Din oras

Scene incredibile într-un autobuz: șoferul a refuzat să pornească din cauza unui câine

O clujeancă a semnalat faptul că zeci de persoane au așteptat în frig un alt autobuz, deoarece șoferul autobuzului în care se urcaseră, acoperit fiind de regulament, a refuzat să pornească din cauza unui câine care nu avea botniță. 

„Am asistat astăzi la o scenă ireală, de bună dimineața, in autobuz, pe linia 30. Zeci de oameni au coborât pe trotuar, au stat in frig, așteptând un alt autobuz – și nu pentru că cel dintâi se stricase, ci pentru că am așteptat să vină Poliția să dea jos un CÂINE! Șoferul, destoinic, se ținea cu dinții de regulament, stăpânul câinelui (metis, de talie medie mai degrabă spre mic decât spre mare) refuza să coboare, ținând cu dinții de drepturile lui și invocând aberația unui astfel de regulament, care oricum nu ar presupune ca botnița sa fie obligatorie pentru câinii nepericuloși. Menționez ca băiatul merge zi de zi cu câinele la lucru și îi cumpără mereu bilet. Oamenii din autobuz și-au manifestat acordul in ceea ce privește continuarea călătoriei alături de câinele care nu pricepea de ce atâta tevatură. Șoferul a fost de neclintit. Vreo zece minute mai târziu, a apărut un polițist care a dat băiatul jos cu tot cu câine” a semnalat o clujeancă.

Ce spune regulamentul privind transportul câinilor cu mijloacele de transport în comun?

Art. 6: Accesul persoanelor însoțite de câini în mijloacele de transport public (CTP) se face în felul următor:

  1. Câinii de talie medie și mare vor fi ținuți în lesă și vor purta botniță
  2. Câinii de talie mică vor fi ținuți în lesă, brațe sau cușcă ori geanta de transport
  3. În mijlocul de transport în comun va urca maxim un câine însoțit de deținător
  4. Deținătorul achită și compostează și pentru câine un bilet de călătorie
  5. Lesa câinelui va fi prinsă de zgardă sau ham
  6. Câinele trebuie să fie îngrijit și educat pentru a nu provoca deranj pentru restul călătorilor
  7. Conducătorul autovehiculului are dreptul să solicite persoanei însoție de câine părăsirea mijlocului de transport în situația în care nu sunt respectate prevederile prezentui articol, iar aceasta este obligată să se conformeze
  8. Persoana însoțită de câine va alege cea mai liberă zonă a mijlocului de transport aglomerat; este considerat mijloc de transport neaglomerat acela care prin numărul de călători permite ținerea câinelui la cel puțin un metru distanță de ceilalți călători.

Practic vinovatul în această situație este posesorul câinelui. Potrivit regulamentului, câinii de talie mare și medie trebuie să aibă botniță. Dacă până acum stăpânul câinelui nu a întâmpinat probleme, a fost din bunăvoința călătorilor și a șoferilor, dar legal el trebuie să aibă botniță pentru câinele lui. Regulamentul prevede o amendă între 200-400 de lei dacă se încalcă prevederile 1 și 2 ale art.6, privind accesul câinilor în mijloacele de transport în comun.