Justitie

Scandal în dosarul Annei Horvath. INEC a cerut aparatura cu care SRI i-a înregistrat pe Horvath și Fodor, însă a încheiat expertiza înainte ca DNA Cluj să predea dispozitivul

Scris de 887

Ziar de Cluj a urmărit cum decurge judecarea de la Înalta Curte de Casație și Justiție a dosarului în care Anna Horvath și Zsolt Fodor au fost deja condamnați penal. Avocații celor doi, Sergiu Bogdan și Anatol Pânzaru, au cerut să se efectueze o expertiză la INEC pentru a se clarifica dacă DNA Cluj sau SRI au modificat înregistrarea ambientală cu discuția dintre Hovath și Zsoolt, singura ”pseudo-probă” în jurul căreia s-a construit rechizitoriul. Ce s-a întâmplat la termenul de astăzi de la ÎCCJ i-a lăsat pe toți cu gura căscată.

Sursele Ziar de Cluj ne comunicau în urmă cu două luni că nu mai există fișierul original al înregistrării respective. Aceste aspecte se confirmă ușor-ușor prin faptul că, deși expertul Gheorghe Pop, de la INEC, a cerut aparatul cu care s-a realizat înregistrarea ambientală, iar ÎCCJ a admis cererea, vinerea trecută la dosarul cauzei s-au depus rezultatele expertizei, asta în vreme ce DNA Cluj încă nu a găsit aparatul respectiv. 

Pare complicat? Haideți să vă mai explicăm odată. 

Anna Horvath a fost ascultată de SRI în baza unui mandat de SIGURANȚĂ NAȚIONALĂ. Da, citiți bine. 

În perioada în care a fost monitorizată, ea s-a întâlnti cu Zsolt Fodor care s-a oferit să cumpere bilete la Electric Castle și Untold pentru voluntarii ce au participat în campania electorală de la alegerile locale din 2016. Nimic ilegal până aici.

Direcția Națională Anticorupție Cluj a construit o anchetă penală și i-a trimis în judecată pe Fodor și Horvath, pentru săvârșirea unor fapte de corupție. DNA Cluj susținea că Fodor și-a ”plătit” prin acele bilete urgentarea obținerii unei autorizații de construcție. Ce-i drept, dosarul lui Fodor stagna de mult timp la Urbanism, cum se întâmplă cu mai toți cei ce vor să construiască în Cluj-Napoca și sunt pe cale să își piardă finanțările pentru că cei din primărie ”dorm”, în loc să soluționeze cererile pentru autorizație de construcție. 

Proba principală la dosar a constat într-o înregistrare ambientală cu Zsolt și Fodor, într-un local din Piața Muzeului. Însă înregistrarea respectivă nu doar că a fost tradusă trunchiat (translatorul folosit de DNA Cluj a pus ”cuvinte în gura” celor doi, pentru ca totul să pară compromițător), ci se pare că a fost și modificată (s-au tăiat pasaje din înregistrare), iar data care apare pe fișier nu corespunde cu data în care a avut loc întâlnirea dintre Fodor și Zsolt. 

„În legătură cu înregistrarea ambientală din 13.05.2016 de pe terasa restaurantului Camino este de observat modul foarte ciudat în care începe dialogul, ceea ce ne face să credem că nu a fost redată întreaga înregistrare, ci doar parte din aceasta, ruptă din context. În mod cert lipsește partea inițială când am ajuns pe terasă, s-a lansat comanda către chelner și s-au discutat diferite aspecte, care nu apar în înregistrare”, a precizat la dosar inculpata Anna Horvat.

Citește și: Cum a distrus SRI, pe zero probe, cariera omului politic Anna Horvath. Dezvăluiri în exclusivitate!

 

După ce au condamnat-o pe Horvath la închisoare cu EXECUTARE, iar pe Fodor la închisoare cu suspendare, decizia a fost contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Pe procedură s-a cerut și admis ca angajații de la Institutul Național de Expertize Criminalistice București. Lucrarea a fost repartizată la expertul Gheroghe Pop, care a solicitat aparatul cu care s-a efectuat înregistrarea, pentru a putea vorbi despre autenticitatea ei. 

ÎCCJ a admis cererea și a cerut celor de la DNA Cluj să obțină și să predea aparatul respectiv. 

DNA Cluj a cerut un termen de amânare pentru că „încă nu au reușit să intre în posesia aparatului”, care se află la SRI. 

Culmea e că, Gheorghe Pop, cel care a cerut aparatul, s-a răzgândit, iar vinerea trecută a transmis celor de la ÎCCJ rezultatele expertizei, fără a mai aștepta să primească aparatul pe care l-a cerut. 

Practic, expertiza făcută de Gheorghe Pop este INCOMPLETĂ. Fără să mai vorbim despre faptul că e ciudat cum de acesta a cerut aparatul cu care s-a efectuat înregistrarea, cererea a fost admisă, însă a optat pentru a se pronunța în cauză înainte ca să analizeze dispozitivul. 

 

Cu toate acestea, cererea ÎCCJ rămâne în picioare. DNA Cluj trebuie să facă rost de aparatul respectiv și să îl predea la INEC, care are obligația să vină cu precizările ulterioare. Din păcate pentru Horvath și Fodor, timpul se scurge pentru că ÎCCJ vrea să închidă dosarul, ca urmare a finalizării administrării probatoriului. Cel mai probabil, la următorul termen se vor depune concluziile finale, iar ÎCCJ va rămâne în pronunțare. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 22 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 23 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 1 day Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 1 day PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 1 day Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 1 day Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 1 day Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 1 day Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 1 day In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 1 day Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 1 day Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 1 day In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 1 day Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE