Din oras

O zi cu Cristi Danilet. Sfaturi si marturisiri la tribunal

Trebuie sa fim mereu corecti si sa respectam regulile, chiar si cand nu ne vede nimeni. Acesta a fost cel mai importanta lectie primita de un grup de elevi clujeni chiar de la judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Copiii au avut o zi palpitanta: au vizitat un penitenciar, au ajuns intr-o sala de judecata si au aflat multe lucruri noi despre lege, drepturi si sanctiuni. Magistratul nu s-a sfiit sa le marturiseasca experiente personale, cum a fost cea a pierderii unui dosar important, uitat intr-o dimineata langa garaj. 

Scoala Altfel poate sa iti ofere si alte experiente decat haladuiala cu grupul prin oras, pe la expozitii si manifestari plicticoase. Elevii din clasa a VII-a si a VIII-a de la scoala amintita au avut azi ocazia sa descopere lumea incalcita si fioroasa a mediului legislativ cu ochii lor, vizitand o inchisoare si apoi asistand la prezentarea judecatorului Danilet care le-a descifrat intregul sistem in cuvinte simple si concise.

Mai precis, de dimineata a avut loc o vizita la  Penitenciarul Gherla – sectia exterioara pentru femei si minori din Cluj-Napoca, dupa care au “ocupat” o sala de judecata din Palatul de Justiție din Cluj-Napoca. 

Captivati de discursul magistratului, elevii au urmarit cu sufletul la gura intreaga prezentare, ba chiar au contribuit cu intrebari si relatari. Nici un fosnet, nici o soapta sau imbranceala, nici un telefon deschis pe Facebook. 

“Nu doar copiii trebuie sa respecte regulile, ci si parintii”, a subliniat magistratul. 

Cu totii au primit niste brosuri cu diverse recomandari legislative, cu multe ilustratii si cu texte pe intelesul tuturor, numita “Unde-i lege, nu-i tocmeala”, pe care au fost sfatuiti sa le imprumute si parintilor. 

“E bine sa citeasca si ei. Poate unii nu stiu ce se gaseste acolo. De exemplu, nu stiu ca atunci cand gasesti un bun pe strada, sa spunem o sacosa cu bani, sau un telefon mobil, ai o obligatie”, spune el. 

Instruiti deja de cateva ore, elevii stiu ca bunul gasit trebuie dus la politie. 

“Daca gasim un act de identitate?”, intreaba o copila din spate. 

“Atentie! Daca gasim un bun si stim cui ii apartine il ducem celui care l-a pierdut. Ii bati la usa si il restitui. Si eu am gasit un portofel aici, in Cluj, sa stiti! M-am dus la persoana respectiva, era o doamna in varsta, i-am inapoiat buletinul si m-am bucurat foarte mult ca am facut o fapta buna. Sunt hoti care iau banutii din portmoneu si restul il arunca de pe un pod in apa, in gunoi sau, rareori, in cutia postala. Cel care isi insuseste un bun gasit comite o infractiune. Copii, ne-am inteles? Daca gasiti pe strada un document, niste banuti sau o geanta cu niste bunuri care nu va apartin, va rog mult sa nu le duceti acasa, pentru ca intrati in inchisoare, voi sau parintii vostri. Pana stabilim noi cine a luat buletinul respectiv, noi trebuie sa arestam persoana”, si-a indemnat magistratul auditoriul. 

In sprijinul demersului sau, el a prezentat si cealalta situatie, a celui care si-a pierdut ceva si a marturisit o patanie din anii in care era judecator la Cluj. 

“Mi s-a intamplat si mie o data sa uit o geanta cu un dosar foarte important de aici, de la instanta, langa garaj. Am scos masina, am curatat-o de zapada si am plecat la serviciu. Pe drum, mi-am amintit ca am uitat geanta cu dosarul. Vreau sa va spun ca o persoana de la bloc a vazut ca am uitat geanta, a luat-o si a sunat la instanta ca a gasit-o si sa merg dupa ea, ca ma stia. M-am bucurat foarte mult. Daca nu se intampla asa si pierdeam geanta, eu puteam sa fiu sanctionat atunci. Sefii mei ma sanctionau pentru ca am comis o ilegalitate, am pierdut un dosar foarte important”, a spus Danilet. 

Magistratul a subliniat apoi ca legile sunt facute ca sa ne protejeze si a facut, alaturi de copii, o recapitulare: au invatat ce trebuie sa faca atunci cand sunt victime ale unei infractiuni, in cat timp se face plangerea la politie, apelarea la un mediator si atitudinea corecta in fata judecatorului. Au aflat care e rolul procurorului, dar si a judecatorului, care e diferenta intre cauze penale si cauze civile. Au invatat ca marturia mincinoasa se pedepseste si ce li se poate intampla minorilor care incalca legea. 

“Atunci cand iesim pe strada suntem obligati sa respectam regulile de convietuire sociala: nu scuipam, nu injuram, nu aruncam mizerii pe jos, nu traversam pe rosu si respectam toate regulile, chiar daca nu ne vede nimeni. Pentru ca va vede, totusi, cineva: constiinta voastra. Daca voi incalcati regulie azi, maine si poimaine, o sa deveniti clujenii nostri, aici. In Romania unul din patru adulti este implicat intr-un dosar in fiecare an, ceea ce este foarte mult. Avem trei milioane de adulti care e judeca in fiecare an. E foarte mult. De asta venim in mijlocul vostru sa va explicam cat de importanta este respectarea legii. Noi nu mai avem nevoie de clienti, avem prea mult de munca, iar penitenciarele sunt pline. In fiecare seara vedem la tv pe cineva care e arestat. Nu e normal. Asta inseamna ca avem o societate bolnava pe care trebuie sa o vindecam. Si cei care vor vindeca societatea sunteti voi, tinerii de azi, adultii de maine. Asta inseamna sa respectam niste reguli inca de cand suntem micuti. Sper sa nu ne mai intalnim, decat in imprejurari ca asta. Dar, daca se intampla cumva sa ne intalnim in alt context, iar eu voi fi la pupitru, sa stiti un lucru: judecatorii nu sunt facuti sa bage oameni la inchisoare. Treaba lor e sa protejeze oamenii cinstiti si corecti”, li s-a adresat judecatorul. 

Momentul urmator a facut furori in randul copiilor din sala: poza cu roba. Cativa elevi s-au imbracat in haina sobra care da fiori la procese si s-au fotografiat chiar la masa judecatorului. 

“Ca sa ajungem judecatori sau procurori trebuie sa invatam foarte bine, sa luam Bacalaureatul cu note foarte bune si sa mergem sa facem Facultatea de Drept, dupa care trebuie sa urmam doi ani la Institutul National al Magistraturii la Bucuresti. Pentru a deveni avocati, trebuie sa facem un an si jumatate Institutul de Pregatire a Avocatilor”, i-a lamurit Cristi Danilet pe elevi, dupa care acestia au plecat cu zarva, insototi de diriginte. 

Initiativa s-a nascut la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, unde judecatorul clujean gestioneaza un program de educatie juridica in scoli si licee care se desfasoara de un an si jumatate mai ales la Bucuresti, dar de cateva luni actiunile au loc si in provincie. 

“Pentru ca a acum a inceput Saptamana “Scoala Altfel”, profesorii de la Scoala “Liviu Rebreanu”, unde si fiica mea invata, au fost de acord sa faca o vizita cu copiii la penitenciar si la tribunal. Am fost de dimineala la Sectia Exterioara pentru Minori si Femei, unde am vazut o celula unde sunt inchise femeile, am vazut cateva in timpul procesului de educatie. Am vazut locul lor de plimbare, locul de rugaciune si apoi am venit aici la tribunal, intr-o sala de judecata, unde au vazut ce inseamna sa fii judecator, care e rolul procurorului, ce inseamna un avocat. Le-am explicat cateva reguli privind respectarea Codului Penal si cum se desfasoara un proces. Au fost foarte interesati sa afle consecintele incalcarii anumitor reguli si le-am spus ca o data ce primesc buletinul ei sunt obligati sa respecte anumite reguli, pentru ca altfel risca o sanctiune aplicata de judecatori. Am insistat pe faptul ca trebuie sa respecte regulile chiar daca nu ii vede nimeni, iar daca sunt victime trebuie sa stie ca exista organe ale statului care ii protejeaza. Daca sunt autori ai infractiunilor, Doamne fereste, au obligatia de a colabora cu organele statului pentru aflarea adevarului”, a precizat magistratul, pentru Ziar de Cluj.

Cifrele sunt ingrijoratoare. Romania are 3.000 de minori autri de infractiuni si aproximativ 2.800 – 2.900 de minori victime, inclusiv fapte de omor. Majoritatea faptelor sunt insa usoare: loviri, furturi si, in ultima vreme a inceput sa creasca traficul si consumul de droguri. 

“Ne intereseaza sa combatem violenta in scoala, asa ca desfasuram activitati de acestea de prevenire, mergem in scoli si vrbim cu elevii si profesorii. Discutam inclusiv despre coruptie in mediul educativ. Le aratam copiilor ca nu au voie sa dea bani si profesorilor ca nu au voie sa primeasca bani”, a subliniat judecatorul. 

Despre vizita la penitenciar, combatuta aprins pe Facebook la anuntul lui Cristi Danilet privind activitatea de astazi, acesta spune ca a fost foarte apreciata de elevi. 

“La sectia aceasta sunt femei si minori. Nu am intrat in contact cu ei, dar copiii au fost incantati sa vada un loc de detentie. Cel putin aici, la Cluj sunt conditii mai bune decat aveam eu cand eram student. Penitenciarele nu sunt cum vedem la televizor, dar copiii trebuie sa afle inca de pe acum ca sunt locuri unde ajung oamenii rai. Mesajul nostru a fost tocmai ca regulile au fost facute tocmai ca sa fie respectate si ca exista organe ale statului care vegheaza la aceasta”, a conchis Danilet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *