In vizor

Salarii babane la Apele Române Cluj, instituție condusă de Ovidiu Vasile Vișan, uns de PNL în vară

Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa are un număr de cca 60 angajați, de la directori, juriști, inspectori, la șefi de birouri și funcționari ale căror venituri și interese pot fi consultate. Numărul total al angajaților, cu personal auxiliar cu tot, nu poate fi regăsit pe site-ul instituției. Potrivit listei de funcții aprobate de Ovidiu Vasile Vișan în septembrie 2020 – directorul uns în funcție de PNL în vara acestui an – în cadrul ABA Someș Tisa pot fi regăsite cca 40 de funcții bine plătite – de la zidar, electrician și mecanic la ecolog, hidrolog ori purtător de cuvânt și directori. Aici se adaugă și Sistemul de Gospodărire a Apelor Cluj din cadrul ABA Someș-Tisa, care numără de asemenea, peste 60 de posturi. Spre exemplu, directorul PNL-ist Ovidiu Vasile Vișan încasează o leafă lunară de 10002 lei, potrivit listei funcțiilor aprobate recent, unde este prevăzut salariul de bază/solda funcției de bază. 

Bunăoară, un telefonist ABA Someș Tisa obține un venit lunar de 4.538 lei. 

Un inspector de specialitate G.A. poate obține un venit lunar între 4.716 lei – 6082 lei. 

Un matematician care a învățat bine la școală și a fost atent la orele de mate încasează – 5.784 lei. 

Un consilier juridic beneficiază de o leafă situată între 5112 lei – 6342 lei. 

Un sofer poate obține un venit lunar între – 4240 lei – 4538 lei. 

Purtătorul de cuvânt are în schimb o indemnizație de bază fixă – 6077 lei. 

Veniturile funcționarilor din cadrul ABA Someș-Tisa variază în funcție de departamentul unde sunt încadrați, proiectele în care sunt implicați, dar nu trebuie să uităm de sporuri. 

Indemnizațiile de bază sunt suplinite de sporuri de 3% în funcție de numărul proiectelor realizate, iar cu cât proiectele derulate sunt mai multe, cu atât sporul de 3% este mai generos. 

De exemplu, un director tehnic, cu un salariu de bază de 8423 lei/lună, poate obține 4212 lei brut pentru cca 50 de proiecte pe care le coordonează. 

Un șef serviciu, cu un salariu de bază de 7912 lei, mai obține o indemnizație de 950 lei pentru titlul de Doctor, precum și 344 lei brut pentru 5 proiecte derulate. 

Până și purtătorul de cuvânt, cu salariul fix de 6077 lei, beneficiază de 262 lei/brut pentru 5 proiecte derulate. 

Unde se mai adaugă sporuri de noapte, vechime, indemnizație de hrană și vochere de vacanță

De altfel, deși însemnătatea acestei instituții, alături de instituțiile abilitate pentru protecția mediului și a pădurilor, este una tot mai pregnantă, site-ul ABA-Someș Tisa este prea puțin deschis interesului public.

Astfel, deși ABA Somes Tisa are drept obiective monitorizarea starii si evolutiei cantitative si calitative a apelor; conservarea, dezvoltarea, protejarea si valorificarea complexa a apelor ș.a.m.d., nici măcar numărul mare de IT-iști clujeni ori numirea clujeanului Sabin Sărmaș la conducerea Autorității pentru Digitalizarea României – nu au fost favorabile unei transparentizări și digitalizări a unei asemenea instituții măcar în 2020. 

Intervenția inspectorilor ABAST privind poluarea Someșului a fost solicitată în repetate rânduri de comunitate, iar în acest context în ianuarie 2020, Administrația Someș Tisa înregistra un mesaj de atenționare publică a autorităților locale, responsabilizate astfel de catastrofa ecologică în care se zbate Clujul din cauza deșeurilor plutitoare de pe Someș. 

CITEȘTE ȘI: ABAST: Primăriile sunt responsabile de igienizarea cursurilor de apă și a arealului administrat. Între timp, Someșul e plin de gunoaie

Abia la o jumătate de an distanță, în iunie 2020, ABAST semnala reușita unei acțiuni de ecologizare a lacului 1 din cartierul Gheorgheni, prin care au fost colectate cca 40 de tone de vegetație acvatică. 

CITEȘTE ȘI: ABAST a făcut apele din Cluj-Napoca „respirabile”. S-au strâns 40 de tone de vegetație acvatică

În iulie 2020, Administrația Bazinală de Ape Someș-Tisa era coordonată încă de Adrian Liviu Mureșan, care i-a urmat la conducerea instituției Ioanei Diaconescu, director ce a fost acuzat de angajați că și-ar fi reparat mașina pe banii companiei. Atunci, în august 2019, angajații nemulțumiți din cadrul ABAST trimiteau chiar o scrisoare către premierul Viorica Dăncilă pentru a verifica și remedia situația. 

CITEȘTE ȘI: Angajații ABA Someș-Tisa cer demiterea directorului. Ioana Diaconescu este acuzată că și-a reparat mașina pe banii companiei

Pentru ca tabloul să fie complet, odată ajuns la putere, Partidul Național Liberal numea în funcții cheie din instituțiile de stat propriii oameni, după cum a fost cazul din Mureș, prezentat de jurnaliștii de la Recorder, unde PNL-iștii l-au îndepărtat pe Ovidiu Ianculescu, pentru a-l pune în funcție pe liberalul Ervin Molnar, fără experiență și pregătire în domeniu. 

După cum Ziar de Cluj semnala deja, PNL-știi au făcut mutări și la Cluj – unde directorii ABAST au tot fost schimbați de-a lungul timpului – cu un om de partid: penelistul Ovidiu Vișan. 

Nu este deloc șocant faptul că Ovidiu Vișan a înlocuit-o pe Ioana Diaconescu, pusă în funcție de PSD. Vișan este și consilier local în Cluj-Napoca, aflat deja la al doilea mandat. 

CITEȘTE ȘICum a ajuns Ovidiu Vasile Vișan, consilier local și proprietar de firmă de sucuri naturale, la conducerea Apelor Române Cluj, deși nu are experiență în domeniu

Ovidiu Vișan, consilier local din partea PNL și președintele Comisiei de sănătate, muncă, protecție socială și ordine publică din Consiliul Local Cluj-Napoca este acționar la două firme, dar mai conduce din umbră alte trei firme.

La capitolul „experiență”, acesta semnala pentru Gazeta de Bistrița: îl recomandă faptul că ”am experiența mare atât in sistemul privat cât și in sistemul public. Am început sa lucrez in domeniul privat in anul 2001, din 2009 pana in 2013 am condus compartimentul SSM al ITM Cluj”.

Potrivit declarației de avere, Ovidiu Vișan are trei terenuri în Cluj-Napoca și o casă de 583 mp în Cluj-Napoca.

Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa este unitate bazinala a Administratiei Nationale “Apele Romane” și isi desfasoara activitatea in conformitate cu prevederile Legii 400/ 2005, in bazinele hidrografice Somes si Tisa.

Principalele obiective ale Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa constau în:

Monitorizarea starii si evolutiei cantitative si calitative a apelor; conservarea, dezvoltarea, protejarea si valorificarea complexa a apelor, a potentialului si uzufructului acestora; exploatarea, intretinerea si reparatiile lucrarilor si constructiilor hidrotehnice din administrare; întretinerea albiilor minore a raurilor in vederea asigurarii sectiunilor de scurgere; elaborarea si aplicarea regulamentelor, programelor de exploatare si a planurilor de aparare impotriva inundatiilor si a fenomenelor hidrometeorologice periculoase in bazinele hidrografice Somes si Tisa.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *