Adrian Zaharia a devenit director al APIA Cluj in 2012, cand cei de la Partidul Conservator, actualmente ALDE l-au pus pe functie in locul lui Gheorghe Serban. In tot acest timp, angajatii institutiei au facut mai multe sesizari cu privire la comportamentul abuziv al lui Zaharia, care se comportat ca si cum APIA era propriul sau SRL. Protectia acestuia vine de la conducerea nationala a APIA, care i-a trecut cu vederea un raport incredibil al Corpului de Control de la Ministerul Agriculturii, fara ca Zaharia sa fie sanctionat pentru deconturile uriase de combustibili folositi in scopuri personale, cheltuieli nejustificate cu cazari la hoteluri si deplasari ce nu aveau nici o legatura cu institutia. Cu toate acestea, raportul a fost inaintat procurorilor de la DNA Cluj in urma cu doi ani. Dosarul este tinut la sertar, fara ca procurorii sa isi dea vreun interes in vederea solutionarii. Mai mult, angajarile la APIA s-au facut prin concursuri aranjate, iar concedierile erau dupa bunul plac al directorului, chiar daca ulterior APIA trebuia sa scoata zeci de mii de euro din buget pentru a plati salariile din urma, pentru cei dati afara abuziv.
Asa a fost si cazul Gabrielei Mateiu care a fost concediata de Zaharia si a obtinut repunerea pe functie in instata si suma de 40.000 de euro cu titlul de despagubiri. Sau cazul Mariei Marchis, o alta angajata ce a demonstrat in instant ca a fost sanctionata abuziv de catre directorul APIA Cluj.
In urma cu cateva luni, Zaharia se lua de directorul adjunct pentru ca a „indraznit” sa vorbeasca cu reporterii NCN in cadrul emisiunii Agro Factor. Pe Zaharia l-a deranjat faptul ca nu era el in centru atentiei, ca mass-media a apelat la directorul adjunct.
Un alt episod ajuns in atentia presei era cel in care Zaharia refuza sa isi recunoasca propriul copil si implicit sa ii plateasca pensia alimentara.
De la scandalurile pornite de acesta, jocurile politice facute in scop propriu sau pentru colegii de partid, campaniile electorale pe banii institutiei, concedierile abuzive, deconturi de motorina pentru masinile familiei, vacante pe banii statului, angajari pe pile si concursuri trucate, s-a ajuns la seara zilei de sambata. Moment in care, Zaharia a mers la o cabana la Beliș si dupa ce s-a chefuit cu niste prieteni a facut o aroganta iresponsabila: a iesit in larg, aflata sub influenta alcoolului. Pana la aceasta ora, autoritatile nu i-au gasit decat barca cu motor, care se invartea in cercuri, pe Lacul Belis .
Pentru cautarea trupului sau, autoritatile din Cluj au solicitat ajutorul celor din alte judete. Echipe specializate survoleaza suprafata lacului pentru a-i gasi trupul. Prefectul judetului s-a implicat direct in cautarea directorului de la APIA. Daca profesional, Zaharia a avut protectie, aparent, sfarsitul si l-a facut de unul singur, in aceeasi maniera aroganta si iresponsabila in care a condus si APIA Cluj.
UPDATE: Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune, legat de cazul directorului APIA Cluj, Adrian Zaharia, căutat de sâmbătă seară, după ce ar fi căzut dintr-o barcă în Lacul Beliş, că speranţele ca acesta să fie găsit în viaţă sunt foarte puţine. „Din informaţiile pe care le am, acum nu mai este vorba despre salvarea unei vieţi, ci despre găsirea unui cadavru”, a declarat, duminică, la Antena 3, ministrul Daea.
„Este un eveniment tragic (…) Din informaţiile pe care le am, acum nu mai este vorba despre salvarea unei vieţi, ci despre găsirea unui cadavru”, a afirmat ministrul Agriculturii.
El a mai afirmat că directorul APIA Cluj se afla sâmbătă la o cabană de pe malul Lacului Beliş împreună cu alte trei persoane, iar timp de mai multe ore s-a plimbat cu acestea cu barca pe lac, după care au revenit la cabană. La scurt timp, Adrian Zaharia a luat barca şi a plecat din nou, singur, la o plimbare pe lac.
„Din informaţiile pe care le am de la directorul adjunct al APIA, Adrian Zaharia a plecat ieri cu doi băieţi şi o fată la o cabană, apoi au luat barca şi au plecat pe lac, unde au stat până pe la ora 20.30. Ei s-au întors apoi la cabană, iar la scurt timp Adrian Zaharia a decis ca, până când ceilalţi pregătesc mâncarea, să reia plimbarea pe lac şi a plecat cu barca. A luat şi vesta de salvare, pe care nu a pus-o încă pe corp. Un cetăţean a văzut barca goală, plutind în derivă, iar de atunci au început căutările”, a afirmat Daea.