In vizor

Salarii cumulate, mosteniri si donatii pentru conducerea Muzeului Etnografic

Scris de 522

Membrii conducerii Muzeului Etnografic al Transilvaniei nu au primit in 2013 salarii mari, insa le-au cumulat cu venituri din proiecte finantate de AFCN (Administratia Fondului Cultural National), potrivit declaratiilor de avere. Nu lipsesc terenurile si locuintele primite din mosteniri si donatii. Oficialii celorlaltor muzee clujene nu au gasit de cuviinta sa isi posteze pe site-uri declaratiile de avere, desi termenul-limita era in 15 iulie. 

Tudor Salagean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei (MET) are trei depozite bancare, in valoare de 9.033, 7.000, respectiv 6.000 de euro. Veniturile sale in 2013 au insumat 36.192 de lei de la muzeu, 1.512 de lei de la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, unde a predat cursuri platite cu ora, plus 882 lei dintr-un proiect de cercetare al muzeului, finantat de AFCN. In total, venitul lunar al directorului ajunge la 5.179 de lei. 

Directorul adjunct Totszegi Tekla a mostenit in 2013 un teren de 1.100 metri patrati intr-un sat din Harghita, adaugandu-se celorlalte nu mai putin de 33 de terenuri mostenite sau cumparate in anii precedenti in sate de langa Cluj si intr-o localitate din Ungaria. Tot anul trecut, aceasta a mostenit si o casa de locuit in Harghita, adaugandu-se celorlalte doua pe care le-a achizitionat in anii trecuti, una in Ungaria si cealalta in apropierea Clujului. Totszegi mai detine un autoturism Renault Clio si un tractor. Salariul sau de la MET a fost in 2013 de 24.108 lei, la care se adauga suma de 2.397 lei primita de la UBB prin plata cu ora. Astfel, directoarea a primit 2.209 lei lunar. La acest venit s-a adaugat suma primita de la Institutul Balassi din Budapesta, de unde a primit 2.530 de lei printr-o conventie civila. 

Daniela Camelia Serdan-Orga, sef de sectie II si expert in cadrul MET  a primit in 2013 un salariu de 20.292 lei, plus 3.140 de lei primiti pentru participarea la un proiect al METcu AFCN. In total, 1.952 de lei lunar. Ea detine un teren de 500 metri patrati pe strada Campului, donat in 2005 de parinti si un apartament de 69 metri patrati cumparat in 1996 si un autoturism Hyundai, cumparat in 2009.

Aceeasi functie o are si Cristian Micu, venitul pe 2013 al acestuia fiind de 20.220, plus 3.179 de lei dintr-un proiect AFCN, asa ca salariul lunar de la muzeu a fost de 1.949 de lei. Seful de sectie a mai primit anul trecut si o indemnizatie de asistent personal grad handicap si buget complementar de 8.280 de lei. 

Laura Trosan, sefa Laboratorului de conservare-restaurare din cadrul MET a primit prin donatie in 2014 un apartament de 115 metri patrati. Ea detine doua autoturisme Ford. Venitul ei de la muzeu in 2013 a fost de 20.832 de lei, plus 3.140 de lei dintr-un proiect al institutiei cu AFCN. Lunar, venitul sau a fost de 1.997 de lei. 

Aurica Gabor, contabila MET are cinci depozite si conturi bancare cu sume intre 1.598 si 113.474 lei. Ea a primit in 2013 suma de 25.608 de la de la muzeu, 3.235 lei din munca de contabilitate in cadrul unei firme, plus 19.361 de lei ca “pensie pentru limita de varsta”. In total, un venit lunar de 4.017 lei lunar.

Celelalte muzee din subordinea Consiliului Judetean Cluj, respectiv Muzeul de Arta si Muzeul Apei nu si-au postat declaratiile de avere pe 2014, iar la Muzeul “Octavian Goga” de la Ciucea nu functioneaza linkul la cele doua declaratii postate

“Respectarea legii este raspunderea fiecaruia dintre membrii conducerii acestor muzee. Daca ei cred ca e bine sa nu isi depuna averile, ei vor raspunde. Noi, cei de la CJ Cluj, am respectat termenul si le-am depus. Nimeni nu isi va asuma responsabilitatea daca acesti directori vor fi sanctionati”, a declarat Alin Iuga, purtatorul de cuvant a CJ Cluj.

Muzeul de Istorie a Transilvaniei are pe site o singura declaratie de avere, si aceea dateaza din 2009. 

“Declaratiile de avere de la noi au fost intocmite si date contabilei, probabil au fost trimise la Agentia Nationala de Integritate (ANI), a declarat Sanda Man, purtatoarea de cuvant a institutiei.

Ioan Marius Eppel, sef serviciu muzee in cadrul UBB a avut in 2013 un salariu de cercetator stiintific de 22.212 lei, adica 1.851 de lei lunar. UBB administreaza Muzeul Universitatii, Muzeul de Mineralogie, Muzeul de Paleontologie si Stratigrafie si Vivariul. 

In acelasi timp insa, Vasile Cristea, directorul Gradinii Botanice, institutie care functioneaza insa tot in cadrul UBB, incluzand si Muzeul Botanic s-a trecut insa in declaratia de avere drept “cadru didactic la departamentul Taxonomie si ecologie” un teren agricol in Titu (Dambovita), de 138.231 metri patrati si un teren extravilan in Floresti, de 2.856 metri patrati, precum si unul in Maguri Racatau, de 3.646 metri patrati. Tot anul trecut, Cristea a contractat un credit de 550.000 lei. Lunar, acesta a primit 11.106 lei de la UBB, plus un venit anual de 36.000 de lei pentru “activitati manageriale” la o firma.

Foto: Facebook, www.visitclujnapoca.roULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
 • Acum 6 hours Politica
  STRÂNȘI DE ”OUȚE”, GUVERNANȚII SE MIȘCĂ: Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să se întâlnească luni cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie
 • Acum 12 hours In vizor
  Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”
 • Acum 12 hours Politica
  Cum vrea Guvernul să oprească greva profesorilor de marți
 • Acum 15 hours Din oras
  Greva generală din învățământ continuă. Profesorii din Cluj pregătesc noi proteste în fața Prefecturii
 • Acum 16 hours In vizor
  JOCURILE DE CABANĂ ALE SECURITĂȚII ÎN IMAGINI EXCLUSIVE: Coldea, Dîncu & finuțul Popică au prânzit cu doamnele la libanez! Claudiu Târziu a ”băgat” și el capul în tabloul aproape familial
 • Acum 1 day Politica
  FIE GREVA CÂT DE GREA, GUVERNUL UN BAN N-AR DA: Ministrul Muncii zice că ar vrea, dar nu poate că scârți-scarți rezolvă cu angajamentul din PNRR până marți
 • Acum 1 day Eveniment
  Roger Federer, în vizită în România
 • Acum 1 day In vizor
  OPTIMISM: În plină grevă a profesorilor, Ministerul Educației a anunțat datele pentru înscrierea la bacalaureat
 • Acum 2 days Jos palaria
  Profesoară din Cluj, mesaj către guvernanți: ”Așa arată școala mea, la o aruncătură de băț de Cluj-Napoca. Am amenajat sala de clasă pe banii mei”
 • Acum 2 days Eveniment
  Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, a fost primită cu aplauze la locul pelerinajului de la Şumuleu Ciuc. Sute de pelerini din Ungaria au trecut prin gara Cluj-Napoca în drum spre pelerinaj
 • Acum 2 days Sanatate
  Sindicaliştii din sănătate reclamă „nedreptăţi” privind salarizarea asistenţilor medicali: Pentru debutanţi, salarii mai mici decât în educaţie, iar salariul mediu al asistenţilor este sub cel mediu pe economie
 • Acum 2 days General
  Protecția Consumatorilor a lansat o adresă de e-mail pentru consumatorii care vor să reclame probleme cu creditele bancare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE