Diete

Sanatate curata cu sucuri naturale

Sucurile din legume si fructe pot asigura organsimului si in anotimpul cald toate hidrocarbonatele si zaharurile de care are nevoie. Tonifiante, continand aminoacizi, enzime si vitamine, sucurile naturale din legume si din fructe sunt de neinlocuit.Alegeti-le pe cele naturale, din legume ai fructe, proaspat stoarse, si consumati-le dupa ce faceti miscare ori calatoriti.

 

 

Sucul este un lichid obtinut prin stoarcere, din fructe, legume si uneori chiar din ierburi. Sucurile pot fi apoase sau dense, prin adaugarea pulpei; in comert se gasesc sucuri de fructe conservante pe termen lung, deoarece sunt pasteurizate si cu adaos de acid ascorbic ca antioxidant.

 

 

Sunt sucurile hranitoare sau doar va ingrasa?

Nutritionistii spun ca depinde de ce produs alegeti. Daca optati pentru sucurile naturale, cu un continut mic de zahar, nu riscati sa luati in greutate. Ba, mai mult veti face o adevarata cura de slabire, deoarece sucurile naturale curata organismul de toxine si sunt o sursa de vitamina C. Sucurile nu trebuie consummate neaparat zilnic, dar sunt o buna varianta atunci cand nu aveti legume si fructe la indemana.

 

Sucurile si sanatatea

Datorita vitaminelor va veti imbunatati si imunitatea. Merita sa consumati sucuri cu pulpa, acestea fiind bogate si in fibre. Atentie insa la conservanti si la cantitatea in care consumati aceste produse. Evitati oranjadele pe baza de concentrate si beti sucuri “light”, care nu ingrasa, cum sunt cele din mere, grepfrut ori din rosii. Acestea contin si polifenoli, o clasa de antioxidanti, substante care pot proteja impotriva anumitor forme de cancer si boli de inima. Unele sucuri chiar imbunatatesc starea celor cu hipertensiune.

 

 

In cazul sucului de tomate, care contine si licopen, cercetarile arata ca se micsoreaza afectiunile prostatei, cancerului de san si al celui pulmonar. De asemenea, creste capacitatea de aparare a organismului, scade colesterolul “rau”, care dauneaza vaselor de sange, si subtiaza sangele ingrosat din cauza alimentatiei deficitare.

 

 

Un moment potrivit pentru a bea sucuri naturale este dupa efectuarea exercitiilor fizice sau unor eforturi. Ajuta la refacerea fluidelor din organism si la reglarea nivelului de zahar din sange. De asemenea, veti castiga si substante nutritive care va ajuta sa va mentineti energia. Sucurile pot fi utile si atunci cand mancarea nu este la indemana, de exemplu atunci cand conuceti mai mult sau calatoriti.

 

 

Combinatii de sucuri

Uneori, a bea suc echivaleaza cu a manca fructe, asta daca este vorba despre un produs sanatos, cum sunt cele preparate cu storcatorul, in casa. De asemenea, mai exista si sucuri imbunatatite cu antioxidanti, cum sunt vitaminele A, C si E, cu minerale (calciu) sau cu fitochimicale (steroli).

 

 

Alte firme alimentare mixeaza sucul de fructe cu cel de legume, asigurand in acest fel doza zilnica de vitamine celor care le consuma. Comparate cu alte bauturi de la supermarket sunt mai bune, dar nu echivaleaza cu sucul proaspat. La fel si in cazul amestecului de suc de legume cu acela de fructe. Un frech facut in casa ar avea o valoare nutritiva mai mare.

 

 

Diferente intre sucuri

Pentru a allege un produs sanatos este bine sa cunoasteti diferenta dintre ele. O prima categorie ar fi sucurile proaspat stoarse, cum sunt cele din grepfrut ori din portocale. Acestea sunt singurele care pot fi numite in mod real naturale pentru ca nu au trecut prin alte procesari de imbunatatire / conservare decat extractia sucului din fruct.

 

 

Urmatoarea categorie ar fi sucurile proaspat presate, cum sunt sucul de mere sau cel de rosii. In timp ce rosiile sunt zdrobite si pasteurizate, merele sunt rase, presate, pasteurizate si filtrate. Iar pentru a le preveni inegrirea, li se adauga vitamina C.

 

 

A treia varianta de sucuri o constituie cele concentrate. In cazul acestora, fructul este stors, apoi incalzit. Continutul de apa se evapora si rezulta un concentrat gros, care se pasteurizeaza. Apa se reintroduce inainte de ambalare, iar pierderile de vitamina C sunt mici.

 

 

Sucurile pasteurizate au o durata de depozitatre de doua ori mai mare decat cea a sucului proaspat. Pasteurizarea distruge o cantitate nesemnificativa de vitamina C.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *