Politica

Schimbare dubioasă la conducerea cercetării din România – PSD a numit un cercetat penal pentru corupție, sindicaliști și coordonatori de cărți ale unor pușcăriași. Social democrații clujeni nu văd nicio problemă

Componența a patru instituții importante din cercetare a fost schimbată din temelii, de către ministrul Cercetării, Șerban Valeca. Modificarea vine la doar câteva luni de la o altă modificare făcută de fostul ministru al Cercetării. Problema cea mare nu ar fi că s-a dorit o schimbare, ci efectele schimbării și statutul unor persoane care au fost alese să facă parte din componența consiliilor consultative ale acelor institute.

Au fost scoși toți cercetătorii români de la universități străine, au fost scoși mulți reprezentanți ai marilor universități românești. Au fost înlocuiți cu un cercetat penal, un consilier local PSD, sindicaliști, sinecuriști din diverse academii, scrie hotnews.ro. Bineînțeles că din consiliile consultative fac parte și profesori universitari și cercetători al căror profesionalism nu poate fi pus la îndoială, dar numele celorlalți, care s-au strecurat printre ei ridică serioase semne de întrebare cu privire la moralitatea PSD și viitorul cercetării din România, un domeniu oricum prea puțin finanțat în comparație cu importanța sa.

Universitatea Babeș Bolyai Cluj-Napoca, cea mai mare din țară, are un singur reprezentant în cele patru instituții, iar Universitatea Ștefan cel Mare Suceava, catalogată drept cea mai slabă din țară potrivit unui clasament din 2011, are nu mai puțin de patru membri.

Cele patru instituții sunt: Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI), Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS), Colegiul Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare și Inovare (CCCDI) și Consiliul Național pentru Transfer Tehnologic și Inovare (CNTTI).

Prima instituție din cele patru, Consiliul Național de Etică are un rol esențial în privința integrității în cercetare: monitorizează aplicarea și respectarea eticii și deontologiei. Potrivit sursei citate, din componența aprobată în noiembrie 2016 de ministrul Mircea Dumitru au fost dați afară toți cei patru cercetători români veniți din universități din străinătate. În schimb, a apărut un membru al Academiei Române (Florin Filip, 70 de ani, preşedintele Secţiei de Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei), un sindicalist (Andrei Vrânceanu de la Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare Proiectare), un reprezentant al fantomaticului Patronat Român din Cercetare (Jenică Paceagiu, patronatul nu are site de prezentare), un consilier PSD la Primăria București (Cristian Doicin, profesor la Universitatea Politehnică București – fieful Ecaterinei Andronescu).

A doua instituție, Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNSC) stabilește standardele, criteriile și indicatorii de calitate în cercetare, face audit și evaluează calitatea cercetării studiilor de doctorat. Și de aici au fost scoși toți cei trei cercetători/profesori de la universități din străinatate. În locul lor a apărut un reprezentant al fantomaticei Academii de Științe Medicale (instituție condusă de controversatul Irinel Popescu), o cercetătoare de la Institutul Național de Cercetare Agricolă Fundulea, un reprezentant al Patronatului Român de Cercetare, un membru al Academiei de Științe Tehnice și un sindicalist (reprezentant al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare Proiectare).

A treia instituție, CCCDI, are rolul de a asigura suportul științific pentru elaborarea politicilor și strategiilor în cercetare. Din acest Colegiu au fost scosi reprezentantii unor universitati de top din Romania, fiind înlocuiti cu un reprezentant al Academiei Oamenilor de Știință (Adrian Alexandru Badea și doi sindicaliști. A fost adus și Irinel Popescu, controversatul medic – politician, urmărit penal de DNA pentru presupusa delapidare a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Conform hotnews.ro, unul dintre noii membri ai Colegiului este profesorul universitar Mihai Himcinschi (și preot), de la Universitatea 1 Decembrie Alba Iulia – Facultatea de Teologie Ortodoxă, care a coordonat lucrarea „Iertarea în Hristos din perspectiva Noului Testament”, în baza căreia Dan Andrei Hosu, este condamnat la 3 ani pentru tâlhărie calificată.

Social-democrații clujeni nu văd nimic în neregulă la faptul că au fost operate aceste schimbări radicale și că viitorul cercetării ar putea fi compromis. Din punctul de vedere al deputatului Cornel Itu totul s-a făcut transparent, pe bază de CV-uri depuse și aprobare în urma analizei unei comisii de specialitate.

„Sunt consilii consultative pe lângă Ministerul Cercetării, toată selecția a fost condusă de către domnul președinte al Academiei Române, domnul Vlad. A avut voie să se înscrie cine vrea, CV-urile au fost confirmate de universități, de Senat, de rectorii universităților respective. Referitor la acele date referitoare la persoane cu dosare penale sau cercetate penal, eu cred că au fost conștienți oamenii când au aprobat așa ceva și nu cred că se pune problema să aibă dosare penale. E o părere personală. În al doilea rând, a fost și președintele patronatelor acolo. S-au propus oamenii și i-a susținut, sindicaliștii, la fel. Eu zic că a fost o treabă transparentă, corectă și sper din suflet să nu avem surprize de genul persoanelor cu dosare penale”, este de părere Cornel Itu.

Cât despre faptul că UBB Cluj are un singur membru în cadrul consiliilor celor patru instituții, în opinia social-democraților este posibil să nu fi depus alții CV-uri.

„Eu nu știu dacă și-a depus altcineva CV-uri și să participe la aceste consilii consultative. Nu am datele acestea și nu pot să mă exprim. Dacă și-au depus CV-uri, dar nu au îndeplinit anumite criterii, acea comisie trebuia să hotărască”, comentează Itu.

Senatorul PSD Vasile Ilea nu vede nicio problemă în faptul că Irinel Popescu face parte din conducerea celor patru instituții.

„Dacă acest om a greșit, dacă este cercetat sau urmărit penal, foarte bine, să răspundă pentru faptele sale, dacă ele sunt dovedite. Dincolo de acest aspect, nu cred că acestui medic ar putea cineva să îi pună la îndoială profesionalismul”, afirmă Ilea.

Cât despre faptul că UBB are un singur membru, senatorul clujean s-ar bucura să vadă mai mulți, dar evită să se pronunțe cu privire la modul în care s-au făcut numirile.

„Nu-mi permit să mă pronunț fără a avea informații despre procedura și condițiile de numire în astfel de funcții, dar de principiu, sigur, mi-ar conveni să văd că UBB are la acest nivel mai mulți cercetători decât orice altă universitate”, afirmă Vasile Ilea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *