Politica

Scandalul de la CSM continuă cu boicotarea ședințelor. Cîțu vine cu ”lovitura de grație” referitoare la desființarea pensiilor speciale

Scris de 363

Șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au boicotat prima ședință de Plen din 2022, împiedicând astfel înlocuirea unui reprezentant al Înaltei Curți de Casație și Justiție în Consiliu. Situația a generat critici dure din partea judecătoarei Corina Corbu, președintele ÎCCJ.

Marți, 11 ianuarie, ședința Plenului CSM a fost boicotată de judecătorii Andrea Chiș, Evelina Oprina, Gabriela Baltag și Mihai Bălan, dar și de procurorii Cristian Ban, Tatiana Toader și Florin Deac. În lipsa acestora CSM nu a putut constata vacantarea funcției ocupate până zilele trecute de judecătoarea Mariana Ghena. Reprezentantă a ÎCCJ în CSM, Mariana Ghena a ales să se pensioneze înainte de finalizarea mandatului de membru al CSM. În locul acesteia, până la organizarea de noi alegeri pentru restul de mandat, interimarul ar urma să fie asigurat de judecătorul Marian Budă de la ÎCCJ. Schimbarea din Consiliu se amână, din cauza boicotului celor șapte membri.

Desigur, jocurile politice sunt mai prioritare decât activitatea în sine, cu toate că salariile magistraților au atins recorduri impresinonate. 

Conctet, mărul dicordiei a aparut de când Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a respins, în 16 decembrie, candidaturile judecătoarelor Gabriela Baltag şi Andrea Annamaria Chiş pentru funcţia de preşedinte al CSM, astfel că plenul Consiliului a stabilit ca actualul preşedinte, Bogdan Mateescu, să exercite funcţia interimar, dacă până în 6 ianuarie nu va fi ales un nou preşedinte.

Un alt aspect îngrijor pentru magistrați este reprezentat de declarația făcută de Florin Câțu despre desfiinţarea pensiilor speciale, menţionând că acest lucru ar urma să se producă prin PNRR.

”În PNRR este trecut clar: toate pensiile vor fi pe contributivitate, asta este fără îndoială (…) Există domenii în care acei oameni nu pot cumula veniturile cu alte activități și atunci trebuie să găsim soluții pentru cazurile speciale, dar principiul general este să desființăm toate pensiile speciale.Există situații, cum este cea a primarilor sau a policienilor, pentru că acolo este puțin diferită definiția, dar și aici trebuie să mergem pe principiul contributivității. Toți cei care plătesc contribuții, trebuie să aibă o pensie.”, a spus Florin Cîțu, la DC News.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Rautacisme
  Emiluț, reacție de curtea din dos a grădiniței la declarațiile lui Drulă: ”Trebuie ţinut departe de Cluj”
 • Acum 7 hours Politica
  Drulă s-a dezlănţuit la adresa primarului Emil Boc numindu-l mincinos, incompetent și paralel cu proiectele mari de infrastructură. Cum va da Boc de gard metroul și centura metropolitană?
 • Acum 8 hours Rautacisme
  Clujul devine și mai ”smart” prin amplasarea a 4 toalete inteligente „în zonele turistice intens frecventate și în spațiile de agrement” din Piața 1 Mai, str. Bucium, Piața Mărăști și Parcul Detunata
 • Acum 9 hours Politica
  ”DOSARUL CU ȘINĂ” PRIMEȘTE O LOVITURĂ: Documentele financiar-contabile nu vor mai trebui arhivate 50 de ani, ci doar 5 ani. Legea a fost promulgată
 • Acum 10 hours Justitie
  Cică abia se descurcă cu banii, dar a preluat afacerea de milioane de la fostul consilier judeţean Traian Florinel Cuc, judecat pentru evaziune
 • Acum 10 hours Sanatate
  Clujul, din nou, în topul COVID
 • Acum 11 hours Sanatate
  Numărul cazurilor COVID crește alarmant. Anunțul ministrului Sănătății: “Numărul de decese, din fericire, rămâne mic” (…) “Estimăm o creștere a infectărilor”
 • Acum 11 hours Politica
  Noroc cu Daniel Buda că mâncăm porcul “ieftin şi bun”: “Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro”. Şi cât ar fi costat dacă clasa politică nu ar fi distrus întreaga Agricultură, din România?
 • Acum 12 hours Cooltura
  Cea mai recentă premieră a Naționalului clujean: teatru pe tonalități de alarmă antiaeriană cântată la saxofon
 • Acum 13 hours Editorial
  În maximum 30 de zile Rareş Bogdan nu va accepta ceva. Orice, numai să fie într-o zi de marţi. Ca să „scârţi-scarţi”!
 • Acum 14 hours Din oras
  IPOCRIZIILE LUI EMIL BOC: Una fumăm în spaţiul public, alta în scris, oficial. Nu a reuşit să ia Băile Someşeni? Băile Someşeni pot să piară!
 • Acum 16 hours Sport
  U Cluj a fost ciuca bătăilor în stagiul de pregătire din Austria
 • Acum 1 day General
  Gazeta de Cluj a câștigat procesul intentat de un contabil cercetat pentru evaziune
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE