In vizor

Schimbări majore la Prima TV. Postul lui Cristian Burci, preluat de Look TV

Scris de 1,184

Conform paginademedia.ro, postul Prima TV va trece prin schimbări semnificative. Controlul asupra stației deținute în prezent de Cristian Burci urmează să fie preluat de Adrian Tomșa, proprietarul posturilor Look TV.

Potrivit informațiilor Paginademedia.ro, tranzacția a fost parafată și este aproape finalizată.

Burci și Tomșa au început discuțiile încă de anul trecut, iar în prezent se discută ultimele detalii ale afacerii.

Schimbările de la Prima TV nu se vor opera imedia, având în vedere că stația este, în prezent, într-un proces de reorganizare judiciară, după ce a fost în insolvență. Noul plan de reorganizare – care îl implică pe noul “actor” Look TV, trebuie să fie mai întâi aprobat de Adunarea Creditorilor, înainte de a fi pus în aplicare.

În luna septembrie, este stabilit un nou termen în procesul de reorganizare al postului Prima TV,

Semnele schimbării

Primele “semne” ale schimbărilor se văd deja pe post. Prima TV a luat drepturile pentru meciul de fotbal Rudar Velenje – Steaua, pe care l-a difuzat pe 26 iulie (audiențele, aici). Totodată, Prima TV va difuza, în luna august, două meciuri amicale: Chelsea – London (7 august) și Atletico Madrid – Inter Milano (11 august).

Drepturile de difuzare pentru meciurile de fotbal de mai sus au fost luate de Prima TV de la firma EAD, deținută de Orlando Nicoară, cel care se ocupă de vânzările de publicitate ale postului Look TV.

În ultimul an, Cristian Burci a mai avut discuții pentru vânzarea Prima TV. Una dintre intenții – potrivit informațiilor Paginademedia.ro – a fost cu cei de la Dogan, care dețin în România Kanal D.

Ca o notă, Cristian Burci a fost unul dintre consultanții Dogan Media, atunci când turcii se pregăteau să intre în România pentru a lansa Kanal D, acum peste zece ani.

Se conturează un nou grup media

Adrian Tomșa – cel care urmează să preia controlul Prima TV, potrivit surselor Paginademedia.ro, operează stațiile Look TV și Look Plus, dar și site-ul Profit.ro. Urmează să lanseze și postul de televiziune de business Profit.

În noua formulă, grupul va opera posturile generaliste Prima TV, Look TV și Look Plus, canalul de business Profit.ro și site-ul economic.

Contactat de Paginademedia.ro, Adrian Tomșa nu a comentat informațiile Paginademedia.ro.

La rândul lui Cristian Burci a precizat că a avut discuții cu Look TV doar despre o colaborare pe partea de sport. Despre o schimbare a proprietarului Prima TV: “Nu este adevărat! Este fals!” a spus Burci. “Nu am ajuns la nicio înțelegere“, a declarat Burci pentru Paginademedia.ro.

Cu ce vine Look TV? Fotbalul, de bază în relansarea Prima TV

Prima TV va primi o “injecție” cu fotbal după preluarea stației de către Look TV, care deține o serie de drepturi de difuzare pentru mai multe competiții.

Look TV deține drepturile de difuzare pentru meciurile din Liga I, un important “magnet” pentru audiență. Parte din meciuri ar urma să fie difuzate de Prima TV.

Totodată, postul TV a anunțat că a luat și drepturile de difuzare, pentru următorii trei ani, pentru partidele din Europa League și din UEFA Champions League.

În portofoliul de drepturi al Look TV au mai intrat, în această vară, meciurile din Cupa României și Liga a II-a.

Compania care deține Look TV va mai lansa un post TV. Este vorba de Profit TV, post “declinat” din site-ul Profit.ro, pe care Adrian Tomșa l-a preluat anul trecut de la Orlando Nicoară.

Din punct de vedere al audienței, Prima TV se situează în primele 6-8 locuri, în funcție de target.

Ca încasări din publicitate, stația atrage până în zece milioane de euro anual.

Postul TV l-a atras, din această vară, și pe Dragoș Pătraru, care va realiza Starea Nației la Prima TV din 20 august, după cum Paginademedia.ro a scris aici.

Cum a stat Prima TV în mai, de exemplu (iunie a fost o lună atipică, luna cu Mondialul de fotbal):

Prime-Time, intervalul de maximă audiență, 19.00-23.00:

Național: locul 7, cu o medie de 202.000 telespectatori (1,1 rating)

Urban: locul 8, cu o medie de 93.000 de telespectatori (1 rating)

Comercial: locul 6, cu o medie de 31.000 de telespectatori (0,7 rating).

Prima TV, lansată de Burci, vândută de Burci, preluată iar de Burci

Prima TV a fost lansat de Cristian Burci, actualul proprietar al ziarelor Click! și Adevărul, în decembrie 1997, pe licența postului Amerom.

În 2005, omul de afaceri a vândut postul către SBS Broadcasting (la pachet cu postul de radio Kiss FM), pentru 27 de milioane de dolari.

În 2013, Burci redevine proprietar al Prima TV. SBS a vândut atunci Kiss FM către grecii de la Antena Group. Nu și postul de televiziune, care s-a reîntors la Burci, după cum Paginademedia.ro a scris aici.

În august 2015, Prima Broadcasting Group și-a cerut insolvența. A urmat o perioadă în care stația a fost implicată în mai multe procese pentru recuperarea datoriilor (unul dintre ele, cu Mihai Găinușă).

Datoriile la vremea respective se ridicau la 100 de milioane de lei. Cel mai mare creditor era o firmă deținută tot de Cristi Burci (Graffiti Red), cu 8,4 milioane de euro de recuperat.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 11 mins Editorial
  Sas la sas nu scoate portofelul personal, ci cel al Patriei. Despre simplele coincidențe ale faptului că Michael Schmidt a câștigat peste 180 de milioane de euro numai de când e amicul său Președintele Patriei
 • Acum 14 hours Eveniment
  Bombă de aviație de 100 de kilograme, din Al Doilea Război Mondial, descoperită în Pădurea Făget
 • Acum 15 hours Eveniment
  Mai multe sortimente de crenvurşti Wudy, retrase de la vânzare din magazinele din România, după detectarea bacteriei Listeria Monocytogenes
 • Acum 23 hours In vizor
  Emil Boc a îngropat câinele de pază al democrației, iar la pomană ne dă metrou
 • Acum 1 day Din oras
  UN POTENȚIAL UCIGAȘ MAI PUȚIN. Un tânăr și-a pierdut viața intrând cu mașina într-un stâlp pe Calea Moților la o viteză estimată între 150 – 180 km/oră. Bine că n-a mai omorât și vreun nevinovat. În 2016 a fost arestat pentru deținerea unei culturi de canabis
 • Acum 2 days Din oras
  Un bărbat amenință că își dă foc la casă pe strada Orăștiei din Cluj-Napoca
 • Acum 2 days Din oras
  ATENȚIE FEMEI, un individ împarte palme aleatoriu pe strada Barițiu, lângă Skate park și cafeneaua Form. Poliția locală e nicăieri, savurează prima de osânză de la primarul Emil Boc
 • Acum 2 days General
  ”Contextul economic şi social impun o măsură de majorare a salariului minim”, susține ministrul Muncii
 • Acum 2 days In vizor
  PROTECȚIA POLITICĂ NU ȚINE DE PRICEPERE ÎN AFACERI: Afacerea imobiliară a fostul cameraman al primarului Boc, între insolvență și facturi de milioane de lei neachitate
 • Acum 2 days Din oras
  Incendiu în parcul Industrial Tetarom. Focul a cuprins celula electrică din incinta unei hale iar doi bărbați au suferit arsuri și au fost transportați la spital
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Parcat pe trotuar, coborând din mașină de lux, Boc ne anunță că pietonii sunt prioritari
 • Acum 2 days Politica
  Ajutor în valoare de 2.000 de lei pentru mamele și nou-născuții din familiile vulnerabile
 • Acum 2 days Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Trăiască inflația! Antreprenorul și corporatistul, mult mai bogați în 2022, camuflează bucuria simulând îngrijorare fața de 2023”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE