020 au fost înregistrate în România primele 4 cazuri la grupa de vârstă 0-19 ani, potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătății. DIn martie până în 14 septembrie 2020 numărul cazurilor pentru această grupă de vârstă a fost 6.442. Ulterior, de la începutul anului școlar și până în 23 octombrie au fost înregistrate 6.725 de cazuri pentru această grupă de vârstă. Însă și numărul cazurilor totale a crescut semnificativ în aceeași perioadă. Cei care vor să dea vina pe școli afirmă că elevii sunt principalii purtători ai virusului, ei fiind cei care și-au îmbolnăvit membrii familiei. Această ipoteză nu se confirmă pentru județul Cluj așa cum arată anchetele epidemiologice. Aici principalele focare au fost în fabrici, la petreceri, pe terase, sau în centrele de îngrijire a vârstnicilor. Au fost puține cazurile în care școlile au trecut la scenariul trei din cauza numărului elevilor confirmați cu COVID-19. Însă elevii în general sunt asimptomatici, ceea ce înseamnă că nu sunt testați, deci numărul real al îmbolnăvirilor în rândul lor este imposibil de precizat. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *