In vizor

SCANDALOS! La aproape 2 ANI de la începerea licitației, proiectarea pentru Spitalul Regional Cluj nu a fost atribuită. Construcția ar fi trebuit să înceapă în 2017

Proiectarea Spitalului Regional Cluj nici acum nu a fost atribuită, deși Ministerul Sănătății a lansat licitația în ianuarie 2020. Sunt aproape doi ani de atunci și proiectul despre care politicienii vorbesc ori de cât ori au ocazia s-a împotmolit la această etapă. Anul trecut, ministrul Sănătății de la acea vreme, Nelu Tătaru se eschiva să ofere un răspuns concret cu privire la proiectare. Spitalul va fi construit pe un teren situat pe strada Avram Iancu din Florești.

Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu a anunțat, astăzi, într-o emisiune a unei publicații locale online, că licitația pentru proiectare ar putea fi gata până la finalul anului. Așa au promis oficialii din Ministerul Sănătății cu care a avut discuții recente.

„Chiar săptămâna trecută am avut o discuție cu cei din Ministerul Sănătății și îmi spuneau că în acest moment, Spitalul Regional din Iași și din Cluj, care este amplasat în Florești este aproape de a fi atribuită proiectarea și ei speră ca până în următoarea lună, deci până la finalul anului să poată atribui proiectarea unui câștigător la licitație și ulterior să fie atribuită lucrarea de execuție”, a declarat Pivariu.

Licitația pentru proiectarea Spitalului Regional Cluj a fost lansată la începutul lunii ianuarie 2020. Valoarea estimată a contractului de servicii este de 68.604.513,80 lei fără TVA. Câștigătorul va avea termen 1 an de la semnarea contractului să realizeze proiectul tehnic. Ulterior se va demara procedura de licitație și construcția efectivă a spitalului. Aceasta înseamnă că teoretic, la finalul lui 2022, proiectarea va fi gata. Apoi, va mai trece cel puțin 1 an până la finalizarea licitației pentru execuția lucrărilor, deci în cel mai bun caz șantierul se va deschide în 2023-2024.

În septembrie 2020, într-o vizită la Cluj, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății atunci, spunea că se verifică ofertele din cadrul licitației pentru proiectare. A trecut mai bine de un an și licitația tot nu este atribuită.

„Spitalul regional de urgenţă Cluj a semnat contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării pe 5 mai, iar pe 22 iunie a obţinut şi avizul Comisiei Europene. Pe 17 iulie s-au deschis licitaţiile pentru proiecte, aflându-ne în acest moment la verificarea documentaţiei unice de achiziţii europene, precum şi la evaluarea proiectelor”, afirma Tătaru, anul trecut.

Potrivit hotnews.ro, construcția a 8 spitale regionale și a unui spital „gigant, după modelul AKH Viena”, dar „mai mare” în București, ar fi trebuit să înceapă în anul 2017, conform programului de guvernare al PSD și promisiunilor făcute chiar de Liviu Dragnea în campania electorală din 2016.

De asemenea, numărul spitalelor regionale care ar urma să fie construite a scăzut, între timp, de la 8 la doar 3. Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea (PSD), a declarat public că Guvernul a amânat construirea acestora pentru exercițiul financiar 2021-2027. Explicația fostului ministru: România a solicitat o majorare a procentului de co-finanțare din bani europeni (de la 50% la 85%), iar cu cât se vor face mai târziu, spitalele ar urma să fie mai ieftine pentru statul român.

Spitalul metropolitan din București, „după modelul AKH Viena, dar mai mare, cu 2.500 de paturi” este deocamdată în faza în care s-a aprobat terenul pe care ar urma să fie construit, în zona Pipera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *