Din oras

Scandalul fluturilor, episodul II. Primarita din Chinteni se pune de-a curmezisul in fata protejarii fluturilor Maculinea

Primarita din Chinteni, Lucia Suciu, a venit astazi la sediul Agentiei de Protectie a Mediului din Cluj foc si para, contestand regulamentul intocmit de Societatea Lepidopterologica Romana, care este custodele Sitului Natura 2000 Dealurile Clujului Est, singurul loc unde pot fi gasite toate speciile europene de fluturi Maculinea.

Neintelegerile dintre primarul comunei si biologii ONG-ului sunt vechi, inca din iarna trecuta. Sub nicio forma, Societatea Lepidopterologica Romana nu a reusit, pana acum, sa intocmeasca un regulament clar, cu care sa fie de acord si Lucia Suciu.

In sedinta de astazi a Agentiei de Protectie a Mediului, edilul a cerut membrilor comisiei sa nu avizeze acest regulament, deoarece este in defavoarea proprietarilor de terenuri.

Societatea Lepidopterologica Romana este custodele Sitului Natura 2000 Dealurile Clujului Est, singurul loc unde pot fi gasite toate speciile europene de fluturi Maculinea. Numai ca primarul din Chinteni contesta regulamentul de exploatare a Sitului Natura 2000, care are multe lipsuri.

“Sunt foarte multe neclaritati in acest regulament si ma lupt de un an de zile sa ajungem la un numitor comun. Am angrenat in echipa noastra de la primarie patru persoane de specialitate, ca sa nu cumva sa ne trezim peste ceva vreme ca dam socoteala pentru un ONG care pune aici multe conditii”.

Cea mai mare problema, cand vine vorba de regulamentul de exploatare a terenurilor din Situl Natura 2000, este aceea ca impune foarte multe restrictii pentru proprietarii de terenuri.

“Ce facem cu oamenii din sat? Ii spunem la maica Floare sa vina in fiecare una aici la Cluj, la sediul ONG-ului, sa pimeasca aviz pentru exploatarea terenului?”, se intreaba edilul.

“Pentru un om este de neconceput sa ii spui sa coseasca manual terenul, pentru o suta de vaci. Inca nu a fost delimitat habitatul pe care trebuie sa il protejam. Apoi, sa fie scris clar in regulament ce despagubiri primesc proprietarii de teren”, a adaugat aceasta.

In acest an, edilul s-a luptat cu  Societatea Lepidopterologica Romana, pentru a obtine din partea acesteia aviz de mediu pentru reabilitarea unui drum de legatura cu localitatea Macicasu. Proiectul a fost finantat anul trecut si a fost la un pas de a pierde finantarea, din cauza proiectului european derulat de ONG.

Societatea Lepidopterologica Romana (SLR) este o organizatie profesional-stiintifica, nonprofit care reuneste lepidopterologi, precum si alte persoane interesate in cunoasterea, cercetarea si ocrotirea lepidopterelor. Societatea a fost infiintata in anul 1990. Printre altele, SLR este custodele Sitului Natura 2000 Dealurile Clujului Est, din martie 2014, care se intinde in mai multe comune, printre care Apahida, Bontida, Borsa, Chinteni, Dabaca, Jucu, Panticeni si Vultureni. SLR a castigat in 2013 un proiect european POS-Mediu, de 1,5 milioane de lei, in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului Cluj, a caror obiective sunt imbunatatirea managementului sitului Dealurile Clujului Est prin realizarea unui plan de management si cresterea gradului de constientizare a populatiei privind protectia biodiversitatii in cadrul sitului.

Agentia de Protectie a Mediului a refuzat sa avizeze regulamentul SLR, pana in momentul in care va ajunge la un numitor comun cu locuitorii din Chinteni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version