In vizor

Schimbări majore la Prima TV. Postul lui Cristian Burci, preluat de Look TV

Scris de 1,184

Conform paginademedia.ro, postul Prima TV va trece prin schimbări semnificative. Controlul asupra stației deținute în prezent de Cristian Burci urmează să fie preluat de Adrian Tomșa, proprietarul posturilor Look TV.

Potrivit informațiilor Paginademedia.ro, tranzacția a fost parafată și este aproape finalizată.

Burci și Tomșa au început discuțiile încă de anul trecut, iar în prezent se discută ultimele detalii ale afacerii.

Schimbările de la Prima TV nu se vor opera imedia, având în vedere că stația este, în prezent, într-un proces de reorganizare judiciară, după ce a fost în insolvență. Noul plan de reorganizare – care îl implică pe noul “actor” Look TV, trebuie să fie mai întâi aprobat de Adunarea Creditorilor, înainte de a fi pus în aplicare.

În luna septembrie, este stabilit un nou termen în procesul de reorganizare al postului Prima TV,

Semnele schimbării

Primele “semne” ale schimbărilor se văd deja pe post. Prima TV a luat drepturile pentru meciul de fotbal Rudar Velenje – Steaua, pe care l-a difuzat pe 26 iulie (audiențele, aici). Totodată, Prima TV va difuza, în luna august, două meciuri amicale: Chelsea – London (7 august) și Atletico Madrid – Inter Milano (11 august).

Drepturile de difuzare pentru meciurile de fotbal de mai sus au fost luate de Prima TV de la firma EAD, deținută de Orlando Nicoară, cel care se ocupă de vânzările de publicitate ale postului Look TV.

În ultimul an, Cristian Burci a mai avut discuții pentru vânzarea Prima TV. Una dintre intenții – potrivit informațiilor Paginademedia.ro – a fost cu cei de la Dogan, care dețin în România Kanal D.

Ca o notă, Cristian Burci a fost unul dintre consultanții Dogan Media, atunci când turcii se pregăteau să intre în România pentru a lansa Kanal D, acum peste zece ani.

Se conturează un nou grup media

Adrian Tomșa – cel care urmează să preia controlul Prima TV, potrivit surselor Paginademedia.ro, operează stațiile Look TV și Look Plus, dar și site-ul Profit.ro. Urmează să lanseze și postul de televiziune de business Profit.

În noua formulă, grupul va opera posturile generaliste Prima TV, Look TV și Look Plus, canalul de business Profit.ro și site-ul economic.

Contactat de Paginademedia.ro, Adrian Tomșa nu a comentat informațiile Paginademedia.ro.

La rândul lui Cristian Burci a precizat că a avut discuții cu Look TV doar despre o colaborare pe partea de sport. Despre o schimbare a proprietarului Prima TV: “Nu este adevărat! Este fals!” a spus Burci. “Nu am ajuns la nicio înțelegere“, a declarat Burci pentru Paginademedia.ro.

Cu ce vine Look TV? Fotbalul, de bază în relansarea Prima TV

Prima TV va primi o “injecție” cu fotbal după preluarea stației de către Look TV, care deține o serie de drepturi de difuzare pentru mai multe competiții.

Look TV deține drepturile de difuzare pentru meciurile din Liga I, un important “magnet” pentru audiență. Parte din meciuri ar urma să fie difuzate de Prima TV.

Totodată, postul TV a anunțat că a luat și drepturile de difuzare, pentru următorii trei ani, pentru partidele din Europa League și din UEFA Champions League.

În portofoliul de drepturi al Look TV au mai intrat, în această vară, meciurile din Cupa României și Liga a II-a.

Compania care deține Look TV va mai lansa un post TV. Este vorba de Profit TV, post “declinat” din site-ul Profit.ro, pe care Adrian Tomșa l-a preluat anul trecut de la Orlando Nicoară.

Din punct de vedere al audienței, Prima TV se situează în primele 6-8 locuri, în funcție de target.

Ca încasări din publicitate, stația atrage până în zece milioane de euro anual.

Postul TV l-a atras, din această vară, și pe Dragoș Pătraru, care va realiza Starea Nației la Prima TV din 20 august, după cum Paginademedia.ro a scris aici.

Cum a stat Prima TV în mai, de exemplu (iunie a fost o lună atipică, luna cu Mondialul de fotbal):

Prime-Time, intervalul de maximă audiență, 19.00-23.00:

Național: locul 7, cu o medie de 202.000 telespectatori (1,1 rating)

Urban: locul 8, cu o medie de 93.000 de telespectatori (1 rating)

Comercial: locul 6, cu o medie de 31.000 de telespectatori (0,7 rating).

Prima TV, lansată de Burci, vândută de Burci, preluată iar de Burci

Prima TV a fost lansat de Cristian Burci, actualul proprietar al ziarelor Click! și Adevărul, în decembrie 1997, pe licența postului Amerom.

În 2005, omul de afaceri a vândut postul către SBS Broadcasting (la pachet cu postul de radio Kiss FM), pentru 27 de milioane de dolari.

În 2013, Burci redevine proprietar al Prima TV. SBS a vândut atunci Kiss FM către grecii de la Antena Group. Nu și postul de televiziune, care s-a reîntors la Burci, după cum Paginademedia.ro a scris aici.

În august 2015, Prima Broadcasting Group și-a cerut insolvența. A urmat o perioadă în care stația a fost implicată în mai multe procese pentru recuperarea datoriilor (unul dintre ele, cu Mihai Găinușă).

Datoriile la vremea respective se ridicau la 100 de milioane de lei. Cel mai mare creditor era o firmă deținută tot de Cristi Burci (Graffiti Red), cu 8,4 milioane de euro de recuperat.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Rautacisme
  Întrebare a la Radio Erevan: Ce OSĂ conțină Parcul Gh. Dima din Zorilor, care trebuia licitat încă de anul trecut? OSĂ conțină beton și dale. Și 1001 povești despre arbori în plus
 • Acum 3 hours General
  Ciolacu: Președinta Ungariei a făcut declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei
 • Acum 4 hours Politica
  PROASTA COMUNICARE A PSD ÎN GREVA PROFESORILOR: Când nu s-a respectat niciodată Legea care acordă 6% din PIB Educației, să vii să contracarezi ”dreptul la grevă” cu ”dreptul la educație”, înseamnă să ai consilieri extrem de proști!
 • Acum 5 hours Eveniment
  Președintele sindicatelor din Educație: ”În momentul de față vorbim de amânarea examenelor”
 • Acum 5 hours Editorial
  Dervișii rotitori de la Guvernare
 • Acum 7 hours In vizor
  Le-au trebuit PATRU ani de la concursul de soluții pentru a ajunge, în sfârșit, să prezinte Comisiei de Urbanism (de Cumetrie din ”bocărie”) reamenajarea Cetățuii!
 • Acum 7 hours Sport
  Dan Petrescu a sărit la bătaie cu propriul jucător și i-a bătut obrazul lui Hagi
 • Acum 8 hours Eveniment
  Greva din învăţământ continuă: ”Guvernul trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas”
 • Acum 8 hours Politica
  OPTIMISM: Vasile Dîncu susține că ”rotativa” OSĂ se facă
 • Acum 9 hours Politica
  ROTATIVA S-A ÎNȚEPENIT ÎN SARABANDA GREVELOR: Angajaţii CFR protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor
 • Acum 19 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
 • Acum 22 hours Politica
  STRÂNȘI DE ”OUȚE”, GUVERNANȚII SE MIȘCĂ: Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să se întâlnească luni cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie
 • Acum 1 day In vizor
  Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE