In vizor

S-au lăcomit la banul european. Virgil Poruţiu, directorul tehnic al Primăriei a încasat 38.555 lei din opt proiecte

Ziar de Cluj vă prezintă numele şi banii încasaţi, din diferite proiecte cu finanţare europeană, de către directorii şi şefii de servicii din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. Astăzi, directorul executiv al Direcţiei Tehnice Virgil Poruţiu – 8.570 de euro. 

Virgil Poruţiu este directorul tehnic al Primăriei Cluj-Napoca, poziţia din care Sorin Apostu a devenit primar. Poruţiu a fost angrenat în mai multe proiecte pe fonduri europene, opt la număr. Printre proiectele manageriate sau monitorizate de către directorul tehnic al primăriei se regăsesc: Modernizarea şi extinderea sistemului public de transport în comunele din zona metropolitană, Înlocuirea autobuzelor vechi cu cele noi şi iluminatul public, Modernizarea liniei de tramvai pe ruta Piaţa Gării – B-dul Muncii, Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe Grup IV, V, VI, Modernizarea străzii Făget, Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale Integrate pentru Persoanele Vârstnice, Locuinţe sociale de calitate şi, nu în ultimul rând, Reţea de staţii self-service închiriere de biciclete. Acest ultim proiect este în continuare nefinalizat şi totodată cu mari probleme în funcţionalitatea sa. Pentru implicarea sa, Virgil Poruţiu a fost remunerat suplimentar, faţă de salariul de încadrare şi toate sporurile ce i se cuvin funcţiei de director tehnic, cu 38.555 de lei – bani europeni. 

Potrivit declaraţiei sale de avere, Virgil Poruţiu deţine, pe raza municipiului Turda, două terenuri intravilan de 1.383, respectiv 5.021 metri pătraţi şi un teren agricol în suprfaţă de 10,16 hectare în Ceanu Mic. La capitolul imobile, Poruţiu are în proprietate o casă de locuit de 92 metri pătraţi în Turda şi o casă moştenire, de 108 metri pătraţi, în Ceanu Mic. Totodată Virgil Poruţiu deţine un autoturismul model Ford Kuga fabricat în 2008. Pentru funcţia de director tehnic în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Virgil Poruţiu a fost remunerat în 2015 cu  63.533 lei.

Procurori ai DNA – Serviciul Teritorial Cluj au desfăşurat verificări, în 7 octombrie 2015 la Primăria Cluj-Napoca, la Direcţia Tehnică condusă de Virgil Poruţiu. Aceştia au solicitat copii după documente şi contracte încheiate între municipalitate şi SC Coral Impex, firmă care se ocupă de deratizare şi dezinsecţie. Ca director tehnic, e greu de imaginat că nu ştii ce activităţi desfăşoară subalternii.

Virgil Poruţiu şi-a pus în 2014 semnătura pe recepţia lucrărilor de la Sala Polivalentă unde, la începutul acestui an, un copil de nouă ani s-a prăbuşit de la o înălţime de 4 m într-un spaţiu de 22 cm lăsat nesemnalizat între tribuna fixă şi cea retractabilă. În urma căderii, băiatul a suferit un traumatism cranio-cerebral şi şi-a fracturat mâna stângă. 

“Tribuna a funcţionat o singură dată, după aceea a sărit de pe şine şi nu a mai mers decât împinsă. Asta se întâmpla înainte de momentul recepţiei. La recepţie nu a mai mers. Eu sunt perfecţionist şi am tot cerut să se remedieze, au venit şi polonezii care au proiectat tribuna, dar a rămas aşa. Se retracta de către angajaţi”, a afirmat după încident Constantin  Răduţă, fostul director al Sălii Polivalente. 

Comisia tehnică formată de primărie pentru a analiza incidentul din Sala Polivalentă, petrecut în luna martie, a ajuns la concluzia că problema tribunei consta în faptul că aceasta nu putea fi retractată automatizat. Deci, în concluzie, semnăturile directorului tehnic la recepţia Sălii Polivalente s-au făcut din birou, fără o evaluare a situţiei din teren.  

“S-au efectuat mai multe manevrări succesive și s-a constatat că tribuna nu funcționează corespunzător automatizat, fiind nevoie să fie ajutată prin împingere sau tragere de către aproximativ 15-20 de persoane”, a afirmat fostul viceprimar Gheorghe Şurubaru. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version