Din oras

Scara lumii – Expozitie de sculpturi muzicale la Muzeul de Arta Cluj-Napoca

Renumitul sculptor Liviu Mocanu expune in aceste zile la Muzeul de Arta Cluj-Napoca cea mai recenta realizare a sa. Creatia sculptorului clujean, intitulata “Scara Lumii”, este dedicata Invierii lui Isus si cuprinde un numar de 26 de sculpturi metalice de mari dimensiuni, traforate cu laser. Un lucru inedit in cadrul expozitiei, care va fi deschisa publicului larg incepand de maine, este faptul ca vizitatorii vor putea asculta o lucrare muzicala compusa special de catre Cristian Bence, interpretata de cinci percutionisti care vor folosi sculpturile pe post de instrumente muzicale.

Un numar de 26 de lucrari din fier, traforate cu laser, exprima cea mai noua creatie a sculptorului Liviu Mocanu. “Scara lumii” simbolizeaza mesajul de speranta absoluta, exprimat prin ritm si verticalitate si este rodul cautarii de sine a sculptorului, este nevoia de a gasi noi simboluri vizuale care sa exprime credinta si inspiratia in preajma Sfintelor Paste.

“Liviu Mocanu este unul dintre marii sculptori ai Romaniei si oricand putem argumenta acest lucru prin operele sale, care se regasesc pe intreg mapamondul. Expozitia deschisa la Muzeul de Arta Cluj are o profunda conotatie teologica”, a afirmat Lucian Kovacs directorul Muzeului de Arta Cluj-Napoca.

Ideea  expozitiei este, in opinia autorului, o trecere de la samanta, de la radacina, la ideea de arbore, arbore scara spre cer. Sculpturile sunt puse in valoare prin lucrarea muzicala compusa de catre Cristian Bence, astfel incat ele devin instrumente de percutie.

“Ideea compunerii unei piese pe aceste sculpturi ii apartine lui Liviu Mocanu, iar muzicienii le folosesc drept instrumente de percutie. Piesa compusa este pentru 5 percutionisti. A fost o provocare pentru mine sa realizez o piesa muzicala organizata, coerenta, pe niste instrumente care nu au ca destinatie primordiala aceea de a face muzica, de a emite sunete” a decalarat Cristian Bence autorul operei muzicale.

Unul dintre grupurile statuare, pe baza votului clujenilor care vor vizita expozitia, va fi expus in Parcul Central, in cadrul parteneriatului cu Primaria Cluj-Napoca, cu ocazia Zilelor Clujului. Lucrarile din fier au cateva sute de kilograme iar pentru a fi ridicate si transportate a fost necesar efortul a 14 oameni. 

„Eu, pentru ca sunt un om neinsemnat si cu o intelegere foarte redusa asupra Universului, asupra Infinitului, imi aleg cate o tema care este deasupra cap’sorului meu si atunci tot muncesc la ea si incerc sa inteleg acel adevar care ma depaseste. Astfel ajung sa lucrez in cicluri pentru ca realizez o prima lucrare pe tema respectiva, de exemplu scara cerului, si nu inteleg. Si atunci mai fac o lucrare dintr-un alt unghi si tot nu inteleg, si mai fac una, si tot asa. Lucrarile sunt din acelasi material, din fier,  pentru ca am dorit sa experimentez o tehnica noua si anume tehnologia taierii cu laser. Toate acestea nu pot sa apara intr-un an sau doi. Ele sunt rodul unei existente, a unei constiinte, a unei bucurii, a unor intelegeri formale a limbajului tridimensional. Am inceput sa lucrez acum 60 de ani la lucrare dar m-am concentrat in ultimii trei ani in care am lucrat foarte intens”, a decalrat Liviu Mocanu. 

Expozitia deschisa la Muzeul de Arta Cluj-Napoca va fi accesibila publicului pana in data de 26 aprilie. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *