In vizor

Sătui de promisiunile lui Emil Boc, elevii Liceului Unitarian atrag atenţia asupra degradării Turnului Pompierilor

Printre proiectele pe care Emil Boc le-a promis clujenilor că le va finaliza în mandatul 2012-2016 se regăsesc: etapa a doua de reabilitare a Pieţei Unirii, latura vest, reabilitarea podurilor Traian şi Garibaldi, transformarea ştrandului Sun într-un aquapark modern, crearea centurilor ocolitoare ale Clujului şi racordarea Clujului la Autostrada Transilvania, construirea de parkinguri în fiecare cartier (în ultimii 4 ani niciun parking nu a fost dat în folosinţă), amenajarea dealului Cetăţuia, construirea Centrului Cultural Transilvania, reabilitarea şi introducerea în circuitul turistic al Turnului Pompierilor. De niciunul dintre acestea clujenii nu s-au putut bucura din motiv că nu au fost puse în practică de executivul Primăriei. Recent însă, sătui de aburelile politicianiste ale celor care vremelnic conduc destinele Clujului, un grup de tineri cu spirit civic doresc să salveze un simbol al oraşului, Turnul Pompierilor, şi să îl redea circuitului turistic. 

În Strategia Municipiului 2014-2023 găsim proiecte reîncălzite, proiecte despre care se discuta de ani de zile, făra să se facă ceva concret. În lista de proiecte prioritare pentru Cluj-Napoca se regăseşte: construcţia Aqua Park Grigorescu – încă în faza de studiu, amenajare terenuri/facilităţi de sport la unităţile de învătământ, construcţii de parking-uri şi desfiinţarea garajelor, 15 milioane de euro  propuse pentru implementarea proiectului  integrat de amenajare în scop de agrement a râului Someş şi a Canalului Morii.

Printre proiectele ce vizau activităţi culturale sau destinaţii turistice nerealizate nici până astăzi de municipalitate şi care au fost propuse clujenilor la fiecare ciclu electoral se regăsesc construirea unui parc de distracţii în parcul Colina, ce era estimat a fi finalizat în anul 2010 sau Teatrul de Vară în zona Hoia, propus pentru 2009, precum şi reabilitarea Turnului Pompierilor şi includerea acestuia într-un circuit al breslasilor, propus pentru anul 2008.

Sătui de promisiuni, un grup de tineri a decis că e timpul  să sensibilizeze opinia publică privind starea deplorabilă în care se află Turnul Pompierilor şi au demarat o acţiune prin care se doreşte reabilitarea acestuia. În acest sens a fost creată o pagină de Facebook pe care iniţiatorii proiectului,  “Gardienii patrimoniului – Adopta un monument”, doresc să fie mult mai vizibili în spaţiul virtual. Pagina de Facebook creată pentru salvarea Turnului Pompierilor a strâns pâna acum aproape 400 de aprecieri. Iniţiatorii sunt conştienţi, ca proprietate a municipiului fiind, tot ce pot face pentru a “salva” monumentul este să atragă atenţia, încă o dată în plus,  asupra stării sale de degradare.

“Turnul pompierilor reprezintă, de sute de ani, una dintre comorile orașului Cluj-Napoca. În ciuda acestui fapt, în zilele noastre, clădirea a fost dată uitării. Echipa noastră are drept scop atragerea atenției tuturor spre această cladire istorică. Dorim să contribuim la reabilitarea ei, pentru a putea fi folosită public. Sperăm că orășenii realizează importanța acestui lucru și vor lupta alături de noi”, se regăseşte pe pagina de Facebook Kolozsvári Tűzoltótorony- Turnul pompierilor, Cluj.

Programul „Gardienii patrimoniului – Adopta un monument” a fost iniţiat de UDMR în 2012 cu scopul de a atrage atenţia asupra moştenirii uitate şi de a coagula comunitatea maghiara în jurul acestei moşteniri şi a identităţii naţionale. De atunci zeci de cladiri-emblemă din mai multe judeţe au fost “adoptate” de liceeni care au dus campanii de conştientizare asupra importanţei monumentelor respective şi mai ales a stării în care se află.

Turnul Pompierilor a fost construit în 1574 în cadrul celei de-a două incinte medievale de apărare a oraşului. Iniţial a purtat denumirea de „Poarta Mică din Uliţa Săpunului”. În sec. XIX a fost supra-înălţat şi folosit până la începutul sec. XX de către pompieri pentru supravegherea oraşului, de aici provenind şi numele actual. Punct de observare al incendiilor, turnul a găzduit pentru o scurtă perioadă de vreme Muzeul Pompierilor, care a fost închis.

Municipalitatea  a preluat spaţiul în administrare în 2011 de la Federaţia Naţională a Pompierilor din România pentru că Federaţia nu s-a achitat de obligaţiile de a promova şi reabilita edificiul. De atunci, însă, monumentul zace în paragină şi, în ciuda repetatelor promisiuni de restaurare, nu s-a intervenit deloc în salvarea clădirii.

    

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *