Focus

Sanyi, omul din rulotă: Ce putem face pentru a schimba un destin?

Czuhai Sandor este un clujean get-beget, care în virtutea circumstanțelor neprevăzute ce au avut loc cu ani în urmă, un divorț care l-a marcat în mod semnificativ, s-a trezit în fața unei situații dificile: acesta a rămas fără locuință. Acum, domnul Sanyi trebuie să facă față unei noi provocări: acesta a fost somat de reprezentanții organului polițienesc să evacueze zona în care locuiește. La cei 77 de ani ai săi, Czuhai Sandor locuiește în prezent într-o rulotă, chiar la intrarea în Parcul UBB „Iuliu Hațieganu”. De profesie tapițer, cu îndemânări de tâmplar, domnul Sanyi a lucrat de-a lungul anilor în calitate de cunducător auto pe mijloacele de transport în comun. Însă din cauza divorțului, precum și a perioadei de după, în urma căreia a ajuns fără locuință, clujeanul Czuhai Sandor a fost nevoit să se mute din loc în loc, astfel încât și-a stabilit „domiciliul” într-o rulotă, chiar în preajma parcului Babeș.

Sanyi. Un destin care merită schimbat
 

În prezent, acesta se întreține din venitul modest pe care-l mai are, propria pensie și după cum mărturisește, nu a beneficiat niciodată de vreo formă de ajutor social ori alte beneficii de acest fel. 

Fire deschisă și neconflictuală, domnul Sanyi este recunoscut și apreciat de comunitate, iar aceasta întrucât nu a stat niciodată fără să muncească, din contra a ajuns să aibă grijă de pisicile și păsările care s-au atașat de el. 

„O nedreptate sociala fata de care nu pot sa stau pasiv, dar nu stiu deocamdata care ar fi solutia.

La malul Somesului, langa intrarea principala in parcul Babes, intr-o dubita, locuieste un domn in varsta care nu are alta locuinta, el este nenea Sanyi care de aproape 20 de ani locuieste in zona…

Acum cateva zile cei de la administrarea parcului au chemat politia care l-a avertizat ca in cateva zile este obligat sa se duca de acolo…

Si acum haidati sa analizam situatia: acest om are 3 pisici si pasarile pe care le hraneste, nu lasa mizerie deloc, ba chiar aduna dupa altii, masina este perfect functionabila si nu incalca vreo regula, la fel acest om are si actiuni ecologice, a plantat un splendid nuc langa drum la un loc ferit, pom care a crescut sanatos si poate deja are si roade, a eliberat pui de pesti specifici zonei in Somes ajutand la repopulare dupa actiuni de braconaj piscicol care a exterminat populatia de paduti, fapte trecute cu vederea de catre autoritati, care la fel trec cu vederea poluarea fonica produsa de cursele de masini si de motociclete, muzica data la maxim, mizeria lasata in spatiul verde de catre cocalari, poluarea aerului si alte aspecte fata de care ar trebui sa se ia atitudine.

Dar bineinteles autoritatile nu au curajul sa se lege de cine trebuie, astfel ca tot omul las si slab se leaga de cel vulnerabil, de omul care a muncit la greu o viata intreaga si din cauza unei probleme de familie a ajuns pe strada, iar drepturile ecestuia sunt incalcate cu totala nerusinare….”, notează Patrick Adelhart într-un grup civic de socializare al clujenilor.

Ziar de Cluj i-a făcut o vizită domnului Sanyi, pentru a afla mai multe detalii despre dificultățile cu care se confruntă, dar și pentru a face cazul lui Czuhai Sandor public, context în care solicităm autorităților cu atribuții sociale, precum Direcția de Asistență Socială și Medicală din cadrul Primăriei, dar și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Cluj să se implice, astfel încât domnul Sanyi să beneficieze și de ajutorul autorităților competente, dincolo de sprijinul pe care i-l oferă comunitatea.

Și, nu în ultimul rând, pentru o soluționare favorabilă a situației sale locative.

Să-l cunoaștem împreună pe domnul Sanyi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *