Diete

Dieta curcubeu

Este un program care pune accentul pe consum de fructe si legume colorate pentru o sanatate mai buna. Variatiunile din cadrul dietei sunt menite sa evidentieze legatura spirituala dintre trupurile noastre si modul cum le hranim. Dieta foloseste in principal alimente care evidentiaza prospetimea si varietatea de culori.

 

 

Cum functioneaza?

Aceasta dieta se bazeaza pe idea ca, mancand o varietate de alimente de culori diferite, oferim trupurilor noastre vitamine si minerale complexe. Vitaminele, mineralele, antioxidantii si fitochimicalele se afla in pigmentul care coloreaza fructele si legumele. Facand in asa fel ca farfuria sa reprezinte un curcubeu, vom putea sa respectam in fiecare zi cerintele de nutritie. Aceasta dieta pune accentul pe fructele si legumele cu multe fibre si putine calorii, despre care se stie acum ca au proprietatea de a preveni aparitia bolilor si de a imbunatati sanatatea. Numeroase studii au aratat ca mancand 5-9 portii de fructe si legume pe zi, putem prefeni anumite afectiuni.

 

 

Ce sunt fitochimicalele?

Fitochimicalele sunt substante chimice existente in plante, care au proprietati de protejare a sanatatii. Cea mai buna modalitate de a va asigura ca dieta include fitochimicale este sa le mancati direct de la sursa – o varietate de fructe si legume colorate. Consumul de alimente naturale, integrale este de preferat suplimentelor alimentare. Printre cele mai cunoscute sunt licopenul din rosii, izovlavona in soia si flanoidele din vinul rosu, ciocolata neagra si din fructe.

 

 

Sfaturi pentru sanatate:

–    Pe langa consumul de dulciuri crocante si de fructe si legume hranitoare si gustoase, trebuie consumata o cantitate mare de apa.
–    Alegeti alone cu miezul sanatos si moale, lactate degresate si cereale integrale.
–    Pe langa alimentele in culorile curcubeului, alegeti alimente cu putine grasimi saturate si cu multe fibre.
–    Faceti cel putin 30 de minute exercitii fizice pe parcursul unei zile.

 

 

Argumente pro si contra

Urmarind programul, va asigurati ca portiile recomandate de fructe si legume sunt incluse in dieta. Consumarea unei farfurii pline cu o varietate de legume colorate poate provoca senzatia de satietate (senzatia de stomac plin de fibre si apa) si poate contribui la scaderea in greutate.

 

 

Exista variatiuni ale acestei diete, care pot recomanda numai alimente cultivate organic, sau cantitati diferite de alimente din diferite grupe sau care pun accentual numai pe fructe si legume, astfel incat fiecare dieta trebuie evaluate cu grija pentru a fi adecvata din punct de vedere nutritional.

 

Este potrivita pentru dv.?

Aceasta dieta va fi potrivita acelora care doresc sa isi aleaga alimentele, dar care au nevoie de indrumare. Persoanele care au ceva cunostinte de nutritie, dar care doresc sa includa in dieta mai multe fructe si legume bogate in fibre, vor fi interesate de aceasta dieta.

 

Persoanele care sufera de diverse afectiuni trebuie sa apeleze la sfaturile unui specialist inainte de a incepe aceasta dieta. Ca parte integranta a sanatatii si bunastarii generale, se recomanda exercitiile fizice.

 

 

Exemlu de meniu:

Sambata. Mic dejun: paine integrala prajita, lapte, suc de struguri, grepfrut. Gustare: felii de mango si papaya uscate. Dejun: salata de ton cu verdeturi asortate, rosii, sparanghel, serbet de porocale. Gustare: salata de fructe. Cina: supa de paste fainoase si legume, paste Primavera, para coapta cu glazura de ghimbir, vin rosu.

 

 

Duminica. Mic dejun: ompleta cu spanac si cartofi, capsuni, lapte. Gustare: mar cu branza. Dejun: sandvis cu legume, kiwi, suc de rosii cu continut scazut de sodiu, cartofi feliati copti. Gustare: morcovi cruzi si broccoli cu sos. Cina: orez cu fructe de mare si pui, banane coapte, bame cu rosii inabusite, masline, rodie.

 

 

Luni. Mic dejun: budinca de ovaz, afine, lapte, portocale. Gustare: iaurt, zmeura. Dejun: salata de spanac, felii de rosie, somon, paine integrala.Gustare: biscuiti cu branza. Cina: lasagna cu vinete, morcovi, salata de legume.

 

 

Marti. Mic dejun: omleta cu rosii, banana, briosa din faina integrala cu affine. Gustare: iaurt, piersica. Dejun: friptura de vita cu branza, Cheddar pe paine de secara, cartofi copti, kiwi. Gustare: migdale. Cina: mancare de fasole alba cu chili, orez nedecorticat, salta de spanac, dovlecei.

 

 

Miercuri. Mic dejun: sandvis cu unt de arahide si banana, suc de portocale, lapte degresat. Gustare: sos de mere. Dejun: supa de legume, o jumatate sendvis din paine integrala cu carne de curcan, parfe de afine. Gustare: budinca cu lapte semidegresat. Cina: tofu si legume chinezesti trase la tigaie cu taietei, boabe de soia, cantalup.

 

Joi. Mic dejun: oua, paine integrala prajita, iaurt, capsuni. Gustare: biscuiti cu branza si afine. Dejun: morcovi, mazare verde, varza collard, felii de sunca, paine din faina de porumb, salata de rosii. Gustare: salata din trei tipuri de fasole. Cina: taco din peste cu coriandru si sos salsa proaspat, avocado, radacinoase coapte.

 

Vineri. Mic dejun: cereale cu piersici, lapte degresat. Gustare: bautura-crema de iaurt si trei tipuri de fructe de padure. Dejun: buritto cu fasole, salata de gradina, suc de legume, pepene galben. Gustare: felii de ardei gras. Cina: muschi slab de vita, varza de Bruxelles, dovlecel de iarna, salata de spanac si rosii.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *