Sanatate

Sacroterapia: Increderea in puterea divina

“Oare acesta sa fie totul?”, ofteaza intreprinzatorul plin de succes, ajuns la varsta mijlocie, inconjurat de posesiunile sale extrem de valoroase. Crescut in spiritul filosofiei “sensul vietii este profitul”, a reusit sa faca rost de aproape orice lucru material pe care si l-a dorit. Cu toate acestea insa, se simte parca in strafundul sufletului  nesatisfacut si deluzionat.

 

 

Aceasta stare de spirit este o problema obisnuita in randul oamenilor si lucrurile se inrautatesc pe zi ce trece. Omul modern traieste mai mult si este mai sanatos decat aproape orice generatie trecuta, insa cercetarile intreprinse arata ca acesta se simte din ce in ce mai nesatisfacut.

 

 

Sperantele ne sunt permanent si in mod exagerat hranite  de reclame incisive si nerealiste, de tot felul de guru experti in autoajutorare, care ne promit cate-n luna si-n stele, precum si de increderea noastra copilareasca in capacitatea medicinei de a ne vindeca de toate suferintele. Si, in vreme ce deceptiile se acumuleaza, traim de azi pe maine, cautand piesele lipsa din mozaicul vietii noastre cotidiene.

 

 

Este posibil ca omul sa ajunga cu adevarat multumit?

Inca din tinerete visam sa devenim bogati, celebri si plini de succes, sa avem tot ce dorim si sa facem tot ce ne place. Va puteti imagina insa un atlet multimilionar care sa nu fie nerabdator sa obtina un contract si mai avantajos? Sau o vedeta bogata care sa nu se simta atrasa de o noua oferta de realizare de reclame sau de idea de a scrie o carte? Si care este omul de afaceri care sa nu se napusteasca la prima tranzactie rentabila care-i iese in cale sau care sa nu tanjeasca la o asociere si mai avantajoasa?

 

 

Pe alt plan, cunoasteti vreun adolescent sau vreo adolescenta care sa fie multumit(a) de felul in care arata? Sau cu hainele ori prietenii pe care-i are? La o prima vedere cel putin, oamenii par a fi niste creaturi pline de dorinte nesatioase.

 

 

Pacea interioara cu droguri?!

In conditiile vietii trepidante din zilele noastre, oamenii se simt deseori atat de apasati si stresati, atat de plini de durere si esecuri si atat de lipsiti de speranta, incat devin din ce in ce mai dispusi sa-si riste sanatatea si chiar viata pentru orice lucru care le promite alinare – indiferent cat de trecatoare ar fi aceasta. “Asculta de simtaminte” – iata indemnul la moda azi. “Daca un lucru te face sa te simti bine, fa-l!”, “Traieste-ti clipa!” sau “Grabeste-te, viata trece pe langa tine!” – sunt alte slogane ale timpului nostru.

 

 

Oameni ai strazii sau alcoolici isi consuma drogul in taina; o multime de persone, asa-zise respectabile, clienti permanenti ai traficantilor de droguri, isi amortesc durerea sufleteasca cu tranchilizante. Insa fericirea de durata nu se obtine cu o dusca, iar multumirea nu se gaseste in sticle sau pastille. Pacea interioara nu se poate administra intravenos. Recunostinta si compasiunea nu se pot cumpara din farmacie sau de la cottul strazii.

 

 

Cum se pot obtine lucrurile bune – bucuria, pacea, multumirea de sine…

Biblia spune ca urmarea impulsurilor carnale sau a “indemnurilor” firii pamantesti duce la rezultate negative, cum ar fi imoralitatea, desfraul, lacomia, neintelegerile de tot felul, betiile, izbucnirile de manie etc. Insa tot ea ne dezvaluie faptul ca Dumnezeu doreste sa avem parte de lucruri mai bune, cum ar fi dragostea, pacea, vindecarea etc. Aceste daruri se pot obtine doar prin cultivarea naturii noastre spirituale.

 

 

Religia si fiinta umana

Religia adevarata este singurul raspuns relevant pentru problemele omenirii de azi. De exemplu, la baza programului de vindecare a alcoolicilor al Comunitatii Alcoolicilor Anonimi se afla recunoasterea neputintei omenesti si acceptarea ajutorului din partea unei Puteri Divine, supranaturale. Programe similare de terapie sacra au inceput sa se prolifereze in aproape orice domeniu al nevoii omenesti. Ele ofera vindecare pentru mii de persoane in dreptul carora ingrijirile medicale, medicamentele, sfaturile si alte solutii omenesti s-au dovedit ineficiente.

 

 

Deceniul actual in care traim este martorul unei cautari asidue dupa valori autentice, ale renasterii credintei si al disponibilitatii crescande a oamenilor de a accepta interventia in viata lor nu numai a unei Puteri Supranaturale, ci si a unui Dumnezeu personal, interesat de soarta lor.

 

 

Una dintre cele mai captivante realizari ale ultimilor ani a fost descoperirea existentei unei legaturi stranse si apropiate intre componentele finite umane – fizic, mental, emotional si spiritual. Aceasta reprezinta o distantare radicala fata de trecut, pentru ca timp de secole s-a crezut ca trupul, intelectul si spiritul sunt entitati separate, care functioneaza independent una de cealalta.

 

 

Acum descoperim ca trairi ca mania, teama, resentimentele si neincrederea exercita efecte reale asupra organismului, ducand la slabirea sistemului imunitar si deschizand astfel usa din fata bolii. Invers, trairi pozitive, cum ar fi dragostea, bucuria, credinta si increderea, elibereaza o serie de substante cu efect protector si vindecator, care intaresc sistemul imunitar si apara organismul de imbolnavire. Asadar, gazduirea in suflet a amaraciunii si urii, hranirea gandurilor si simtamintelor negative ne pot imbolnavi, pe cand cultivarea gandurilor si simtamintelor pozitive ne poate insanatosi.

 

 

Despre cresterea spirituala

Aceasta inseamna familiarizarea cu Scriptura, cantarea de cantece de lauda la adresa lui Dumnezeu si inaltarea de rugaciuni pentru obtinerea acelor minunate “roade ale Duhului” pe care Dumnezeu doreste sa vi le ofere: dragostea, bucuria, pacea, rabdarea, bunatatea, facerea de bine, credinta, blandetea, infranarea poftelor.

 

 

Suntem niste finite minunate. Nu venim in lume numai sa supravietuim. Fiecaruia dintre noi ii este data o constiinta de sine si sociala, care are rolul de a ne tine pe calea cea buna; un intreg arsenal de simtaminte si emotii, care au menirea de a ne imbogati vietile; si un creier (intelect) pe care niciodata nu-l vom putea epuiza sau uza.

 

 

Sanatatea si bunastarea nu sunt totul. Nici bogatia, celebritatea, aspectul fizic placut sau puterea nu sunt suficiente. Un stil de viata ideal presupune si crestere si dezvoltare spirituala. Un astfel de stil de viata ne impregneaza cu un spirit de multumire, care ne face sa intelegem ca, daca nu suntem multumiti cu ceea ce avem, nu vom fi niciodata multumiti cu ceea ce dorim sa avem.

 

 

Ingaduiti acestor nazuinte adanci, inexplicabile, tainice din sufletul dvs. sa va conduca la Cel care va poate umple viata de speranta si sens. Cresterea spirituala completeaza piesele lipsa si umple golurile din viata. Rezultatul? O viata plina de sens si impliniri, care se va prelungi in vesnicie.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *