Stați liniștiți, suntem în fruntea clasamentului. La capitolul țări a căror producție a scăzut în al treilea trimestru al acestui an, potrivit unui comunicat dat publicității de Eurostat în urmă cu câteva zile. Țara noastră figurează în statistici în fruntea țărilor cu cele mai mari scăderi ale volumului producției față de luna august, în sectorul lucrărilor de construcții. România a pierdut aproape 5 procente față de vecina Ungaria (3,8 la sută). Dar statul vecin a avut de unde să scadă. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, România efectiv a ”căzut în nas” cu o scădere record de aproape 14 la sută, spre deosebire de Marea Britanie (1,4 la sută) sau Belgia, care a înregistrat o scădere de doar 0,4 procente.
De ce este atât de grav? Luna septembrie 2017, analizată de Eurostat este pentru țara noastră luna în care de la Institutul Național de Statistică se trâmbița cea mai mare ”creștere a produsului intern brut” PIB, la 8,6 la sută.
Degeaba încearcă guvernanții să reducă la tăcere orice oponență față de cifrele creșterii economice fantastice ale României anunțate periodic. Trebuie subliniat încă o dată că în produsul intern brut (PIB) se adaugă valoarea brută din servicii, comerț și administrație publică. Teoretic, creșterile de salarii din sectorul public se trec la capitolul creștere în PIB, dar la rectificările bugetare se taie cu spor sume de bani numai de la capitolul investiții.
Am reținut din mediile de informare comparația cu ”tigrul chinezesc”. În cazul nostru, e vorba doar de un amărât de pisoi. Când guvernanții aruncă la presă comparația cu China, le sugerăm să spună tot adevărul. Că țara cu care ne comparăm, după anunțarea unor asemenea indici de creștere, își pune chinezii la treabă, proiectele de investiții chiar apar. De la infrastructură (autostrăzi, căi ferate), la produse sau servicii care invadează literalmente întreaga lume.
Creșterea din tabele și statistici nu poate fi numită creștere durabilă. Modificări ale legislației fiscale de zeci de ori într-un an, gâlceava politică și lipsa crasă de profesionalism vor veni cu un an 2018 lipsit de orice predictibilitate și cu …deconturi.