Din oras

Sala Polivalentă va fi redată sportivilor. Spitalul de campanie va fi desființat

Scris de 776

Clujul nu a avut nevoie de spitalul de campanie amenajat în Sala Polivalentă, astfel că acesta va fi desființat, iar sala va fi redată sportivilor pentru a-și relua antrenamentele. 

„Nu se mai justifică menținerea, având în vedere scăderea numărului de cazuri. În municipiul Cluj-Napoca, mai avem șapte cazuri active. Nu am internat niciun pacient la Sala Polivalentă, ci doar a fost pregătită pentru intervenții de urgență în cazul în care spitalele n-ar fi făcut față. Până în 9 iunie inclusiv, amplasamentul rămâne în formula actuală. La Sala Polivalentă se vor relua treptat antrenamentele”, a declarat Emil Boc la Europa FM.

La începutul lunii întrecute a fost inaugurat un spital de campanie în Sala Polivalentă cu o capacitate de 350 de paturi. Spitalul era destinat pacienților asimptomatici sau cu simptomatologie ușoară de COVID-19 și urma să fie folosit doar dacă spitalele nu vor mai face față. Vorbim de o investiție exclusiv privată, în valoare de aproximativ 1 milion lei (200.000 euro).

Spitalul de campanie a fost amenajat în patru spații distincte din Sala Polivalentă – pe teren, în sălile de antrenament și la etaj, în spațiul de la intrarea în tribune. Fiecare „celulă de cazare” a fost numerotată, dispune de pat, lenjerie, scaun din plastic și coș de gunoi din carton. Din același material sunt confecționați pereții despărțitori.

Despre pereții din carton au apărut, nu demult, în mediul online, informații potrivit cărora acest material nu este sigur din punct de vedere sanitar pentru că funcționează asemenea unei sugative care absoarbe tot și nu poate fi dezinfectat. Medicii epidemiologi care au ajutat la coordonarea acestui proiect spun însă că nu este deloc periculos cartonul pentru că vorbim despre pacienți cu aceeași boală, iar pereții respectivi sunt de unică folosință. Mai mult, fiind vorba despre o unitate de cazare și nu de un spital propriu-zis, nu s-au folosit materiale similare celor din spitalele adevărate.

CITEŞTE ŞI: Spitalul de carton din Sala Polivalentă. Cât de siguri sunt pereții din punct de vedere sanitar? – FOTO & VIDEO

Ca norocul că a fost doar un exerciţiu de imagine şi această încropeală gen „satele lui Potemkin” nu a fost folosită.

Toate materialele folosite pentru acest spital de campanie vor fi donate către ISU Cluj care ar urma să le folosească dacă vor fi nevoie de ele. 

„Referitor la capacitatea de stocare a acestor materiale, în viitorul apropiat vom găsi o locație astfel încât aceste materiale să fie în siguranță și să le putem folosi atunci când va fi nevoie de ele”, a precizat generalul Ioan Moldovan, șeful ISU Cluj.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 3 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 8 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 9 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 9 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 12 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 14 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 1 day Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE