Justitie

Sărăcia te ține în casă. Pe bune! N-ai bani să refaci testul? Rămâi cu COVID

Ne-am pregătit de pandemie? Nu. Ne-am pregătit de viață, administrație eficientă, democrație nu hoție (cum ziceau rezistacii)? Nu, nu, nu. Dar, daca esti un baiat care timp de un an de zile ai stat cuminte acasa, iar acum urma să mergi cu părinții într-o vacanță, un singur test îți poate spulbera planurile. Iar dacă ai ghinionul să nu ai suficienți bani să repeți testul, rămâi în carantină și izolare în baza primului rezultat, fără să ai certitudinea că acel rezultat este corect. 

Săptămâna trecută, o familie formată din părinți și copil au cerut să fie testați pentru COVID, având nevoie de rezultate pentru a pleca în vacanță în Egipt. 

„Eu și soția am primit rezultate negative, în vreme ce copilul nostru a ieșit pozitiv la testul COVID. Pentru că nu avea deloc simptome și nici de unde să se fi infectat, am apelat și la alte clinici pentru a vedea dacă rezultatul este la fel. Surpriză: celelalte teste arătau că nu avea covid. Am încercat să infirmăm rezultatul COVID, pentru că odată pozitiviat, i s-a impus măsura carantinării la domiciliu, dar ni s-a spus că sistemul este făcut în așa fel încât doar în primele 24 de ore de la aflarea rezultatelor se poate cere infirmarea acestora”, explică tată minorului testat la Medlife. 

Culmea, la o scanare simplă, personalul de la Medlife, păstrându-și anonimatul, discută despre un fenomen existent: erorile din testele PCR.

Directorul filialei de la Cluj a Medlife, Narcisa Teglas, susține că știe despre ce caz este vorba și că nu poate să ofere detalii. Ne-a rugat să ne adresăm celor de la comunicare, precizând că nu există indicii că testul băiatului ar fi eronat. 

La îndemnul directoarei de la Cluj, am formulat o solicitare către Ina Bădărău, PR managerul Medlife SA, urmând să publicăm răspunsul când aceasta ni-l trimite. 

Prefectul Clujului, Szilard Tasnadi, susține că sistemul este conceput în așa fel încât pericolul de contamiare să fie cât mai redus, iar testele dar erori într-un număr infim de cazuri. 

„Am discutat cu cei de la Direcția de Sănătate Publică și mi-au comunicat că rata de eroare a acestor teste este aprope inexistentă. Dacă au fost teste cu erori, acestea pot fi stabilite doar de către centru care a prelucrat inițial rezultate, adică de către acel laborator de analize. Rezultatul pozitiv sau negativ este influențat și de momentul în care proba este prelucrată. Din câte am înțeles, la copii, virusul poate fi purtat in afara celulei, copilul nu are simtome, primește rezultatul negativ, dar asta nu înseamnă că nu poate să fie în continuare contagios”, arată prefectul.

Cu toate că nimeni nu recunoaște eroarea din rezultatele băiatului, iar lege arată infirmarea rezultatelor doar în 24 de ore de la eliberarea primului, DSP Cluj a decis miercuri, la cinci zile de la testul cu rezultatul pozitiv, că infirmarea se poate efectua fără probleme. Vacanța familiei urma să se încheie sâmbăta aceasta. Astfel că familia respectivă nu doar că a cheltuit banii pentru vacanță, dar au și scos din buzunare contravaloarea a mai multor teste PCR care atestau ceea ce ei bănuiau: că băiatul a fost declarat pozitiv, fără să fie infectat cu COVID. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *