Anchete

SCANDAL URIAȘ în apartamentele de tip familial de la Protecția Copilului Cluj: educatori agresați și amenințați cu cuțitul de către adolescenți. Consiliul Județean e amestecat în această poveste

Scris de 5,800

Educatori din unitățile de tip familial agresați fizic și verbal de către adolescenți, controale nejustificate din partea Consiliului Județean Cluj, copii mituiți de angajații forului județean, înjurături, avansuri sexuale, amenințări cu cuțitul, consum de alcool – toate acestea sunt elementele unui scandal uriaș în care sunt implicați copii, educatori din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj și angajați ai CJ Cluj.

În unele din cele 25 de unități de tip familial din cadrul DGASPC Cluj se întâmplă lucruri care par desprinse din cele mai rău famate cartiere. În aceste apartamente locuiesc copii și tineri care au fost abandonați de familie. Ei sunt supravegheați și îndrumați de educatori, angajați ai DGASPC.

În decembrie 2018, din unul din aceste apartamente, mai precis din Turda, a pornit un scandal care s-a întins ca o caracatiță și nici astăzi nu și-a găsit rezolvarea. Povestea pe care v-o prezentăm este incredibilă și are, pe alocuri, note greu de digerat.

La sfârșitul anului trecut, în unitatea de tip familial din Turda de unde a pornit tot scandalul, a fost angajat ca educator Kocso Daniel. Acesta a crescut până la 26 de ani într-un astfel de apartament. În scurt timp, Kocso Daniel a ajuns un fel de mentor pentru copii, ei fiind atașați de el mai ales pentru că îl privesc ca fiind unul de-al lor. Potrivit colegelor lui Kocso, intențiile acestuia sunt bune, le vrea binele copiilor, dar pentru că a ales să îi susțină pe copii chiar și când fac lucruri rele, el implicit se revoltă împotriva restului educatorilor. Kocso Danile nu a făcut altceva decât să declanșeze un fel de război intern. Educatorii spun că Kocso Daniel îi sprijină pe adolescenți să recurgă la afirmații mincinoase, să distrugă tot ce au clădit alții zeci de ani.

Neînțelegerile dintre copiii și educatorii din apartamentul din Turda au început într-o seară din luna decembrie. Unul dintre adolescenți, Andrei Gamba (19 ani, elev la Școala Speciale SAMUS Cluj-Napoca), a ieșit pe balcon și a început să urle după ce echipa lui favorită de fotbal a pierdut un meci. Educatorul de pe tură (coleg cu Kocso Daniel) l-a rugat să înceteze, moment în care tânărul a început să dea cu pumnii și picioarele și să îl lovească pe educator. Acesta din urmă a încercat să îl ducă de pe balcon în apartament și l-a imobilizat pentru a nu se întâmpla o tragedie. A reușit să îl ducă în cameră, unde lucrurile s-au calmat.

După 3 săptămâni, copilul i-a declarat directoarei unității de tip familial că a fost agresat de educatorul cu care a avut conflictul în noaptea respectivă. Din acel moment a început un adevărat spectacol. De la o zi la alta, Andrei Gamba își schimba afirmațiile. Ba că a fost agresat, ba că spune acest lucru doar pentru a-l da afară pe educator. Într-un final, a recunoscut ca a mințit și că a declarat că a fost bătut doar ca să îl dea afară pe educatorul respectiv. Copilul a fost evaluat de 3 psihologi, inclusiv la Centrul de Abuz din cadrul DGASPC, unde s-a dovedit că nu a fost agresat.

Andrei este un fel de lider al grupului care luptă împotriva conducerii. Acesta le-a transmis angajaților de la unitatea de tip familial din Turda că nu se va lăsa până nu îi va termina pe toți.

Directorul școlii unde învață Andrei Gamba afirmă că acesta este un elev problemă. Potrivit surselor Ziar de Cluj, în urmă cu câteva zile, tânărul a condus fără permis pe străzile din Mărăști și s-a ales cu un dosar penal.

„Îl știu deoarece e un elev cu probleme, probabil având în vedere mediul din care provine. Deși stă în cămin nu participă decât la activitățile care îi plac lui. Nu este neapărat un copil agresiv, dar există psihologia aceasta a elevilor care provin din centre, că tot li se cuvine când vor ei și cum vor ei. E un copil inteligent cu care te poți înțelege. Eu am avut încredere în el”, a declarat,pentru Ziar de Cluj, directorul Școlii Profesionale Speciale SAMUS, Cluj-Napoca.

Acesta este doar unul din conflictele dintre tineri și educatori. Este însă cel mai grav caz. Educatorii nu au voie să mai folosească toaleta din apartamentele beneficiarilor. O situație halucinantă a fost în momentul în care, o tânără educatoare a fost amenințată de unul dintre copii cu cuțitul. Educatorii sunt agresați, înjurați frecvent și amenințați de către copiii care în urmă cu câteva lui le spuneau părinți. Le transmit mesaje obscene pe mobilierul din apartament și devastează tot ce s-a primit din sponsorizări.

Angajații DGASPC Cluj spun că adolescenții sunt influențați de educatorul Kocso Daniel, care practic le spune ce să facă și ce să spună. 15 persoane din DGASPC au trimis o sesizare cătreconducerea DGASPC și către Consiliul Județean. De la Consiliul Județean au fost ascultați de către o anumită doamnă care nici până în ziua de astăzi nu le-a transmis o concluzie.

„Am solicitat mutarea acestui educator. Noi nu putem să lucrăm cât timp acești copii sunt manipulați împotriva noastră. Noi nu mai putem să venim să ne facem treaba. Dorim să venim să îi educăm pe acești copii, cum îi educăm? Să fie delicvenți, să ne agreseze pe noi?

Copiii au ajuns să se considere atât de puternici încât nici nu mai stau de vorbă cu educatorii sau cu managerii de caz. Aceștia se adresează direct Consiliului Județean, care comunică cu eiprin adrese oficiale. Conform angajaților DGASPC, acești copii sunt cumpărați de Consiliul Județean.

Dacă educatorul îndrăznește să le spună ceva tinerilor, aceștia le transmit că ei stau de vorbă doar cu persoane din interiorul Consiliului Județean, că acolo își beau cafeaua.

„Copiii sunt finanțați, primesc bani de țigări, de alcool. Copiii nu au de unde să aibă bani să bea în așa fel încât să ajungă în stări grave de ebrietate în centru. Primesc bani să își cumpere haine. Copiii stau de vorbă doar cu persoane din interiorul CJ. La orice întâlniri obligatorii copiii înregistrează tot. Toate discuțiile, cu toți specialiștii. Copiii se prezintă cu bilețele scrise de la educatorul care îi susține cu ce au voie să răspundă, cu ce să întrebe (Kocso Daniel – n.red.). Ne-au confirmat că membrii din CJ le-au arătat cum să facă o petiție”, mai spune un angajat din cadrul DGASPC.

În urma plângerilor tinerilor din unitățile de tip familial, educatorii sunt audiați frecvent în comisii. Aceștia sunt amenințați de adolescenți înainte să intre în sală.

Cel care se ocupă de audierea angajaților DGASPC este Călin Cotârlă, seful Corpului de Control din cadrul Consiliului Județean. Potrivit șefilor de serviciu din DGASPC, Cotârlă se prezintă beat la audieri și folosește cuvinte cu conotație sexuală: „Dacă știam că ești așa frumoasă te băgam mai repede la audieri. Am vise erotice cu tine”.

Potrivit angajaților DGASPC, instituția lor primește săptămânal controale, fără o bază concretă, care sunt trimise de Călin Cotârlă. Femeile din cadrul Direcției sunt audiate de persoane care nu se legitimează, care pun presiuni și cer note explicative, ba mai mult recurg și la amenințări.

Ziar de Cluj a încercat să ia legătura cu Călin Cotârlă, dar după două zile de apeluri telefonice la care nu au primit niciun răspuns, reporterii au renunțat.

Angajații Direcției spun că presiunile care se pun zilnic asupra lor se resimt asupra sănătății acestora. Oamenii au ajuns să se confrunte cu atacuri de panică și leșinuri, fapte dovedite de scrisorile medicale.

„Nu sunt ok. Să distrugi așa niște oameni care lucrează de zeci de ani mi se pare groaznic. Noi suntem prezenți aici doar fizic. Psihic suntem terminați. Suntem călcați în picioare până cedăm. Mai rezistăm doar cu medicamente pentru atacuri de panică. Nu se poate munci. Pe baza acestui stres ajungem toți la spital. Ne luptăm cu sănătatea până mai putem”, spune un angajat.ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 14 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 15 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 16 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 17 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 17 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 18 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 18 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 20 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 20 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 21 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 22 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 22 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE