In vizor

Schweighofer si-a luat o agenție de PR incompetentă și răspunde acuzațiilor aduse de un fost MINISTRU cu un drept la replică kilometric și irelevant

După ce Ziar de Cluj v-a prezentat în exclusivitate declarațiile fostului ministru al Pădurilor, Doina Pană, care susține că ar fi fost otrăvită cu mercur de firma austriacă ce a exportat mii de tiruri de lemn romanesc, acum reprezentanții firmei vin cu un drept la replică kilometric și irelevant.

Redăm integral răspunsul companiei Holzindustrie Schweighofer:

Reacție la articolul „EXCLUSIV: Tentativa de OMOR via SCHWEIGHOFER? Fostul Ministru al Pădurilor, Doina Pană, susține că firma austriaca ce a exportat mii de tiruri de lemn romanesc a otrăvit-o cu mercur! NCN a aflat: principalul suspect e fostul sau sef de cabinet!“ de pe Ziardecluj.ro, din 11 mai 2019

Unul dintre principiile de bază ale companiei Holzindustrie Schweighofer este acela de a acționa întotdeauna în conformitate cu toate legile și reglementările în vigoare. Respectarea și aplicarea legii sunt elemente cheie pentru a câștiga încrederea societății civile și pentru a contribui la dezvoltarea industrială a țării. În acest context, articolul mai sus menționat, publicat de Ziardecluj.ro, este un material tendențios, care prezintă acuzații false și absurde la adresa Holzindustrie Schweighofer. Legat de conținutul articolului, compania face următoarele precizări: 

Holzindustrie Schweighofer respectă legea și reglementările în vigoare în țările în care operează 
Compania nu este o instituție politică și nu se implică din principiu în nicio acțiune politică 
Compania are o politică deschisă a dialogului cu toate părțile interesate și consideră critica făcută în mod constructiv drept o oportunitate pentru îmbunătățirea sistemului intern de securitate, de aceea nu acceptă minciunile și știrile false legate de activitatea sa.

Holzindustrie Schweighofer are o politică a porților deschise și urmărește cu interes preocupările societății civile. Credem că informația obiectivă este cheia unui dialog constructiv. De aceea, invităm părțile interesate să contacteze compania și să viziteze fabricile sale pentru o întelegere exactă a tuturor măsurilor implementate. 

Compania a implementat un plan de măsuri pentru o industrie sustenabilă a lemnului în România. 

Planul de acțiune al Holzindustrie Schweighofer pentru un lanț de aprovizionare sigur și sustenabil

În ianuarie 2017, Holzindustrie Schweighofer a prezentat public un plan de acțiune pentru activitățile sale în România. Aprovizionarea sustenabilă și transparentă este unul dintre principiile cheie al companiei. Combaterea fenomenului tăierilor ilegale în România și angajamentul clar pentru un dialog constructiv cu organizațiile non-guvernamentale din domeniu și cu alte părți interesate rămân principalele obiective al Holzindustrie Schweighofer. Comunicarea transparentă și un sistem complet de control îmbunătățit sunt elementele cheie în politica îmbunătățită a companiei, pentru a asigura un lanț de aprovizionare sigur, cuprinzător și sustenabil. 

Monitorizare prin GPS – transparență în lanțul de aprovizionare
Holzindustrie Schweighofer a implementat în România un sistem de monitorizare prin GPS (Timflow). Sistemul depășește cu mult toate cerințele legale. Toate camioanele care livrează buștean la fabricile de cherestea ale companiei sunt echipate cu un dispozitiv GPS care demonstrează locul exact de încărcare a buștenilor. Datele sunt accesibile public pe www.timflow.com. 

Holzindustrie Schweighofer nu acceptă lemn provenit din parcurile naționale
Holzindustrie Schweighofer a implementat în România politica „Zero transporturi din parcurile naționale”, deși legislația permite recoltarea lemnului din zonele tampon ale parcurilor naționale.

Politica porților deschise pentru ONG-uri
În continuarea angajamentelor de comunicare transparentă, Holzindustrie Schweighofer a implementat o politică a porților deschise pentru ONG-uri. După ce s-au înregistrat la Departamentul de Conformitate al companiei și după ce au semnat un acord de confidențialitate standard pentru tehnologia folosită în fabrici, reprezentanți ai ONG-urilor acreditate ne pot vizita oricând. Scopul nostru este să demonstrăm în mod transparent eforturile pe care le depunem pentru asigurarea unui lanț de aprovizionare sigur. 

Controalele periodice din partea EUTR confirmă sistemul due diligence al Holzindustrie Schweighofer
În perioada martie 2015 – aprilie 2019, fabricile de cherestea și de panouri ale Holzindustrie Schweighofer din România au făcut obiectul a 16 controale pentru verificarea respectării Regulamentului European privind Lemnul (EUTR). Toate controalele au confirmat că sistemul due diligence al Holzindustrie Schweighofer se conformează standardelor Regulamentului European al Lemnului (EUTR). EUTR este cadrul legal care garantează că doar lemn recoltat în mod legal intră pe piața Uniunii Europene. Esența noțiunii „due diligence” este că operatorii aplică o procedură de gestionare a riscurilor care reduce amenințările ca lemnul recoltat ilegal, sau produsele din lemn care conțin lemn recoltat ilegal, să fie introduse pe piața Uniunii Europene. 

O mai bună consultare cu părțile interesate
Pe parcursul ultimilor doi ani, Holzindustrie Schweighofer și-a îmbunătățit și a intensificat dialogul cu toate părțile interesate. Holzindustrie Schweighofer îți asumă un dialog deschis și transparent cu ONG-urile și cu societatea civilă. Avem același obiectiv: asigurarea sustenabilității în industria de prelucrare a lemnului.

Controale stricte pentru zone cu risc
Holzindustrie Schweighofer a dezvoltat un sistem pentru reducerea riscurilor bazat pe hărți furnizate de Asociația Română pentru Certificare Forestieră, care identifică zone de risc pentru tăieri ilegale. În cazul în care Holzindustrie Schweighofer cumpără lemn din aceste zone sau din depozitele situate în imediata apropiere a parcurilor naționale sau a pădurilor virgine, angajații noștri verifică documentele necesare recoltării legale a lemnului (actul de punere în valoare, amenajamentul silvic) cu atenție maximă.

Training de conformitate și anti-corupție
Pentru angajați din România, în special pentru cei care se ocupă de achiziții, Holzindustrie Schweighofer organizează în mod regulat training-uri de conformitate și anti-corupție.

Echipa de conformitate consolidată
Un proces riguros due diligence necesită un număr adecvat de experți bine instruiți. Holzindustrie Schweighofer și-a dublat echipa de certificare și conformitate, ajungând la 16 experți care lucrează pentru companie.

Renunțarea la furnizorii care nu respectă politica de achiziții a Holzindustrie Schweighofer
În cazul în care furnizorii nu respectă politica de achiziții a companiei, aceștia sunt excluși din lanțul de aprovizionare.

Proiecte de reîmpădurire
În septembrie 2017, Holzindustrie Schweighofer, în parteneriat cu Asociația Administratorilor de Păduri și Universitatea din Suceava, a lansat un proiect multianual pentru reîmpădurirea suprafețelor degradate, Pădurea de Mâine. Proiectul țintește suprafețe forestiere degradate, deținute de mici proprietari privați sau de comunități. Prin acest proiect, Holzindustrie Schweighofer dorește să contribuie la protecția și regenerarea pădurilor României. Compania investește un milion de Euro în acest proiect, care vizează plantarea a peste un milion de puieți până în 2024. Mai multe detalii: www.padureademaine.ro 

Informare transparentă pe site-ul companiei www.schweighofer.ro 
Holzindustrie Schweighofer s-a angajat să comunice transparent și deschis cu publicul. 
Pagina www.schweighofer.at/ro/responsabilitate.html este parte din contribuția companiei la această deschidere și arată eforturile pe care le depune pentru a crește sustenabilitatea industriei lemnului.

Despre Grupul Schweighofer

Grupul Schweighofer își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de energie din surse regenerabile și afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea și două fabrici de producție a panourilor din lemn, precum și o fabrică de cherestea în Germania. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având în acest moment aproximativ 3.100 de angajați. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de țări din întreaga lume.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *