Din oras

Sase barmani din Cluj se incapataneaza sa puna orasul pe harta mondiala a bartendingului

Sase barmani profesionisti si-au pus in cap sa aduca un renume special orasului. Pentru ca a fi barman nu e doar o meserie „de tranzit”, ci un stil de viata, in care e nevoie de pasiune si la fel de multa munca, ei vor pune bazele primului grup „altfel” de profesonisti intr-ale domeniului.

Pentru ca atunci cand „iubita mea ma prezinta tatalui ei sa fiu mandru, cand vine vorba de meserie, sa ma recomand ca barman”, Calin Ioaniciu a muncit ani buni in spatele barului. E unul dintre cei mai buni barmani din Cluj, dar si din Romania, asa cum sunt si colegii cu care face echipa in „Breasla”, grupul care isi propune sa revolutioneze imaginea asupra oamenilor din spatele barului.

„In momentul de fata mi-am propus ca atunci cand la scoala va fi chestia aia cu „ce meserie au parintii tai”, copilul meu sa fie mandru cand spune ca tatal lui e carciumar. Cam asta defineste tot ce vrem noi sa facem, fara sa ne impiedicam in platitudini de genul „nu conteaza destinatia, conteaza calatoria”, explica el.

In urma cu 6 luni, 6 oameni experimentati si cunoscuti si-au pus in cap sa adune sub aceeasi umbrela toti profesionistii din Cluj, iar asta doar in prima instanta. Ei sunt oamenii care le spun clientilor „oaspeti” si care au reusit, prin talent, dar si foarte multa munca, sa isi faca simtita prezenta pe scena bartendingului national si mondial.

„Cautam sa dam o identitate comunitatii de profesionisti din Cluj, cu care ma mandresc foarte tare. Oricine va vrea sa faca parte din comunitatea asta va fi binevenit. Nu vrem nici sa fie o agentie sau o asociatie, ci o umbrela sub care sa aiba loc oricine vrea sa ni se alature”, mai spune Calin.

„Breasla” se adreseaza in primul rand profesionistilor din bar. Cei de dupa tejghea sunt cei carora li se adreseaza in prima instanta, dar si colegilor lor de pe sala, managementului si chiar patronatului, proprietarilor de afacere.

„In urmatoarele saptamani vom demara proiectul, care nu e o afacere, asta trebuie stiut din capul locului. Vrem sa impartasim experiente, nu obligam pe nimeni sa ni se alature”, povesteste el.  

Clujenii si-au propus sa aduca in orasul de pe Somes nume mari din lumea bartendingului, „comparabile cu Messi si Ronaldo, daca e sa fac o referire la fotbal”.

„Din pacate, meseria asta a fost, la un moment dat, incarcata cu foarte multe prejudecati. Din fericire, si aici au contribuit toti profesionistii din bar din Cluj, care-mi sunt foarte dragi si despre care as vorbi non-stop, prejudecatile incep sa dispara. Sa fii barman nu inseamna doar sa stai dupa bar, sa prepari bauturi si sa le servesti. Nu, barman inseamna mult mai mult: sa faci consultanta, sa concepi un meniu, ceea ce inseamna o locatie intreaga. Pentru ca ce se gaseste intre cele doua coperte ale unui meniu e ceea ce se regaseste in bar, in magazie, in colaborarea cu furnizorii, pe sala, unde colegii tai urmeaza sa-ti continue munca, servind oaspetele la masa, in evenimentele la care contribui, in povestile pe care un oaspete de-al tau le va avea a doua zi despre exerienta pe care a trait-o la tine in bar”, mai spune Calin.

Motto-ul lui Calin, pe care il are tatuat chiar, este „find a job you love and you’ll never have to work a day in your life” – o motivatie pe care isi doreste sa le-o insufle si altora.

Ierarhiile se schimba, explica profesionistul. In cativa ani, un chelner poate ajunge mai bun decat un un barman cu o experienta mai mare de 10 ani. Adica exact genul de reusita profesionala pe care el o apreciaza si o incurajeaza. Alaturi de Calin, din „Breasla” vor face parte cei mai respectati barmani ai Clujului, pentru ca „genul acesta de evenimente sunt motorul meseriei. La fel ca si competitiile, in care suntem competitori, dar pentru cele cateva minute cat suntem pe scena. In rest, suntem prieteni care se sustin si se ajuta, care se incurajeaza si se motiveaza”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version