Editorial

Scapi de dracu, dai de mă-sa. Bine că avem experți!

Imaginați-vă că circulați cu mașina într-un oraș cu intersecții pline cu indicatoare de circulație contradictorii. Ajungi într-o intersecție și, în loc de un singur indicator lămuritor pentru ce ai de făcut, dai de un snop de table, fiecare indicând altceva. Unul îți semnalează că ești pe un drum cu prioritate, altul că trebuie să cedezi trecerea, un altul că nu ai voie la stânga, altul că e interzis să virezi dreapa, iar altul că în fața ta se află o stradă înfundată. Și tot așa. În intersecție, un polițist dă frenetic din mâini și suflă de mama focului în fluier. Îți face semn să o iei înainte. Semnul de circulație îți arată că înainte dai de o fundătură. Dar dacă așa zice specialistul… Ce să faci? Că doar nu-ți lipsește o amendă. Mergi înainte. Drum înfundat. Te întorci la specialist. Acum te îndrumă la dreapta. O iei la dreapta. Ajungi la o altă intersecție, de unde, numai ce te trezești că un alt polițist te întoarnă de unde ai venit. Dacă așa-ți indică specialistul… o fi știind el ceva ce tu nu știi. Bine-bine, dar de ce te-a îndrumat primul polițist încolo? Numai ca să ai de unde veni? Parcă era specialist. În sfârșit, iată-te din nou în fața primului polițist. Fă stânga. Faci stânga. Totuși, vrei să ajungi acasă, dacă se poate întreg, nu să te miști de colo-colo ca o găină beată. În scurt timp ajungi la o altă intersecție, de data aceasta fără specialisul într-ale regulilor de circulație. Alt mănunchi de indicatoare contradictorii. După care să te iei? În care să te încrezi? Ești pe cont propriu. Alegi să respecți acele semne care te îndrumă să ajungi în siguranță acasă sau unde vrei să ajungi. Pe celelalte le ignori.

Cam așa suntem noi, acum, în pandemie, cu măsuri și reguli date de experți de bune, dar despre care vin alții, tot experți, care spun că sunt cum nu se poate de proaste. Închiderea supermarketurilor de la 18 și purtarea măștii sunt două exemple în acest sens.

Potrivit Adevărul, care citează studii și experți, este „fără niciun dubiu că măsura închiderii supermarketurilor de la 18 nu doar că nu e eficientă, ci va provoca noi focare de coronavirus”. Bine-bine, dar măsura închiderii supermarketurilor de la 18 a fost luată tot de către experți, pentru a reduce rata infectării. Și-atunci, ce să mai credem noi despre direcția înspre care ne îndrumă autoritățile? Dar despre ce spun specialiștii, când spusele lor se bat cap în cap?

Măștile de protecție, acum. Altă nebunie. Citesc în Evenimentul zilei că măștile de protecție „sunt adevărate bombe cu ceas pentru sănătatea oamenilor”. Profesorul Michael Braungart, director la Institutul de Mediu din Hamburg, scrie Evenimentul zilei, a efectuat mai multe teste pe măști care au provocat erupții cutanate unor persoane. „Ceea ce respirăm prin gură și nas sunt de fapt deșeuri periculoase. Am găsit formaldehidă și chiar anilină și am observat că se aplică parfumuri artificiale necunoscute pentru a acoperi orice miros neplăcut de substanță chimică din mască”, a spus profesorul Braungart. Cu alte cuvinte, dacă nu purtăm mască dăm de dracu, iar dacă purtăm, dăm de mă-sa. Nicicum nu-i bine, nici cu mască și nici fără mască. Și-atunci ce-i de făcut? Încotro s-o luăm?

Scria Andrei Cornea, într-un editorial publicat în Dilema veche, așa: „Mulți se supără pe guverne că nu oferă mai multe certitudini. Dar cum ar putea înțelege guvernele și specialiștii atât de bine situația încât s-o stăpânească și s-o anticipeze precis, când totul – și mai ales virusul – e „nou”? Totul se arată azi cu geometrie variabilă”. Perfect de acord. Dar parcă, totuși, după atâta amar de vreme de când „circulăm” prin răscrucile pandemiei ăsteia, avem nevoie de îndrumări, de repere clare. Vrem ca cineva să ne arate o direcție cât de cât coerentă, nu să ne trimită de nebuni când la stânga, când la dreapta, când înainte, când înapoi. Altfel, rămânem pe cont propriu și… scapă cine poate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *