Anchete

Schemele imorale la care se dedau mahării pensionari din spitalele clujene. Ca să nu piardă șefia, își fac licitații cu iz de dedicație. Astăzi, cazul lui Vasile Mureșan de la Spitalul de Pneumoftiziologie

Ziar de Cluj a scris, la începutului anului, despre schemele pe care le folosesc șefii spitalelor din Cluj pentru a se menține în funcția de directori deși au ajuns la vârsta pensionării. V-am arătat concret cum Nicolae Constantea, în vârstă de 69 de ani, a revenit la conducerea Spitalului Municipal Clujana în urma unei licitații cu iz clar de dedicație. Câteva luni mai târziu, aceeași schemă imorală a folosit-o și Vasile Mureșan, în vârstă de 66 de ani, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca. Practic, cei doi au fentat criteriul vârstei. Fiind la vârsta pensionării nu mai au voie, legal, să se înscrie la concurs de manager, dar au fost șmecheri și au găsit o portiță pentru a fenta legea. 

Pe scurt, vă reamintim mai întâi de cazul de la Spitalul Municipal Clujana: la începutul anului, conducerea unității sanitare anunța că externalizează serviciile de management. Adică, s-a organizat o licitație pentru desemnarea unei firme care, la rândul ei, să desemneze un manager competent pentru conducerea spitalului. După lansarea licitației, au urmat o serie de „surprize”.

„Surpriza 1”: La licitație s-a înscris o singură firmă – Augusana SRL Cluj-Napoca, firma lui Nicolae Constantea.

„Surpriza 2”: Firma a fost înființată cu doar TREI SĂPTĂMÂNI înainte de publicarea anunțului de licitație și are obiectul de activitate cerut în caietul de sarcini al licitației.

„Surpriza 3”: Licitația a fost câștigată de Augusana SRL Cluj-Napoca.

„Surpriza 4”: Augusana SRL Cluj-Napoca l-a desemnat pe Nicolae Constantea manager.

Citește și:

PREMIERĂ: Spitalul Municipal Clujana va fi condus de un director desemnat de o firmă de management. Contractul are valoarea de 200.000 euro

Ce „surpriză”! Nicolae Constantea, fostul manager al Spitalului Clujana, este singurul care a depus ofertă la licitația pentru conducerea unității sanitare. Firma lui a fost înfiinţată cu 3 săptămâni înainte de licitație

În august 2021, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca a lansat o licitație geamănă cu cea din iarnă de la Spitalul Clujana. Ziar de Cluj a scris încă de atunci că sunt șanse foarte mari să se repete scenariul de la Spitalul Clujana și să câștige Vasile Mureșan, managerul pe funcție.

Citește și:

După Spitalul Clujana, care a făcut licitație cu iz de „dedicație” pentru funcția de manager, Spitalul de Pneumoftiziologie Cluj caută director tot pe același model, adică licitație deschisă

Și am avut dreptate! În urmă cu câteva zile, a fost desemnat câștigătorul licitației de externalizare a serviciilor de management de la Spitalul de Pneumoftiziologie Leon Daniello. „Surprizele” sunt identice cu cele de la Spitalul Municipal:

„Surpriza 1”: La licitație s-a înscris o singură firmă – Biosan Eco SRL Cluj-Napoca, firma lui Vasile Mureșan, directorul spitalului.

„Surpriza 2”: Firma a fost înființată cu doar TREI LUNI înainte de publicarea anunțului de licitație și are obiectul de activitate cerut în caietul de sarcini al licitației.

„Surpriza 3”: Licitația a fost câștigată de Biosan Eco SRL Cluj-Napoca.

„Surpriza 4”: Cel mai probabil, Biosan Eco SRL Cluj-Napoca îl va desemna pe Vasile Mureșan manager.

Contractul este finanțat din venituri proprii, are durata de patru ani și valoarea de 1.264.992 lei (253.000 euro). Valoarea contractului este puțin mai mare decât a Spitalului Municipal (200.000 euro).

Rezultă că în fiecare an, pentru serviciile de management vor fi alocați 316.248 lei, de unde rezultă un salariu lunar de 26.354 lei. Conform declarației de avere aferentă anului 2019, în urmă cu doi ani Vasile Mureșan încasa un salariu lunar de 18.000 lei/lună, deci mai puțin decât va încasa în urma contractului cu spitalul prin firmă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *