In vizor

Scăderea bugetului federațiilor sportive ar putea însemna, implicit, și mai puține medalii. Liviu Crișan, președintele Federației Române de Karate WKC: „Noi, cu bugetul de anul trecut, am supraviețuit!”

Din surse se confirmă că bugetul Federațiilor Sportive va scădea anului acesta cu 6%. Din aceleași surse aflăm că și bugetul Comitetului Olimpic Sportiv Român ar putea scădea în 2017 cu 15%. Ziar de Cluj l-a contactat pe Liviu Crișan, un reprezentant de marcă al sportului clujean, datorită căruia Clujul a devenit un centru important pe harta mondială a karate-ului, pentru a ne explica efectele posibile ale acestei preconizate scăderi bugetare. 

Liviu Crișan, președintele Federației Române de Karate WKC, președintele forului mondial WUKF (World Union of Karate-Do Federation), antrenor emerit și maestru emerit al sportului, a explicat că federația pe care o conduce, la fel ca multe altele, reușește doar să supraviețuiască cu bugetul pe care îl are la dispoziție, că o scădere bugetară ar însemna un lot redus de sportivi participanți la marile competiții internaționale:

„Eu nu am auzit încă despre această eventuală scădere de buget. Bugetul niciodată nu e suficient pentru că trebuie să te încadrezi exact în banii pe care îi primești. Federația mai are și sursele proprii. Nouă încă nu ni s-a comunicat nimic, nici măcar orientativ nu știm. 

Noi, cu bugetul pe care l-am avut anul trecut, am supraviețuit. În momentul în care ai un buget mai mare, poți să îți faci planuri mai mari. Noi, din bugetul pe care îl primim, nu putem face altceva decât să asigurăm un anumit lot. Dacă bugetul este mai mic, și lotul este mai mic, pentru Europene, Mondiale, pentru competițiile majore din exterior și pentru Campionatul Național, Cupa României. În momentul în care bugetul ar acoperi necesarul, necesarul fiind finanțarea unui lot mai mare, am putem duce un lot mărit, cu mai multe șanse de a câștiga locuri pe podium. Asta ar fi important. 

Comitetul Olimpic nu susține foarte mult federațiile, noi nu avem buget de la Comitetul Olimpic. Ei finanțează în special pregătirea Federației Olimpice și au unele burse, dar în special pentru sportivii din federațiile olimpice. Toate federațiile recunoscute în România sunt membre ale Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Dar finanțările se fac cu precădere în sporturile olimpice. 

Bineînțeles că sunt multe federații care doar supraviețuiesc sau își reduc activitatea la nivelul banilor pe care îi au, pentru că nu au altă soluție”, a precizat Liviu Crișan.

Așadar, o scădere a bugetul s-ar repercuta în mod direct asupra numărului de sportivi care pot participa la competiții și, indirect, și asupra numărului de sportivi medaliați, la nivelul întregii țări. Pentru că politica de sprijinire a sportului românesc se poate face, ca în oricare alt domeniu, doar cu bani, și nu cu vorbe. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version