In vizor

Sapte angajati ai primariei au "ingropat" licitatia anului, dar institutia nu ii trage la raspundere

Scris de 1,431

Curtea de Apel Cluj a decis reluarea procedurii de evaluare a ofertelor depuse pentru licitatia de salubrizare stradala si deszapezire a municipiului Cluj-Napoca, contract in valoare de circa 30 de milioane de euro. Instanta si Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor arata ca membrii comisiei de licitatie, angajati de-ai primariei, au gresit, permitand companiei Supercom sa-si corecteze redeventa ofertata initial pe parcursul licitatiei. Cu toate acestea, reprezentantii Primariei Cluj-Napoca nu considera ca membrii comisiei au gresit si sustin ca intersul public nu are de suferit! Mai mult, aceiasi sapte angajati vor face parte din comisia de licitatie care va reevalua ofertele.

Virgil Porutiu, seful Directiei Tehnice, Lucia Lupea, seful biroului de Achizitii, Ioan Bogdan, sef Serviciu Financiar, Adriana Magurean, sef Serviciu tehnic, Mircea Abrudan, seful serviciului Control Protectia Mediului, Marius Coros, inspector de specialitate si Mariana Capota, inspector. Ei sunt cei sapte angajati ai Primariei Cluj-Napoca direct responsabili pentru tergiversarea licitatiei de salubrizare si deszapezire stradala a Clujului.

Lucia Lupea

Din cauza lor si a greselilor facute de acesti angajati pe parcursul procesului de achizitie publica, clujenii nu stiu, inca, cine va salubriza orasul pentru urmatorii opt ani. Cea mai valoroasa licitatie a orasului este amanata inca de anul trecut, iar acum instanta a decis sa se reia procedura de evaluare a ofertelor.

Ioan Bogdan

Oferta castigatorului initial, societatea Supercom din Bucuresti, va fi reanalizata, alaturi de toate celelalte oferte depuse initial.

Virgil Porutiu

Cu ce a gresit Comisia de evaluare

Membrii comisiei de evaluare, condusa de Virgil Porutiu, au gresit in aceasta procedura de achizitie publica, arata Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor. De aceeasi parere sunt si judecatorii Curtii de Apel, care au fost de acord cu  concluziile CNSC.

Adriana Magurean

Astfel, potrivit motivarii CNSC, comisia de licitatie a primariei a permis companiei Supercom sa-si corecteze redeventa ofertata initial pe parcursul licitatiei.

In decizia CNSC din 30 aprilie se arata ca “orice corectare/completare a valorii procentuale a redeventei este in mod evident susceptibila de a produce un avantaj incorect in raport cu ceilalti participanti la procedura de atribuire, aspect interzis de lege. (…) Redeventa nu este un simplu parametru tehnic sau financiar, ci este un factor de atribuire”.

CNSC mai arata ca tarifele propuse de Supercom  contin inadvertente legate de numarul de muncitori si de utilaje.

Toate aceste argumente nu il conving pe primarul Emil Boc sau pe reprezentantii primariei sa ii traga la raspundere pe membrii comisiei. Oana Buzatu, purtator de cuvant al Primariei Cluj-Napoca, a avut urmatoarele argument privind aceste chestiuni:

“In conformitate cu sentinta instantei, se vor reevalua ofertele depuse la licitatie, urmand sa se faca public un nou raport de atribuire a procedurii. Acest raport, la randul sau, in conformitate cu legea, este contestabil la CNSC, respectiv la instante. Nu exista, din punctul nostru de vedere, o greseala. Este vorba de modalitatea de interpretare, de catre instante, a observatiilor facute de catre CNSC, respectiv de catre cei care au depus plangerea”.

Culmea, aceeasi comisie va reevalua ofertele.

“De la faza depunerii ofertelor, se reia procedura de evaluare. Comisia se reuneste, reanalizeaza toate ofertele din punct de vedere financiar, tehnic si juridic si remit un nou raport al procedurii. Nu intra alti jucatori in procedura, pentru ca nu se reia licitatia, se reia doar procedura de evaluare”, adauga Oana Buzatu.

Cat priveste termenul de reevaluare, acesta este…nelimitat.

“Nu exista un termen propriu-zis, insa ceea ce este important este ca nu exista sub nicio forma riscul ca serviciul de salubritate stradala sa nu fie prestat in tot acest timp. Prin urmare, interesul public nu are de suferit”, a declarat purtatorul de cuvant al primariei.

Valoarea estimata a contractului pentru ambele loturi licitate se ridica la 137.625.504 lei, fara TVA.

Castigatorul initial, firma Supercom, se leaga de gruparea Udrea-Cocos-Bittner-Ciucea si asigura salubrizarea in sectorul doi din Bucuresti.

Potrivit deciziei instantei, toate ofertele depuse vor fi reanalizate. Pentru Lotul 1/Sectorul 1 au depus oferte SC Romprest Service SA, RER Ecologic Service Oradea SA, SC Supercom SA, SA Rosal Grup SA.

Pentru Lotul 2/Sectorul 2 au depus oferte Romprest Service SA, RER Ecologic Service Oradea SA, SC Polaris M Holding SRL, SC Supercom SA, SA Rosal Grup SA, Compania de Salubritate Brantner Veres.

Foto: FacebookULTIMA ORĂ

 • Acum 19 hours Din oras
  Boc OSĂ facă în Mărăști lift cu drone livrate prin metrou pe Someșul navigabil și cu vedere din Turnul Pompierilor. Zici c-a dat cu copy-paste din avioanele imobiliare ale Elenei Udrea de la Transilvania Smart City
 • Acum 19 hours In vizor
  NICIO NOUTATE, PE BANII CLUJENILOR SE FAC ”SERVICII”: Primăria Cluj-Napoca cumpără sediul BCR de pe George Barițiu. Tranzacția costă 5.8 milioane de euro
 • Acum 20 hours In vizor
  Polițiștii au cerut recalcularea alcoolemiei manelistului Culiță Sterp. Există suspiciunea că ar fi fost mai mare decât ce s-a raportat
 • Acum 21 hours General
  CAI VERZI PE PEREȚI: Renegocierea PNRR e ”foarte limitată”, dar o ajustare va exista, susține ministrul Marcel Boloș: ”Trebuie să facem rost de banii aceștia”
 • Acum 2 days Din oras
  Colegiul Tehnic Anghel Saligny va fi mutat nu neaparat din răutatea ISJ Cluj, ci din nesimțirea celor care știau, încă din 2013, despre faptul că a fost retrocedat terenul, dar au ales să tacă și să pută ca în iarbă!
 • Acum 2 days Politica
  Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie să se înscrie la ”Rabla pentru electrocasnice” cei care au blocat programul şi şi-au bătut joc de sprijinul financiar din partea statului
 • Acum 2 days Politica
  Csoma Botond, după ce un lider PNL a cerut ca UDMR să iasă de la guvernare: Are o atitudine antimaghiară consecventă. Nu sunt motive de rupere a coaliției
 • Acum 2 days Editorial
  Emil Ceausescu. Preamultul
 • Acum 2 days Vocea ta
  Minciuna, Tupeul și Primarul
 • Acum 2 days In vizor
  Boc ne anunță că legea îi zice că are 60 de zile la dispoziție să analizeze, cu atenție și îngrijorare, ofertele pentru metrou. OSĂ le analizeze până la sfârșitul lunii ianuarie, la anul. Deci, OSĂ se încadreze în toate termenele PNRR
 • Acum 2 days In vizor
  Lui Boc ”îi fată nervii” când e criticat. Ionel Lespuc, de la site-ul media9.ro, a fost blocat pe pagina oficială ”Întotdeauna pentru clujeni”. Ce nu se înțelege din faptul că e ”întotdeauna” doar pentru cei care-l (pardon) nu-l critică
 • Acum 2 days Politica
  Unde ești Dăncilă, doamnă? Nicolae Ciucă: ”Nu e de la mine, e de la părintele Cleopatra: să nu mor neîmpărtășit”. Imhotep se strică de râs
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Ego, Boculus imperator, ad Urbe Conditia.
Citește și...
Recomandările redacției
Sinistru Editorial

Emil Ceausescu. Preamultul

Sinistra poza asta cu Boc, strabic si buhait, cu caciula de readepist pe ceafa. Sinistre […]

TOP CITITE