Din oras

Santierul The Office, un cosmar pentru clujenii care locuiesc in vecinatatea lui

Santierul The Office din Cluj-Napoca este reclamat de cele 120 de familii care locuiesc in imediata vecinatate. Locatarii acuza primaria ca a acordat, in mod eronat, autorizatie de acces pentru camioane pe aleea ce deserveste blocurile. Galagia si praful sunt numai o parte din problemele create. De doua luni, de cand a inceput constructia ultimelor doua cladiri de birouri, muncitorii de pe santier au distrus copertina unui bloc, iar altii s-au instalat, cu rulota cu tot, pe spatiul din fata blocurilor.

In urma cu doua luni, fondul de investitii sud-african NEPI si antreprenorul timisorean Ovidiu Sandor au demarat lucrarile pentru ultimele doua cladiri de birouri ale complexului The Office, dupa ce in vara acestui an au inaugurat prima faza a proiectului, cu 19.000 de metri patrati de birouri. Santierul este un adevarat cosmar pentru cele 120 de familii care locuiesc in imediata apropiere, deoarece accesul masinilor si a muncitorilor se face pe o alee pietonala, care deservea, initial, doar cele patru blocuri. Este vorba de o alee revendicata de Biserica Romano-Catolica de Alba, insa cum dosarul este dat spre solutionare pe cale administrativa Guvernului Romaniei inca din 2003, primaria a dat autorizatie constructorului sa o foloseasca in tot acest timp.

Clujenii care locuiesc langa santier indura zi si noapte, pe langa zgomot si praf, si alte neplaceri. Camioanele au distrus, pana acum, copertina unuia dintre blocuri. Alti muncitori s-au instalat aici cu rulota cu tot.

Dana Zaharia, presedinta Asociatiei de Proprietari a blocului C, a facut o serie de sesizari atat la primarie cat si la constructor, insa fara raspuns.

“Aceasta alee deservea doar blocurile. Fabrica Somesul avea ziduri de caramida. Acum, primaria a dat constructorului drept de acces pentru santier. Mi se pare un abuz, pentru ca li s-a dat acest acces, care trebuia facut pe proprietatea lor. Parerea mea este ca primaria a gresit, accesul la santier nu trebuia facut pe la vecini. Ei si-au construit cladirea din fata, iar in acest fel santierul din spate are suprafata si mai mica de manevra, si totul se deverseaza la noi, la vecini”, spune Dana Zaharia.

Clujenii care locuiesc in zona au sesizat, in mai multe randuri, atat primaria, cat si constructorii. Din partea acestora, raspunsurile au fost foarte frumoase, in termeni diplomatici si prietenosi, insa fara remedierea problemelor.

“La nivel declarativ sunt foarte diplomati si OK, insa la nivelul realitatii si al practicii nu se prea potrivesc cele doua planuri”, spune aceasta.

Au distrus copertina blocului, aleea este murdara tot timpul

Nu de putine ori aleea a fost blocata de camioane.

“Cand am sunat la Politia Primariei pentru faptul ca aleea era blocata de masini, reclamatia a fost facuta dimineata la 9.00, iar politistii au venit dupa-masa, la 18.00, cand nu mai era nicio masina pe aici”, se plange Dana Zaharia.

Mai mult, tot din cauza camioanelor, copertina unui bloc a fost distrusa. Pe alee este tot timpul mizerie, mai ales dupa ce tot primaria a inchiriat beneficiarului constructiei doua locuri de parcare in fata blocurilor. Aici, niste muncitori si-au instalat o rulota, iar in jurul ei este o mizerie de nedescris.

Pentru a remedia problema, beneficiarul investitiei s-a oferit sa amenajeze spatiul verde din fata celor patru blocuri, insa acest plan, spun vecinii, nu coincide cu realitatea de pe teren.

“Construiau trotuare in locul nucilor si a copacilor batrani, si au spus ca vor reveni cu un alt plan”, spune clujeanca.

 “Cand s-a construit prima cladire, ne notificau cu privire la lucrarile efectuate noaptea. Acum ne ignora, pur si simplu. Am avut o discutie telefonica cu domnul Sandor, care a fost foarte politicos, a spus ca ne ajuta, ne sprijina. Dupa care i-am trimis pe mail niste poze cu dovezile din teren, aratand ca se contrazice realitatea cu ceea ce mi-a spus, si apoi nu mi-a mai raspuns. Ei se eschiveaza ca, de fapt, acest proiect este realizat de o firma de constructii care subcontracteaza foarte multe lucrari, iar acei subcontractori sunt foarte multi, vin si pleaca cu masinile in fiecare zi. Snt convinsa, insa, ca daca exista vointa se poate rezolva problema”, adauga Dana Zaharia.

Ziar de Cluj a contactat reprezentantii biroului de presa al beneficiarului, SC Cluj Business Center SRL. Daniel Crainic a declarat ca, deocamdata, nu exista o activitate intensa pe santier.

„Vorbim de lucrari de pregatire pentru faza a doua a proiectului, nu sunt lucrari de constructii ample, fata de cele care au fost sau cele care vor fi. E normal sa existe un oarecare deranj in acea zona, pana cand toate lucrarile vor fi gata. Insa, absolut toate lucrarile au loc cu toate avizele. Mai mult, beneficiarul nu lucreaza. El a contractat diverse firme de constructii. De unele lucruri care se intampla acolo sunt responsabile firmele contractate.

Legat de acoperisul stricat, nu stim, dar vom investiga Legat de calea de acces, beneficiarul a  asfaltat-o din fonduri proprii, a pus o bariera, la fel si semaforul, care are grija ca lucrurile sa se desfasoare normal in zona”, a declarat Daniel Crainic.

Constructia celor doua corpuri de birouri este realizata de asociecrea SC ACI Cluj SA si SC Prompt SA, din Timisoara. Autorizatia de construire a fost eliberata de Primaria Cluj-Napoca in mai 2013. Potrivit graficului de lucrari, termenul de executie este aprilie 2017.

Centrul The Office este construit pe fosta platforma Tricotaje Somesul, de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. In total, proiectul prevede un centru de afaceri de 54.000 de metri patrati. Una dintre cladiri a fost inaugurata in aceasta vara, urmand sa mai fie construite inca doua: prima va fi gata in a doua jumatate a anului 2015, iar ultima pana in 2017.

Estimarile beneficiarilor arata ca, odata cu finalizarea intregului proiect, numarul persoanelor care isi vor desfasura activitatea la The Office va depasi 5.000. Investitia pentru teren si prima faza de proiect a ajuns la 26 milioane de euro.

NEPI este unul dintre cei mai activi investitori din Romania, printre cele mai recente activitati de investitie si dezvoltare ale grupului, se numara centrul comercial Ploiesti Shopping City, dezvoltat in parteneriat cu Carrefour Property, Pitesti Retail Park, Promenada Mall din Braila, iar pe partea de birouri, Floreasca Business Park, precum si City Business Centre Timisoara.

Ovidiu Sandor este cunoscut la nivel national in special pentru dezvoltarea proiectului City Business Centre Timisoara, cel mai mare complex de birouri de clasa A din afara Bucurestiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *