Din oras

Săraci și fuduli: jumătate din câștigul românilor se duce-n stomac. Restul îl iau serviciile scumpe și de proastă calitate. Cheltuieli infime pentru investiţii

În cel de-al treilea trimestru al anului trecut, veniturile totale medii lunare pe o gospodărie au fost de 2.972 lei, iar cheltuielile de 2.543 lei/lună, majoritatea banilor fiind cheltuiţi pentru întreţinerea zilnică şi ploata taxelor şi impozitelor. Datele Institutului Național de Statistică arată că veniturile totale medii lunare au fost de 1.125 lei pe persoană. Veniturile bănești au fost, în medie pe gospodărie, de 2.708 lei lunar (1.025 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 264 lei (100 lei pe persoană).

Cheltuielile totale au fost de 2.543 lei lunar pe o gospodărie și 962 lei pe persoană și au reprezentat 85,6% din nivelul veniturilor totale.

‘”Principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor, precum și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor și păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc.). Cheltuielile pentru investiții, destinate pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei, cumpărarea de acțiuni etc. dețin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populației (doar 0,5%)”, informează INS.

Salariile și celelalte venituri asociate acestora au format cea mai importantă sursă de venituri, reprezentînd 60,4% din veniturile totale ale gospodăriilor.

În veniturile totale ale gospodăriilor au au mai intrat veniturile din prestații sociale (21,8%), cele din agricultură (3,8%), cele din activități neagricole independente (2,8%) și cele din proprietăţi și din vânzări de active (0,9%). O pondere importantă, de 8,9%, dețin și veniturile în natură, în principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (7,6%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *