Anchete

Scandal la Salvamont Cluj: acuzatii de abuz in serviciu, favorizarea voluntarilor membri de partid si folosirea echipamentelor in scop personal

Revolta in cadrul Serviciului Salvamont Salvaspeo Cluj. Mai multi angajati acuza conducerea de grave abateri disciplinare cu incalcarea dreptului muncii si alte abuzuri. Unul dintre angajati a fost amenintat cu moartea, iar altuia i-a fost pus cutitul la gat. In acelasi timp mai multe persoane reclama faptul ca membri ai PNL Cluj primesc indemnizatiile de hrana si efort in mod preferential.

Mai multi angajati reclama faptul ca in Serviciul Salvamont Salvaspeo Cluj ar exista unele nereguli care determina o proasta desfasurare a activitatii. Printre problemele  semnalate se aduc grave acuzatii conducerii pentru abuz in serviciu, folosire a echipamentului din dotarea serviciului in interes personal, precum si faptul ca numerosi voluntari aflati in serviciul Salvamont Cluj au carnet de membru de partid.

Angajatii sau voluntarii cu carnet de membru de partid ar fi influentat conducerea Consiliului Judetean Cluj sa suplimenteze fondurile alocate Serviciului Salvamont si implicit sa isi insuseasca in mod nemeritat alocatia de hrana si de efort in mod total nemeritat.

„Exista foarte multe persoane de simpatii liberale in cadrul serviciului Salvamont Cluj. Printre acestea se regaseste fosta secretara a PNL Cluj, Roxana Contras, care, din spusele dansei, putea oricand sa ii ceara 10.000 de euro peste noapte la domnul Horea Uioreanu si acesta urma sa ii dea banii. Alaturi de Roxana, un alt membru PNL este Sebei Adrian, Adrian Campean si consilierul local al comunei Cojocna, Iacob Campean”, a declarat Radu Oprea, unul dintre angajatii Salvamont Cluj.

Acelasi Oprea considera ca modul in care au fost adusi voluntarii in cadrul serviciului Salvamont s-a facut strict din interes, iar actuala conducere a fost pusa politic. Dintre cei care sunt angajati sau fac voluntariat la Salvamont si totodata sunt si membri ai PNL Cluj sunt enumerati Roxana Contras, Adrian Sebei, Vasile Trifan, Adrian Campean, Iacob Campean.

„Doamna Roxana Contras a fost adusa in Salvamont de catre seful de formatie Vasile Cipcigan si de catre seful de serviciu Salvamont Cluj, Gheorghe Fratila. Gheorghe Fratila a fost numit pe parte politica de catre PNL, iar doamna Contras a fost adusa de cei doi pe motiv ca poate sa faca lobby ca sa le fie crescut bugetul, desi niciodata nu am inteles cum cineva care era secretara la partid ar fi putut sa influenteze consilierii si Consiliul Judetean Cluj, incat sa ni se creasca noua bugetul”, a declarat Radu Oprea.

Doi dintre membrii salvamont Cluj sunt acuzati ca detin impreuna o firma care ofera zboruri cu prapanta, iar in timpul serviciului, in special in Cheile Turzii, acestia ofera contra cost zboruri, desi acest lucru este interzis prin lege. 

„Sebeni este angajat al lui Vasile Trifan care are o firma de zbor cu parapanta. Firma respectiva se ocupa cu cursuri de zbor si cu transportatul de persoane in Cheile Turzii. Si in momentul in care sunt de serviciu in Chei ambii lucreaza pe firma lor si in timpul serviciului. Pentru ei nu conteaza regulile care sunt valabile pentru toti ceilalti, reguli prin care nu faci bani pe langa si nu te ocupi de alte afaceri. La ei nu se aplica regula asta pentru ca ei sunt in PNL”, afirma Radu Oprea.

Serviciul Salvamont Salvaspeo Cluj are in componenta 14 angajati si 55 de voluntari. Un voluntar este renumerat cu 90 de lei pe zi. Indemnizatia respectiva inseamna alocatia de efort si cea de hrana. Spre deosebire de alte judete cu areal montan din Romania, Clujul este pe primul loc in tara ca si suma acordata voluntarilor. Doar salvamontistii din Sibiu mai primesc 90 de lei, insa suma este impozabila. In Hunedoara salvamontistii primesc 50 lei, iar in Brasov 75 lei. 

Un alt aspect negativ reclamat de catre angajatul Salvamont este modul in care se fac programarile de serviciu, programari facute dupa preferintele sefului de formatie Vasile Cipcigan.

„Exista o programare care se face de catre seful de formatie, programare prin care se poate vedea care sunt voluntarii pusi cel mai des si care primesc, implicit, mai multi bani. Dar de cele mai multe ori valoarea profesionala a voluntarilor care sunt pusi de serviciu este egala cu zero”, a afirmat Radu Oprea.

Pe de alta parte seful de formatie al Salvamont Cluj considera ca modul in care se fac programarile de serviciu este total transparent, iar scandalul iscat in cadrul Serviciului este unul artificial.

„In Salvamont Cluj nu exista scandal sau circ. Exista doar o persoana care vrea sa faca acest lucru. Toate bazele sunt cu oameni ocupate cu oameni, oamenii isi primesc salariile si diurnele, nu exista un blocaj sau ceva asemanator. Toate acuzatiile sunt de fapt niste probleme personale pe care le are o persoana sau doua din cadrul Serviciului. Programarile se fac la sfarsitul fiecarei luni. Ii sun pe fiecare angajat in parte si ii intreb unde vor sa faca de serviciu. Daca exista doua-trei persoane care vor sa faca in acelasi loc si nu pot sa pun decat o singura persoana prioritate au angajatii Salvamont, nu voluntarii. Niciodata nu s-a intamplat ca eu sa pedepsesc pe cineva sa il pun de serviciu intr-o parte sau in alta. O singura problema a avut cu domnul Radu Oprea in momentul in care el mi-a zis ca se simte amenintat cu moartea de catre un alt coleg si sa iau masuri. Prin urmare i-am spus sa vina sa lucreze la birou. Cat priveste amenintarea cu moartea de care aminteste Oprea a fost o discutie in cadrul undei sedinte in care acesta a avut o discutie in contradictoriu cu Iacob Campean, discutie in care Oprea s-a legat de fiul lui Campean, iar Campean i-a spus sa nu se mai lege de el ca ii rupe capul, sau ceva de genul asta. Dar eu nu consider ca asta inseamna  amenintare cu moartea”, a  declarat Vasile Cipcigan, sef de formatie al Serviciului Salvamont Cluj.

Din punctul de vedere al activitatii Serviciului Salvamont faptul ca Roxana Contras era membra PNL nu afecteaza buna desfasurare a activitatii. 

„Faptul ca Roxana era membra de partid stiam. Ea a vrut sa sustina echipa prin voluntariat. De ce sa inchid usa cuiva pentru ca este pur si simplu membru de partid? Noi ne bucuram de fiecare voluntar care vine sa ne ajute”, a afirmat Vasile Cipcigan.

Seful Serviciului Salvamont Salvaspeo Cluj, Gheorghe Fratila, considera ca intre oamenii de munte discutiile trebuie avute intr-un mod barbatesc, fata in fata, iar pentru a face voluntariat in cadrul Serviciului nu este niciun criteriu prin care sa iti fie interzis sa faci parte dintr-o formatiune politica.

„Din punctul meu de vedere, faptul ca s-a adresat presei este din start un lucru negativ pentru ca afecteaza imaginea Serviciului. Noi trebuie sa incercam sa ne rezolvam problemele intre noi. De aceea suntem oameni de munte, sa avem caracter, sa fim barbati si sa spunem lucrurile pe care le avem de spus in fata”, a declarat Gheorghe Fratila.

Fratila mai spune ca voluntarii sunt primiti in urma unor recomandari si a unor criterii de selectie, iar apartenenta politica nu este un impediment in a face voluntariat.

„Voluntarii ii primim in randurile noastre in urma anumitor criterii de selectie. Intre criteriile de selectie nu se regaseste apartenenta politica”, a afirmat Gheorghe Fratila.

Gheorghe Fratila considera ca este acuzat pe nedrept privitor la faptul ca foloseste echipamentul salvamont in interes personal.

„Nu este adevarat. Acea afirmatie este o minciuna gogonata. Eu faceam tabere cu mult inainte sa fiu eu la Salvamont si am echipamentul meu, tot echipamentul de care am nevoie pentru astfel de tabere este personal”, a declarat Fratila.

Motivul pentru care Radu Oprea a facut sesizarile atat la Consiliul Judetean Cluj cat si la Prefectura Judetului Cluj sunt in opinia sefului de serviciu o posibila sanctionare a acestuia ca urmare a lipsei nemotivate de la serviciu.

„Am avut o reclamatie de la seful de formatie cum ca ar fi chiulit in una dintre zile. Eu va trebui sa fac o cercetare disciplinara pe aceasta tema. I-am cerut de trei ori la rand sa imi faca un raport in scris prin care sa relateze ce a facut in ziua respectiva cand a fost  acuzat ca a lipsit de la serviciu. Nu am primit acel raport nici in ziua de azi. El sustine ca niciodata nu a afirmat ca o sa imi dea acel raport” a aratat Gheorghe Fratila.

Gheorghe Fratila a fost acuzat ca a participat la scoala de instruire a Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din Romania intr-un mod abuziv pe motiv  ca avand functie de conducere, ca manager Salvamont munca sa nu implica activitate de teren. Gheorghe Fratila este de alta parere motivand ca in calitate de manager trebuie sa stie exact ce fac subalternii si are nevoie de pregatire specializata pentru ca sa poata face o evaluare corecta a angajatilor.

„Cum sa controlez niste oameni cu o anumita calificare daca eu am alta calificare? Participarea mea la scoala salvamont s-a facut cu consultarea si aprobarea conducerii CJ si este o chestie fireasca si normala. Dupa aceea daca spun ca nu au facut bine, vine Oprea si imi spune ca nu am calificarea necesara sa il verific”, a incheiat Gheorghe Fratila.

Roxana Contras considera ca in calitate de fosta consiliera a presedintelui Horea Uioreanu nu avea cum sa influenteze alocarile de sume pentru Salvamont si totodata crede ca relatiile si comunicarea era excelenta in acea perioada.

„In primul rand, am intrat in Serviciul Salvamont in anul 2012, iar intrarea mea in echipa a fost votata de toti membrii echipei inclusiv stimabilul coleg Radu Oprea.Este o conditie, votul in unanimitate pt primirea noilor membrii. In Salvamont imi desfasor activitatea ca si paramedic si nu ca si salvator montan. Eu am certificare de paramedic eliberat de Inspectoratul pt Situatii de Urgenta si nu am inca Scoala Salvamont. Salvatorii montani sunt remunerati intr-un fel, cei cu pregatire medicala in alt fel, astea sunt decizii ale comisiei manageriale.Raporturile cu Seful Institutiei Consiliului Judetean nu imi permiteau mie sa influentez astfel de decizii cum ar fi alocarea a mii de euro. Asta este mai mult decat ridicol. Intre Presedintele de atunci al CJC si Seful Serviciului Salvamont era o colaborarea si o comunicare excelenta si se cunosteau toate lipsurile si necesitatile din Serviciu nu aveam eu vreo treaba cu alocarile de buget pt serviciile subordonate.Activitatea mea si implicarea mea in Salvamont se pot consulta in raporturile de activitate anuale, iar din cate stiu pe anul 2013 am avut un raport de activitate in topul voluntarilor din serviciu.Apartenenta mea politica se cunoaste de imediat 7 ani si nu stiu cum pe un salvator montan ar putea interesa daca eu sunt republicana sau monarhista sau ce sunt eu! „

Mai multe petitii si reclamatii privitoare la neregulile semnalate in cadrul Serviciului Salvamont Salvaspeo Cluj au fost adresate conducerii Consiliului Judetean Cluj si Prefecturii Cluj. Urmeaza ca persoanele abilitate din cadrul celor doua institutii sa faca o analiza si o ancheta in vederea solutionarii problemelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *