Diete

Schimbarea regimului alimentar in caz de imbolnavire

Inteleptii antici spuneau: “Daca te-ai imbolnavit, schimba-ti modul de viata; daca nu ajuta, schimba-ti alimentatia. Daca nici asta nu ajuta, incepe sa te tratezi.” Intr-adevar, multe tratamente cer neaparat schimbarea regimului alimentar, cand trebuie excluse, sau doar reduse la minimum, unele alimente din meniul zilnic.

 

Iata cateva afectiuni in care alimentele de consum ar trebui excluse sau reduse din dieta zilnica:

 

–    Afectiuni gastro-intestinale acute si inflamatorii – varza, ceapa, usturoi, ridiche de toamna, fragi, curmale. Ardeiul gras se poate consuma numai in cantitati mici.

 

–    Ulcer stomacal – castraveti murati, ardei capia, ceapa, usturoi, pepenele galben, morcov;

 

–    Duodenita, gastrita – portocale, pepene verde, struguri, rodii, grepfrut, suc de varza, lamaie, coarne, usturoi, ridiche de toamna (neagra0, pere, hrean, stevie.

 

–    Colita si diaree – nuci, struguri, varza, hrean, pepene verde.

 

–    Pancreatita, enterocolita – portocale, lamaie, ridichi timpurii si de toamna;

 

–    Afectiunile sistemului cardiovascular cu edem – sare, struguri, pepene verde, muraturi, stevie, ceapa si produse care provoaca bsalonarea: soia, fasole, mazare, paine alba.

 

–    Hipertonie vasculara – ginseng si alte plante energizante, sunatoare, struguri, sare.

 

–    Obezitate – piersici, nuci, struguri, banane, cartofi, usturoi, prune uscate, orez, paste fainoase.

 

–    Nefrita, afectiuni biliare – zmeura sub orice forma, patrunjel, spanac, struguri, hrean, stevie, ceapa, usturoi, ardei iute, ridiche de toamna (neagra), muraturi, frunza de dafin, salvie si vetrice.

 

–    Litiaza biliara – rosii, vinete, fasole.

 

–    Boli ale aparatului locomotor – bob, fasole, spanac, stevie, piper negru, mirodenii.

 

–    Coagulabilitatea sangelui marita – porumb, coada soricelului si urzica.

 

Mancarea si medicamentele

 

Meniul omului bolnav depinde nu numai de maladia lui. Trebuie a se lua in considerare si ce medicamente foloseste. De pilda, folosind preparate care sunt asemanatoare proteinelor (clofelina, teofilina, tetraciclina, digitoxina) trebuie sa renuntati la produse care contin proteine. Interactiunea moleculara dintre ele este atat de puternica incat medicamentele nu dau efectul de vindecare scontat.

 

Si invers, folosirea preparatelor hormonale presupune consumarea a cat mai multor alimente care contin proteine: branza de vaci, ficat, peste, carne slaba etc. Mancarea grasa scade efectul medicamentelor pentru vindecarea stomacului si intestinelor, antihelmitincelor, sulfanilamidicilor, fenilsalitiatului.

 

Dar cand folositi vitaminele A, D, E, K, seduxen, metronidazol, anticoagulante, alimentele grase sunt indicate. Combaterea nereusita de medicamente si alimente poate provoca si o criza de hipertensiune. Asa se intampla la medicamente pentru scaderea tensiunii, cand bolnavul mananca muraturi si carne sau peste afumat sau consuma antidepresive cu vin tare, bere, cascaval afumat, cafea, fasole, banane.

 

Nu se recomanda combinarea medicamentelor cu invelis acidorezistent cu laptele. Calciul din lactate opreste absorbtia preparatelor analoage tetraciclinei.

 

Cei care consuma zilnic aspirina trebuie sa stie ca ea are uneori efecte in organism ca si cele ale alcoolului, ducand la distrugerea ficatului. Se poate ajunge in timp si la scaderea auzului. Consumul indelungat de aspirina duce la scaderea imunitatii organismului, iar asociat cu antibiotice, favorizeaza transformarea proceselor acute in procese cronice. Aspirina poate fi inlocuita cu 4 rosii ecologice consumate in fiecare zi sau ceai din coaja de salcie.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version