Din oras

Sarbatori cu bucurii de imprumut pentru pensionarii clujeni

Scris de 198

Doamna Viorica are 63 de ani si a lucrat toata viata ei in comert. Cu pensia de 600 de lei se descurca asa cum poate si de doua ori pe an, inainte de sarbatori, se imprumuta de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Ca ea mai sunt sute de clujeni. Doar in primele trei luni din acest an aproape 1.000 de pensionari au solicitat imprumuturi la CARP in valoare medie de 1.700 de lei.

“Aveti 10 bani?”, o intreaba casiera la ghiseu. “Cred ca am”, spune femeia uitandu-se in portofelul subtire. “Sunt ultimii. Tocmai am dat un milion si ceva pe medicamente”, isi varsa naduful.

A facut o cistita urata, si se chinuie cu tratamentul deja de o saptamana. Cu cei 400 de lei imprumutati de la CARP isi va cumpara maruntaie de miel pentru masa de Pasti, si isi va face si un “moft”: isi cumpara o perdea noua.

“Am luat un imprumut. De Pasti si de Craciun iau, ca am 600 de lei pensia si stau singura. Macar de Pasti si de Craciun…”, spune femeia.

“Fac miel umplut, dar iau daca gasesc organe, alea le fac acasa, le fierb si le fac in tava cu ou inauntru. Nu-mi pot permite sa iau carne. Anul trecut nu mi-am putut permite sa iau o spinare, o coada, ceva sa fac o ciorba. E foarte scumpa. Oricum fac o ciorba de macris, aia o fac de Pasti. O friptura…daca este miel bine, daca nu… nu tin neaparat sa fie miel, bag acolo o pulpa de pui cu usturoi la cuptor si oua, si oua umplute”, isi dezvaluie planurile pentru masa de Pasti.

Divortata de 25 de ani, femeia are doi copii, stabiliti la casele lor, care o viziteaza destul de rar. Chiar si asa, nu se plange.

“Acum ma duc si imi cumpar o perdea, stau intr-o camera si imi place sa schimb, la Craciun mi-am schimbat covorul si uite asa…imi fac mofturile, ma mai innoiesc. Am luat 4 milioane si imi raman bani si pentru concediu. In fiecare an ma duc la statiune. In fiecare luna ma straduiesc sa dau un milion inapoi. Am luat patru milioane si n-am treaba”, spune ea.

Reprezentantii CARP spun ca au parte de un flux mai mare de oameni, care nu se datoreaza neaparat Sarbatorii Pascale.

“In ultima perioada avem o fluenta mare de oameni. Cred ca se datoreaza avantajelor pe care le oferim: dobanda este avantajoasa, dam imprumuturi chiar si la trei luni de la inscriere. Anul trecut am avut 901 membri noi, anul acesta avem deja 308 de noi inscrisi, daca o tinem asa trecem peste o mie”, a explicat Alexandru Pop, presedintele CARP.

Majoritatea imprumuturilor sunt intre 1.000 si 3.000 de lei, iar termenul maxim de returnare este de 20 de luni. Anul acesta peste 900 de membri au solicitat imprumuturi in valoare totala de 1,6 milioane de lei. In total la CARP sunt inscrisi peste 9.700 de membri. Cotizatia minima lunara este de 3 lei si 5 lei pentru ajutorul de deces.

“Reabilitarea termica, achizitia de medicamente sau cheltuielile de bloc mai mari ii obliga pe pensionari sa se imprumute. Sunt multi care iau bani ca sa isi ajute copiii si nepotii”, a concluzionat Pop.ULTIMA ORĂ

 • Acum 19 hours Rautacisme
  “Părintele” Urbanismului de Cumetrie şi al dezastrului urban din Cluj-Napoca, ales președinte al comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor
 • Acum 20 hours Justitie
  JUSTIŢIE CU DEDICAŢIE. Blocaj total în dosarul ritualurilor cu Ayahuasca în care sunt judecați Gelu Oltean și Vanessa Youness: De aproape nouă luni instanța nu motivează decizia de CP
 • Acum 22 hours Politica
  George Simion s-a crezut pe stadion. Aceeaşi concepţie de #misecuvine şi la parvenitul acesta căţărat pe Tricolor
 • Acum 23 hours PubliNews
  Boa constrictor, pitoni regali şi cameleoni cu un colorit de excepție, într-o expoziţie exotică de reptile, la Iulius Mall Cluj
 • Acum 23 hours Din oras
  Căldura “prosteşte” Natura: Au înflorit din nou castanii
 • Acum 1 day Eveniment
  Un pui de vulpe a fost filmat în Baza sportivă Gheorgheni
 • Acum 1 day Politica
  Sebastian Burduja, fiul unui devalizator al Bancorex, este noul interimar la Ministerul Educaţiei, după demisia lui Cîmpeanu
 • Acum 1 day Politica
  Sorin Cîmpeanu anunță că a demisionat din funcția de ministru al Educației
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu: ”Eu nu susțin amendamentul ca judecătorii să poată fi numiți în funcții de procuror-șef”
 • Acum 2 days In vizor
  Alo, domni, domnițe, domnișoare, ”comunicatorii” din CJ Cluj, Aline, ”întreținere” nu înseamnă ”investiție”. Maxim alocarea de fonduri de azi înseamnă ”investim în întreținere” (sperăm că nu a unor firme de casă)
 • Acum 2 days Rautacisme
  L-AU SCOS DE LA NAFTALINĂ PE ŞURUBARU, să-şi justifice salariul: După trei ani de “colectare selectivă” a deşeurilor, aceasta “Se face în proporție de 2% la blocuri”
 • Acum 2 days In vizor
  Primăria s-a asociat, firma faliment a dat, fie numele banilor risipiţi lăudat! SC ANSA SMART ENERGY SRL a dat faliment, dar asociatul Pantelică de la “readepică” şi municipalitatea nu s-au înscris la masa credală să recupereze aproape 11 milioane de lei
 • Acum 2 days PubliNews
  Festivalul SoNoRo aduce muzica clasică în Iulius Mall Cluj! Pe scenă vor urca muzicieni renumiți la nivel internațional
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE