Din oras

Scăderea TVA la energia termică nu are efecte “calde” pentru clujeni. Ce măsuri va lua Regia Autonomă de Termoficare Cluj?

Costul energiei termice pentru populație ar urma să fie mai mic începând cu 1 ianuarie 2019, deoarece cota pe valoarea adăugată (TVA) urmează să fie redusă de la 19%, la 5%. Însă acest proiect de act normativ nu va aduce beneficii clujenilor, pentru că Regia Autonomă de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca a cerut Consiliului Local majorarea prețurilor pentru energia termică livrată populației. Astfel, orice măsură pozitivă este dublată și de o contramăsură menită să atenueze fie și din potențialele beneficii pentru consumatorii casnici.

În prima parte a lunii iulie, Ziar de Cluj sublinia faptul că măsura prin care se anunța reducerea TVA la 5% pentru agentul termic nu va resimțită neapărat în mod pozitiv de către cetățeni. 

 

CITEȘTE ȘI: TVA de 5% pentru căldură de anul viitor. O măsură fără efecte benefice pentru consumatorii casnici

 

Proiectul de lege în acest sens fusese aprobat de Parlament și trimis Președintelui pentru promulgare.

Directorul economic al RAT Cluj-Napoca, Ioan Moldovan, nu a dorit să se pronunțe pe marginea acestei măsuri, subliniind faptul că nu știe ce impact (fie și pozitiv) va avea reducerea TVA asupra consumatorilor casnici, adică a clujenilor:

Efectele sunt de foarte multe feluri, cresc prețuri la unele, la altele scad, iar ceea ce vede omul este un cumul al tuturor factorilor, care sunt divergenți. Nu știu cu cât va crește prețul la gaz, dacă va crește în asemenea măsură încât anulează acest efect, atunci nu știu cum va fi”, afirma Ioan Moldovan.

Aceste efecte vor fi anulate de cererea înaintată de RAT Cluj-Napoca către Consiliul Local pentru majorarea tarifelor la agentul termic. În urma ”cumulului tuturor factorilor”, clujenii vor plăti mai mult pentru căldură, iar aceasta chiar de la 1 octombrie 2018. 

Motivul acestor majorări constă în faptul că ultima actualizare de prețuri a fost operată în decembrie 2014:

”În perioada cuprinsă de la ultima modificare a prețului local al energiei termice și până în prezent, a avut loc o majorare semnificativă a prețului gazelor naturale. Totodată, s-au înregistrat majorări de prețuri și pentru energia electrică, o altă componentă importantă în costul energiei termice. În structura prețului energiei termice se regăsesc, de asemenea, o serie de componente cu costuri fixe, costuri cu revizii și reparații. În perioada cuprinsă de la ultima ajustare a prețurilor pentru energia termică, 2014, și până în prezent, au avut loc o serie de modificări în structura clienților racordați la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice (au fost operate debranșări de la sistemul centralizat) cu consecințe în ce privește producția de energie livrată”, se arată în Referatul de aprobare a noilor prețuri înaintate de RAT Cluj-Napoca.

Prețul local al energiei termice în municipiul Cluj-Napoca la care se facturează energia termică furnizată populației este în prezent de 220 lei/Gcal și a fost aprobat în 2014.

Diferența dintre prețul local pentru energia termică livrată populației și cea facturată de RAT Cluj-Napoca reprezintă subvenție suportată din bugetul Consiliului Local. În anul 2018, subvenția alocată în acest sens este de 30 milioane lei.

De altfel, un motiv al majorării tarifelor constă în pierderea numărului de clienți casnici. Scăderea numărului de clienți racordați la sistemul centralizat și implicit scăderea producției de energie termică livrată are urmări și în planul randamentelor echipamentelor și a consumurilor specific :

”Reducerea volumului producției livrate duce la scăderea gradului de încărcare a capacităților de producție (cazane) ceea ce determină scăderea randamentelor și creșterea consumurilor specific de gaze natural, respective la energia electrică, întrucât aceste echipamente au fost dimensionate la un nivel mai mare al producției, iar ele nu pot fi înlocuite periodic pe măsura scăderii numărului de client”, notează RAT Cluj-Napoca.

Logica este simplă: reducerea volumului de producție presupune, pentru RAT Cluj-Napoca, creșterea consumului de gaze naturale. Iar scăderea numărului de clienți necesită majorarea prețurilor pentru clienții racordați la sistemul centralizat. 

Astfel că, atunci când va intra în vigoare reducerea TVA la 5% pentru agentul termic, măsura se va dovedi inutilă prin definiție. Sau dacă va fi resimțită de o parte dintre români, această măsură nu va produce efecte pentru clujeni.

Proiectul privind majorarea prețurilor și tarifelor locale pentru energia termică livrată populației de către Regia Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca se regăsește pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din 1 august 2018.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *