Din oras

Scad tarifele pentru gunoaie în tot județul. Cetățenii vor semna contracte direct cu firmele care vor ridica deșeurile

Comunele din județul Cluj achită în prezent un tarif de 400 lei plus TVA/tonă pentru transportul deșeurilor menajere. Prețurile se vor modifica însă în scurt timp, după ce se vor finaliza licitațiile pentru operatorii care vor ridica deșeurile din localități pentru a le transporta apoi la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID). Cetățenii vor semna contracte direct cu operatorii și vor putea negocia tarifele.

În prezent, deșeurile din județ sunt transportate la Târgu Mureș și Oradea din cauză că nu s-au finalizat încă licitațiile pentru un operator care să gestioneze CMID și pentru operatorii de colectare deșeuri. Din acest motiv, primăriile din județ plătesc tarife mari, care variază de la 400 lei plus TVA/tonă până la 700 lei plus TVA/tonă. Problema tarifelor mari a fost prezentată de consilierul județean PSD, Vasile Sălătioan.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean a precizat că procedura se va schimba. Dacă în prezent, contractele sunt între primării și operatorii de ridicare și transport deșeuri, în câteva luni situația se va schimba, iar contractele vor fi semnate între cetățeni și operatori.

„Cunoaștem situația, au fost la noi mai mulți primari cu problema aceasta. Vă pot asigura că este o chestiune de provizorat pentru că încă nu s-au finalizat licitațiile pentru operatorii care vor ridica, iar RADP încă nu și-a conturat prețul în funcție de nevoile din județ așa încât ce vă pot garanta că după ce se vor termina licitațiile și lucrurile vor intra în normal, prin licitația pe care o avem am limitat prețul maximal. Pentru cetățeni în mediul rural prețul maximal este de 5 lei/persoană/lună, iar în mediul urban de maxim 10 lei/persoană/lună. Este prețul inclus în licitația aflată în curs. Atâta timp cât firmele sunt încă în contract cu firmele care vor dispărea, deci nu vor mai ridica ele gunoiul, evident că au acele prețuri pe care le-au discutat, iar firmele respective au tot interesul să țină prețul sus. RADP va trebui să își adapteze prețul în funcție de posibilitatea de plată a operatorului care va duce gunoaie în această celulă, respectiv prin darea în funcțiune a liniei de preselectare RADP va recupera o parte din tariful pe care îl practică acum și își va permite atunci să practice în raporturile cu noii operatori care ridică gunoaiele un preț mult mai mic ca să îi permită și acelui operator să aibă profit. Dar atunci primăriile vor ieși din ecuație pentru că contractul se va încheia direct între cetățean și firma care ridică gunoaiele. Primarul va da hotărâre prin care să îi oblige pe cetățeni să aibă contracte de ridicare de gunoaie”, a explicat Tișe.

Într-o lună se va adjudeca licitația pentru Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Dej și comunele din jur, iar în două luni pentru Cluj-Napoca. Atunci se vor așeza și prețurile, se vor face noile negocieri.

„Atunci se va putea face colectarea și transportul selectiv, în funcție de opțiunea cetățeanului. Scopul final este de a reduce prețul la populație pentru că și din acest motiv am făcut CMID”, a mai spus Tișe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *